Creșterea robustă a salariilor lucrătorilor din zona euro de la începutul anului nu va face prea mult pentru a calma nervii oficialilor Băncii Centrale Europene care se gândesc cât de mult pot reduce ratele dobânzilor.
Datele din cele mai mari economii ale blocului sugerează că majorările salariilor negociate nu au reușit să încetinească semnificativ în primul trimestru. Pericolul este ca firmele să transfere costurile în creștere către consumatori, menținând inflația peste 2% pentru mai mult timp.
Astfel, în timp ce reducerea inițială planificată pentru luna iunie a ratei de depozit este aproape sigur că va avea loc, orice speranță pentru o altă mișcare rapidă în luna următoare se îndepărtează. Argumentul pentru prudență este o expansiune economică mai puternică decât se aștepta în blocul de 20 de națiuni.
În Franța, Italia și Spania, creșterile salariale au ajuns la 3,5%, dar în Germania, cea mai mare economie europeană, au depășit 4,5%.
„Datele naționale privind salariile negociate au început să apară în ultimele săptămâni și indică o rată aproape constantă de creștere a acordurilor salariale”, a declarat David Powell, strateg de piață la Bloomberg Economics. „Este puțin probabil ca acest lucru să deraieze prima reducere a ratei BCE din iunie, dar va menține factorii de decizie politică nervoși în ceea ce privește angajarea unor reduceri viitoare.”
Pentru BCE, o parte a provocării constă în faptul că negocierile funcționează foarte diferit pe întregul continent. În timp ce multe contracte de muncă din Belgia sunt direct legate de inflație, lucrătorii germani și italieni trebuie să aștepte adesea noi runde de discuții care stabilesc compensațiile pe mai mulți ani.În Franța, negocierile sunt mai flexibile, iar salariile dintr-o serie de sectoare sunt convenite o dată pe an.
„Oferta insuficientă de forță de muncă va exercita o presiune ascendentă asupra salariilor”
Unii analiști indică o piață a forței de muncă tensionată care a scăpat de o recesiune în a doua jumătate a lui 2023. Germania a fost martora unei serii de greve în transporturi în acest an, iar unii muncitori din construcții care caută salarii mai bune vor ieși în stradă săptămâna aceasta pentru prima dată în 17 ani.
„Oferta insuficientă de forță de muncă va exercita o presiune ascendentă asupra salariilor”, a declarat economistul-șef al Berenberg, Holger Schmieding. „Prin urmare, nu preconizăm că creșterea nominală a salariilor se va stabili sub 4% în mod susținut.”
Datele oficiale privind salariile negociate sunt programate pentru 23 mai, iar un alt indicator atent monitorizat al creșterii salariale din primul trimestru va fi publicat de Eurostat pe 7 iunie, la o zi după ce BCE va lua o decizie privind dobânzile.
De asemenea, cei care stabilesc politica monetară au subliniat că profiturile companiilor ar trebui să absoarbă o parte din costurile mai mari cu forța de muncă, după ce marjele s-au extins în ultimii ani.