AcasăEconomieInflația lovește diferit pe malurile Antlanticului. Care este țara cea mai afectată...

Inflația lovește diferit pe malurile Antlanticului. Care este țara cea mai afectată de scumpiri

Analiștii consideră că decajalul dintre presiunile prețurilor din SUA și Marea Britanie este posibil să se extindă la niveluri nemaivăzute de la sfîrșitul anilor 1970.

Marea Britanie a devenit economia G7 cea mai afectată de presiunea prețurilor

Cifrele publicate săptămâna trecută au confirmat faptul că inflația prețurilor de consum din SUA se diminuează rapid, cifra anuală pentru luna iunie scăzând la minimul ultimilor doi ani, de 3%. Acest lucru contrastează cu așteptările economiștilor conform cărora indicele IPC pentru Marea Britanie de luna trecută, care va fi publicat miercuri, va fi de peste 8%.

Până vineri după-amiază, analiștii chestionați de Reuters se așteptau, în medie, la o cifră de 8,2% pentru luna iunie. Dacă aceștia au dreptate, ar însemna că inflația din Marea Britanie este acum cu 5,2 puncte procentuale mai mare decât cea din SUA – cel mai mare decalaj din noiembrie 1977, când țara a fost afectată de stagnare economică și conflicte politice.

Economiștii dau vina pe o combinație între prețurile ridicate ale energiei, în stil UE, și lipsa forței de muncă, în stil american, pentru faptul că Marea Britanie a devenit economia G7 cea mai afectată de inflație.

„Inflația este mai mare în Marea Britanie decât în SUA pentru că a suferit un șoc energetic mai grav, o penurie de forță de muncă mai gravă, iar inflația bunurilor a crescut mai târziu și, ulterior, a început să scadă mai târziu decât în SUA”, a declarat Simon MacAdam, director la  Capital Economics.

Inflația prețurilor la alimente, un alt aspect important al creșterii prețurilor la nivel mondial, a scăzut, de asemenea, mai rapid în SUA și în mare parte din Europa.

Inflația din SUA a început să scadă în toamna anului 2022, după ce în iunie a atins cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, pe fondul scăderii costurilor energiei,  timp ce inflația din Regatul Unit a continuat să crească în toamnă, pe fondul unei majorări bruște a prețurilor gazelor în Europa și al accelerării creșterii prețurilor serviciilor.

În zona euro, unde inflația a atins un maxim de 10,6% în octombrie anul trecut, rata anuală este acum de 5,5%, iar în Spania creșterea prețurilor a scăzut chiar sub ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană.

Pe piețele emergente, inflația se prăbușește, de asemenea, pe măsură ce efectele secundare ale pandemiei de coronavirus și ale creșterii prețurilor materiilor prime în primele etape ale războiului din Ucraina scad din indici.

China este imună la creșterea prețurilor de producție care a contribuit la presiunile inflaționiste din alte părți. De asemenea, dispune de stocuri substanțiale de cereale și continuă să achiziționeze cantități mari din Rusia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
334 afisari

1 COMENTARIU

  1. socurile de care se tot vorbeste si le-au provocat singuri , nu vad de ce se plinge lumea .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Accident grav. Cinci răniți, după ce un microbuz s-a izbit de un copac, în Gorj

Un accident grav, în care a fost implicat un microbuz, a avut loc miercuri în județul Gorj. La fața locului au intervenit de urgență...

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...
proger