AcasăEconomieInflația, de patru ori peste ținta Băncii Centrale Europene. Vine încă o...

Inflația, de patru ori peste ținta Băncii Centrale Europene. Vine încă o majorare a ratelor dobânzilor

Banca Centrală Europeană ar urma să majoreze costurile de împrumut cu încă o jumătate de punct la decizia din această lună, potrivit președintelui Christine Lagarde.

„Este foarte probabil că vom majora ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază”, a declarat Lagarde pentru El Correo.”Este o decizie care a fost indicată la ultima noastră reuniune de politică monetară și toate cifrele pe care le-am văzut în ultimele zile confirmă faptul că această majorare a dobânzii este foarte, foarte probabilă”.

O mișcare de o asemenea amploare ar duce la 350 de puncte de bază creșterile de dobândă ale BCE din iulie până în prezent. Ce se va întâmpla după 16 martie, este mai puțin sigur.

În condițiile în care inflația este în continuare de peste patru ori mai mare decât ținta de 2% stabilită de BCE, iar rata subiacentă se află la un nivel record, unii oficiali au sugerat că ar putea fi necesară încă o majorare de jumătate de punct în luna mai, iar investitorii pariază pe o rată maximă de 4% – comparativ cu o rată actuală a depozitelor de 2,5%.

„Nu vă pot spune cât de sus vor ajunge ratele”, a menționat Lagarde în interviul publicat duminică pe site-ul BCE. „Știu că vor fi mai mari decât sunt acum și că mai avem încă mult de lucru, pentru că nu putem declara victoria”.

Banca  este programată să prezinte noi previziuni economice după următoarea decizie privind dobânda, deși Lagarde nu a vrut să ofere informații suplimentare.

„Sunt încrezătoare că inflația globală va scădea în 2023, în timp ce inflația de bază va fi mai rigidă pe termen scurt. Proiecțiile nu includ o recesiune în aceste an”, a spus ea. „Și mă aștept la o creștere economică ceva mai bună comparativ cu stagnarea din ultimul trimestru din 2022. Dar este adevărat că există o incertitudine uriașă.”

Întrebată despre faptul că majorarea ratelor ar putea afecta creșterea economică, președintele BCE a reafirmat prioritățile instituției sale: Principala mea preocupare este inflația. Nu vrem să distrugem economia; nu acesta este obiectivul nostru, ci să domolim inflația”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
176 afisari

1 COMENTARIU

  1. CHRISTINE LAGARDE ,inflatia se datoreaza vasalitatii UE fata de AMERICA !.
    AMMERICNII V-AU TRAS-O IN 2008 !,CE-ATI INVATAT ?,NIMIC !,ATUNCI SUNTETI PROSTI !,ce-ati invatat di GOLANIA CU PANDEMIA SI VACCINURILE _ZOAIE ?,NIMIC !-DECI DEJA ATI INTRAT LA CAPITOLUL IDIOTI !.
    MAJORAREA RATELOR INSEAMNA INTRAREA IN FALIMENT ! PENTRU MAJORITATEA FIRMELOR CARE ERAU PE MUCHIE DE CUTIT = SOMAJ IN MASA = REVOLTE ,=INSTABILITATE =IRESPONSABILITATE POLITICA =INCOMPETENTA=REVOLTE SOCIALE.
    DECONTAREA CHELTUIELILOR CU RAZBOIUL DIN UCRAINA ,VEZI NOTELE DE PLATA A PROMISIUNILLOR AMERICANE FACUTE UCRAINEI PE FIARELE VECHI LIVRATE !,DECONTATE PE STATELE NATO SI UE !!!!!!!!!!!!!!!!!,ALTA GOLANIE DE SORGINTE AMERICANA .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger