AcasăEconomieInflația de bază, încă în creștere. Înăsprirea monetară nu calcă frâna

Inflația de bază, încă în creștere. Înăsprirea monetară nu calcă frâna

Banca Centrală Europeană ar trebui să continue cu majorări ale ratei dobânzii cu jumătate de punct la următoarele două ședințe, iar momentul încetinirii ritmului de majorare este „încă departe”, potrivit lui Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor.

„Am făcut o reducere în decembrie de la 75 la 50 de puncte de bază – acesta va fi ritmul pentru un număr multiplu de ședințe”, a declarat Knot într-un interviu pentru La Stampa. „Deci asta înseamnă cel puțin cele două din februarie și martie. Cred că vom continua să fim în modul de înăsprire până în vară”.

A doua jumătate a anului ar putea fi „un moment în care am putea face o nouă reducere de 25  puncte de bază”,  Dar “suntem încă departe de asta”, decizia  „nu este în vedere pentru următoarele reuniuni.”

Săptămâna trecută, șeful băncii centrale olandeze, cu un ton ridicat, a pledat deja în favoarea continuării înăspririi politicii BCE, argumentând că inflația subiacentă continuă să crească, chiar dacă indicele principal încetinește.

În 2022, oficialii au majorat dobânda la depozite cu 250 de puncte de bază, până la 2%, iar economiștii estimează că aceasta va atinge un nivel maxim de 3,25% până în vară.

Cu toate acestea, unii oficiali iau în considerare încetinirea ritmului de înăsprire pe măsură ce presiunile asupra prețurilor se atenuează și costurile energiei scad.

„În datele din decembrie, am văzut o primă scădere a inflației globale, dar aceasta s-a datorat în întregime efectelor de bază și inflației mai mici din sectorul energetic”, a precizat Knot. „Ne concentrăm pe inflația de bază unde, din păcate, nu există vești bune. Pentru că aceasta este în continuare în creștere. Presiunile inflaționiste subiacente nu dau încă semne de diminuare.”

El nu este singurul care se opune ridicării prea rapide a piciorului de pe accelerație. Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos că factorii de decizie vor „menține cursul”, iar șefii băncilor centrale din Austria și Finlanda au făcut o pledoarie similară în ultimele zile.

Revenind la înăsprirea cantitativă, care va începe în martie, Knot estimează  că ar implica o oprire completă a reinvestirilor pentru Programul de achiziționare de active al BCE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger