AcasăEconomieIndustria combustibililor fosili nu primește ordine de la activiștii ecologiști!

Industria combustibililor fosili nu primește ordine de la activiștii ecologiști!

Ce ar trebui să facă o companie petrolieră precum ExxonMobil în legătură cu valurile de căldură, furtuni  și incendii care fac ravagii în întreaga lume? Cum ar trebui să reacționeze Shell sau Saudi Aramco la creșterea record a temperaturilor globale?

Salvatorii planetei nu pricep o iotă din complexitatea sistemului energetic global

Activiștii ecologiști susțin pur și simplu desființarea acestor companii! Dar nu giganții petrolului trebuie să rezolve „criza climatică” –  și în niciun caz nu pot sta la cheremul unei politici de mediu care amenință să distrugă toate structurile energetice mondiale.

Agenția Internațională a Energiei afirmă că un mult anticipat vârf al cererii globale de petrol ar putea avea loc înainte de sfârșitul acestui deceniu, datorită parțial a creșterii „explozive” a vânzărilor de mașini electrice. Dar electrificarea vine cu poluare: centralele electrice se vor înmulți în toată lumea – și  folosesc combustibili fosili, inclusiv cărbune.

BBC a difuzat un interviu cu Wael Sawan, directorul general al Shell, care a declarat că reducerea producției de petrol și gaze ar fi „periculoasă și iresponsabilă”. Copiii din țările sărace au fost nevoiți să „învețe la lumina lumânărilor” atunci când națiunile lor au pierdut o licitație pentru aprovizionarea cu gaze naturale după izbucnirea războiului în Ucraina.

Europa nu a folosit lumânări, dar criza energetică din ultimul an a fost un avertisment foarte serios despre consecințele îndepărtării de combustibilul fosil. Agitatorii isteriei climatice nu au niciun cuvânt de spus aici. Tună și fulgeră împotriva companiilor petroliere, răspândesc anxietatea și depresia, în locul științei și rațiunii. Demonizat este Occidentul, demonizate sunt SUA, dar nimic despre marii poluatori ai planetei – Rusia, China sau India.

Lăudata “tranziție verde” este mai degrabă un salt în necunoscut. Un proces îndelungat și costisitor, cu actori nesiguri – turbinele eoliene și panourile solare. Iar acestă tranziție nu se poate realiza decât din banii companiilor de petrol și gaze. Shell, BP, Eni și  Total au început să-și reorienteze afacerile în jurul acestei provocări, angajându-se să atingă emisiile nete zero până în 2050.

AIE  a precizat că, dacă țările își vor respecta angajamentele climatice actuale, limitând încălzirea la 2,1 grade Celsius, cererea de combustibili fosili va atinge vârful în jurul anului 2025. În acest scenariu, lumea va consuma în continuare 75 de milioane de barili de petrol pe zi până în 2050 – cu doar 25 de milioane mai puțin decât în prezent.

“Salvatorii Pământului” nu pricep o iotă din complexitatea sistemului energetic global, dar giganții energetici continuă să fie calul lor de bătaie. E timpul ca guvernele și factorii de decizie politică să le închidă gura.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
786 afisari

3 COMENTARII

  1. combustibili fosili=mincină!
    Hidrocarburile nu sînt fosile, organice, sînt anorganice, din C și H, n-au nimic de-a face cu putrefacția.

    • Chimia organica este chimia substantelor compuse din Carbon, Hidrogen si eventual Oxigen. Corpul fiecarei fiinte vii este compus din aceste trei elemente. Organismul nostru se compune din ele, in mare parte. Ce ai facut dumneata la scoala ? Mai si dai lectii…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger