AcasăEconomieIndicatorii clipesc în roșu: inflația de bază se ține scai de zona...

Indicatorii clipesc în roșu: inflația de bază se ține scai de zona euro

Economia zonei euro a revenit pe creștere, în timp ce presiunile inflaționiste subiacente au persistat, ceea ce a întărit primele argumente pentru ca Banca Centrală Europeană să majoreze din nou ratele dobânzilor.

Produsul intern brut din al doilea trimestru a avansat cu 0,3% față de precedentele trei luni, după ce a scăzut și a stagnat, potrivit datelor Eurostat publicate luni. Un sondaj realizat de Bloomberg în rândul economiștilor a estimat o creștere de 0,2%.

Un raport separat a arătat că prețurile de consum au crescut în iulie cu 5,3% față de acum un an, conform așteptărilor. Dar, într-un semn al pericolelor persistente, măsura inflației subiacente atent monitorizată, care exclude costurile volatile, cum ar fi alimentele și energia, a depășit cu puțin estimările pentru a rămâne la 5,5%, depășind indicatorul principal pentru prima dată din 2021.

Deși cifrele privind PIB-ul din zona euro par încurajatoare, săptămâna trecută, când a ridicat ratele pentru a noua oară consecutiv din iulie 2022, BCE a oferit o perspectivă sumbră pentru regiune. Indicatorii de încredere clipesc în roșu, iar Gilles Moec, de la AXA, se numără printre analiștii care avertizează asupra unei „aterizări dure”.

La un an după ce a început o încetinire a industriei prelucrătoare, serviciile încetinesc și ele acum – o tendință care se va accelera probabil odată ce sezonul turistic de vară se va încheia. Cererea de împrumuturi din partea companiilor se prăbușește într-un ritm record, iar locuințele și investițiile în afaceri dau, de asemenea, semne de slăbiciune.

Germania, cea mai mare economie a Europei, o duce rău. În timp ce țara a ieșit cu greu dintr-o recesiune de șase luni în timpul iernii, producția doar a stagnat în al doilea trimestru.

Bayer  s-a alăturat altor companii chimice, inclusiv BASF și Lanxess, avertizând asupra deteriorării perspectivelor, în timp ce Hamburger Hafen și-a redus previziunile după ce a înregistrat o scădere semnificativă a volumelor.

Cu o rată a depozitelor care se situează acum la 3,75%, BCE se află la sfârșitul sau aproape de sfârșitul majorărilor de rate. Președinta Christine Lagarde și-a reiterat mesajul că, în contextul actual de incertitudine, o altă majorare sau „poate o pauză” sunt opțiunile pentru următoarea decizie de politică monetară, în septembrie.

Economiștii spun că acea ședință va fi o decizie strânsă, deși majoritatea înclină spre o ultimă mișcare. Cifrele de luni nu oferă un răspuns concludent, iar între timp sunt așteptate alte câteva rapoarte de date. Eurostat va oferi o defalcare mai detaliată a estimărilor economice pe 7 septembrie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor