AcasăEconomieIndia, noua Chină?

India, noua Chină?

A doua economie globală este amenințată de o superputere emergentă

India nu este încă noua Chină, dar superputerea emergentă este pe drumul unei creșteri economice fără precedent.

“Sunt foarte optimist în privința Indiei – face toate lucrurile corecte și are șanse foarte mari să depășească așteptările în următoarele șase până la 24 de luni”, a declarat pentru CNBC David Riedel, CEO al firmei de cercetare și analiză a acțiunilor Riedel Research Group.”Prefer cu siguranță India în locul Chinei”, a continuat el. „Economia Chinei este mult mai mare, dar aceasta este o schimbare notabilă, deoarece India a avut în mod constant performanțe inferioare Chinei.”

Riedel a susținut, de asemenea, că India este o „țară foarte diferită” de ceea ce este și a fost vreodată China, considerând că reușește să evite cu succes capcana creșterii veniturilor medii cu ajutorul mai multor instrumente, cum ar fi monetizarea și digitalizarea economiei, precum și o schimbare a structurii fiscale.

Capcana veniturilor medii este o situație de dezvoltare economică în care economiile în creștere stagnează la nivelul veniturilor medii și nu reușesc să avanseze în rândul țărilor cu venituri ridicate.

India ar urma să depășească Japonia și Germania și să devină a treia cea mai mare economie a lumii înainte de sfârșitul deceniului, potrivit previziunilor S&P Global și Morgan Stanley.Iar unele dintre cele mai bune rezultate ar putea fi găsite în sectorul externalizării și în cel financiar.

„Acesta este cu adevărat deceniul și expansiunea serviciilor financiare indiene”, a subliniat  Manish Chokhani, director al Enam Holdings. „Întreaga activitate de fonduri mutuale și activitatea bancară din sectorul privat au cu adevărat un deceniu de creștere în fața lor”.

Pe de altă parte, redresarea Chinei pare dezamăgitoare. “Nu va mai fi la fel de puternică în următorii cinci ani cum a fost în ultimii cinci ani”, estimează Riedel. În iunie, activitatea fabricilor a marcat o nouă contracție, în timp ce activitatea non-manufacturieră a fost cea mai slabă de când Beijingul a renunțat la politica sa strictă  „zero-Covid” la sfârșitul anului trecut.

De asemenea, somajul se menține la un nivel record, 21%, iar un număr tot mai mare de lanțuri de aprovizionare se îndepărtează de China.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
535 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger