Guvernul, în colaborare cu Ministerul Energiei, a decis să strecoare, pe șest, finanțarea americanilor de la NuScale din Fondul pentru modernizare, banii cuveniți României din certificatele CO2, plătite de populație. Decizia vine după refuzul AGA Nuclearelectrica de a finanța studiul de fezabilitate pentru reactoarele modulare, dat fiind costurile uriașe ale acestuia pentru un proiect care se află încă în faza de dezvoltare și care aparține unei companii private străine.

Banii din Fondul pentru Modernizare, esențiali pentru sprijinirea țării noastre în tranziția la energie verde, care presupune costuri enorme, vor fi utilizați pentru finanțarea unei companii private americane. Guvernul și Ministerul Energiei au introdus printre cele 11 programe cheie care vor fi sprijinite din acest fond și energia nucleară, cu finanțare pentru construirea unităților U3 și U4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă, pentru realizarea de reactoare modulare mici și pentru Institutul de Cercetări Nucleare Pitești.
În cazurile Nucelarelectrica, cu cele două reactoare care se vor construi, și al institutului vorbim de entități ale statului român, însă realizarea reactoarelor modulare ține de o afacere privată, având în vedere că vorbim despre firma americană NuScale, al cărui proiect a fost abandonat în SUA din cauza costurilor nesustenabile.
Finanțarea proiectului va trebui aprobată de Bruxelles, însă, fiind vorba despre SUA, nu vor fi probleme, mai ales că România este cea care își aruncă banii, în loc să-i direcționeze spre proiecte fezabile sau strategice, cum ar fi centrala de acumulare prin pompaj de la Tarnița. De precizat că proiectul reactoarelor modulare de la NuScale nu este finalizat, fiind încă în faza de cercetări. În plus, costurile acestuia au depășit cu mult pe cele ale celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, care vor produce de aproape 4 ori mai multă energie decât reactoarele modulare.
S-a mers pe varianta cercetare-inovare
Potrivit Ordonanței de Urgență adoptate în ultima ședință de Guvern, fără să fie pusă în dezbatere publică, sumele alocate României prin Fondul pentru modernizare au ca scop finanțarea investițiilor din sectorul Surse regenerabile de energie (SRE), cu subsectoarele surse regenerabile în sectorul energie electrică și surse regenerabile în sectorul încălzire și răcire, sectorul stocarea energiei, inclusiv activități de cercetare, dezvoltare, inovare, sectorul infrastructură energetică, cu subsectoarele rețele de transport și distribuție energie electrică, rețele de transport și distribuție gaz natural, stocarea gazului natural și rețele de termoficare, sectorul cogenerare de înaltă eficiență, inclusiv modernizarea rețelelor de alimentare cu energie termică, și sectorul capacități noi de producție de energie electrică pentru înlocuirea cărbunelui și echilibrarea rețelei.
Totodată, sunt introduse la finanțare sectoarele energie nucleară, inclusiv cercetare, inovare și dezvoltare, producția și folosirea hidrogenului neutru tehnologic, eficiența energetică în instalații industriale, sectorul producția de biocombustibili, sectorul investiții pentru atenuarea impactului socio-economic al tranziției la neutralitate climatică, sectorul eficiență energetică și sectorul sprijinirea gospodăriilor cu venituri mici.
Programe cheie
Potrivit actului normativ, Fondul pentru modernizare va fi implementat prin 11 programe cheie. Astfel, se vor finanța SRE și stocarea energiei, cu sprijin pentru realizarea de noi centrale electrice și sisteme de încălzire-răcire bazate de surse regenerabile și pentru realizarea de capacități de stocare a energiei electrice, înlocuirea cărbunelui și echilibrarea rețelei, cu sprijin pentru realizarea de centrale electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat, ce pot fi adaptate pentru funcționarea pe hidrogen, și modernizarea și construcția de noi tronsoane de infrastructură energetică. Printre programele cheie se mai numără hidrogenul, cu sprijin pentru producția de hidrogen și cogenerarea de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare.
Ministerul energiei a fost condus numai de tradatori, la fel ca si restul guvernului.
Trebuie să-și plătească datoriile la americani, in urma școlilor care le-a făcut acolo….. Și el face parte din clanul politic de ticăloși….
pt bucuresteni, ca nu l-au votat primar! Omul chiar gaseste solutii, pe banii altora. Votam cu liberalii!
De ce va tot mirați atât?Romania este o COLONIE americana și trebuie sa plătească TRI UT STAPANULUI Pa va închipuiți ce se întâmplă dacă firma aia erea Ruseasca ori Chineză?
De ce ați șters comentariu?
PCONTINUAREA POVESTII CU MINI-REACTOARELE NUCLEARE ESTE O CRMA CU PREMEDITARE ,AU RENUNTAT AMERICANII LA ELE !!,S-A GASIT DESTEP VIRGIL POPESCU ,IAR ACUM
ACEST NIMENI IN MATERIE DE REACTOARE NUCLEARE ARUNCA MILIOANELE IMPRUMUTATE PE ILUZII .
PANA PROSTIA ,INCOMPETENTA SI IRESPONSABILITATE LOR NU O PLATESC CU AVEREASI CU ZECI DE ANI DE PUSCARIE ACESTE FLEACURI VOR ARUNCA ROMANIA DIN DEZASTRU IN DEZASTRU !.