AcasăEconomieIncredibil! Echipamente IT de milioane de euro, blocate în depozitele instituțiilor publice

Incredibil! Echipamente IT de milioane de euro, blocate în depozitele instituțiilor publice

Dezastru în gestiunea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene

Marea digitalizare s-a blocat fix la ministerul care a achiziționat în exces echipamente IT, despre care habar nu are ce sunt, câte sunt și ce valoare au. Cel puțin aceasta a fost concluzia Curții de Conturi după controalele efectuate la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în urma cărora au fost cerute măsuri urgente pentru deslușirea haosului total din patrimoniul instituției publice.  

Ministrul finanțelor, consultări cu primarii pentru bugetul pe 2024Activele nete raportate prin bilanț de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au fost diminuate ca urmare a faptului că au fost achiziționate echipamente/active fixe care nu sunt utilizate și sunt depozitate în magazie, în condițiile în care a fost calculată și înregistrată în contabilitate amortizarea aferentă acestora, a semnalat Curtea de Conturi.

Pentru eșantionul selectat, valoarea amortizării calculată în 2023 pentru echipamentele nefolosite și pentru licențele instalate pe acestea a fost în sumă de 45.979 lei. De altfel, la momentul efectuării auditului, mai multe echipamente se aflau, în continuare, în depozitul instituției, nefiind date în folosință. Potrivit Curții de Conturi, pe lângă afectarea conturilor în care se înregistrează amortizarea, neutilizarea bunurilor achiziționate reprezintă și o problemă de bună gestiune, întrucât garanția oferită acestora curge de la momentul efectuării recepției, achizitorul dispunând de o perioadă mult mai scurtă de garanție decât cea prevăzută în contract.

Dat fiind eroarea identificată, s-a procedat la analiza balanței mijloacelor fixe, constatându-se faptul că la data de 31.12.2023 se aflau în depozit, nefolosite, 1.709 echipamente IT, în valoare totală de 4.978.807 lei, din care 1.355 licențe Windows și 354 laptopuri/stații de lucru, pentru care s-a calculat și înregistrat amortizarea aferentă. Curtea de Conturi a cerut MIPE ca, până la 31 august 2025, să efectueze o analiză a activelor fixe aflate în magazie și care nu sunt utilizate și să întreprindă demersuri pentru punerea lor în funcțiune, astfel încât acestea să nu fie supuse uzurii morale.

Habar nu au ce bunuri au dat în custodie pe la firme

Din evaluarea efectuată de inspectorii Curții de Conturi a reieșit faptul că se mențin deficiențele referitoare la modul de gestionare a bunurilor aflate în custodie, în sensul că pentru o parte dintre acestea nu au fost primite confirmări privind existența. De asemenea, la fel ca și în auditul anterior, nu există concordanță între bunurile înregistrate în evidența tehnico-operativă a MIPE și bunurile care se găsesc în confirmările primite de la terți la 31.12.2023. Cauza acestei neconcordanțe o constituie lipsa unui criteriu comun de monitorizare a bunurilor (număr de inventar, serie).

Majoritatea bunurilor este reprezentată de echipamente IT, consemnate în evidențele tehnico-operative și contabile sub diferite denumiri sau mod de organizare (echipament individual sau complet/sistem), fapt care face dificilă identificarea acestora de către personal care nu are pregătire IT și, implicit, confirmarea lor de către cei care le-au primit în custodie. Din analiza procesului verbal de inventariere, a rezultat că acesta conține date eronate legate de valoarea bunurilor propuse spre casare (aproximativ 90% din valoarea activelor fixe). În fapt, persoanele cu atribuții în centralizarea informațiilor au menționat că prestatorul serviciilor de inventariere a retransmis listele cu alte valori, însă acestea nu se regăsesc în documentele aprobate de factorii de decizie din minister, în procesul verbal nr. 24259/16.02.2024 figurând valori greșite. Cauza deficiențelor identificate o constituie controlul intern deficitar legat de modul de monitorizare a bunurilor aflate în custodie la terți.

Ministerul, îngropat în procese în instanțe

Pe rolul instanțelor există foarte multe litigii împotriva MIPE, au constatat inspectorii Curții de Conturi, care atrag atenția că ministerul ar trebui să aibă o strategie juridică, iar în baza acesteia să se constituie provizioane. Și asta deoarece există probabilitatea ca o ieșire de resurse să fie necesară pentru a onora obligațiile ce derivă din acțiunile în instanță. ”Au existat cazuri în care a fost necesară suplimentarea bugetului MIPE pentru plata unor despăgubiri ca urmare a soluționării unor litigii în defavoarea ministerului”, se arată în raportul Curții de Conturi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.228 afisari

3 COMENTARII

  1. Incompetenta e ”calitatea” profesionala a tuturor ”specialistilor” numiti pana acum sa gestioneze tara. Sa ne miram nici macar nu merita. Situatia in care am ajuns ar face sa se rusineze si-un necuvantator. Nu e cazul.

  2. Sa faca Procedura: la angajare, in prima zi, salariatul sa primeasca PE SEMNATURA tehnica de calcul cu nr de inventar, iar la suspendare/plecare sa o predea la fel.
    Si asa tin socoteala corect.
    Sunt salariati cu desktop, laptop vechi si laptop nou. Si altii cu unul singur si acela de imprumut.
    Cei cu mai multe au tot interesul sa le ratatceasca, ca doar nimeni nu lucreaza la birou pe 3 calculatoare, decat ca sa uite cate unul pe acasa sau sa stea pe alea vechi si nesecurizate. Schema: „imprumutatul ” de calc. ale unor „binevoitori” catre salariati noi, ca sa le arate din prima zi ca sunt sub papuc si in trecere. Si inventar facut chiar de cei in culpa.
    Si uite asa incurcaturi de inventar, sub aparenta amabilitate si sacrificiu. Sau mai rau, la stres si boli de nervi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Avertisment de la CNAS: „Atenție la înșelătorii! Casele de asigurări de sănătate nu solicită asiguraților informații despre conturi bancare”

Vin informații de ultimă oră de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). E vorba despre un mesaj de avertizare în privința unor...

„Școala românească nu are o direcție clară în fața consumului de droguri. Este grav” – Concluziile Conferinței Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru...

În cadrul conferinței Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog”, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, unul dintre...
proger