AcasăEconomieÎncotro se îndreaptă economia globală?

Încotro se îndreaptă economia globală?

Tensiunile geopolitice, volatilitatea prețurilor petrolului și nivelul îngrijorător de ridicat al datoriei se numără printre factorii care vor determina dacă economia mondială va avea o aterizare ușoară anul viitor

Economia mondială a încetinit, dar a rămas rezistentă, evitând ceea ce mulți se temeau că va fi o recesiune determinată de inflație și de prețurile materiilor prime în acest an.

Deși se estimează că în 2024 creșterea va fi și mai lentă, probabil că ce a fost mai rău a trecut. Analiștii și investitorii pariază pe reducerea costurilor de împrumut, deși inflația, cu tendință de scădere, nu se află încă în intervalul țintă de 2% al majorității băncilor centrale din lume.

Mulți economiști se așteaptă ca următoarea mișcare majoră de politică monetară în 2024 din partea Rezervei Federale a SUA să fie o reducere a ratei dobânzii. Uniunea Europeană  pare să mai aibă de așteptat.

Cu toate acestea, tensiunile geopolitice, starea de sănătate a economiilor americană și chineză, volatilitatea prețurilor petrolului, divergența tot mai mare a creșterii și nivelul îngrijorător de ridicat al datoriei se numără printre factorii care vor determina dacă economia mondială va avea o aterizare ușoară anul viitor.

Întregul 2023 a fost caracterizat de o creștere slabă, presărată cu șocuri geopolitice și o criză bancară bruscă. De asemenea, a însemnat continuarea celei mai drastice înăspriri a politicii monetare din ultimele decenii pentru a controla prețurile de consum.

Fondul Monetar Internațional a estimat o creștere economică globală de 3% în acest an, mai lentă decât expansiunea de 3,5% înregistrată în 2022.

Pentru 2024, FMI se așteaptă la o ascensiune a  produsului intern brut global de 2,9%, în timp ce Banca Mondială estimează o creștere de 2,4%, iar Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică o prognozează la 2,7%.

Atât FMI, cât și Banca Mondială anticipează că creșterea va rămâne lentă și inegală, în special în economiile emergente și în curs de dezvoltare.

„Privind la 2024, anticipăm că incertitudinea va persista, cu o creștere sub tendință preconizată în toate economiile lumii”, potrivit State Street Global Advisor. În timp ce calea către o aterizare ușoară pare viabilă, “efectele înăspririi politicii monetare încă își fac loc în sistem”. În plus, escaladarea tensiunilor geopolitice  „va continua să pună la încercare economiile”.

„Credem că cele mai mari pericole în 2024 vor fi cele geopolitice, care au mai mult potențial de a devia așteptările de la drumul cel bun”, a declarat William Davies, director la Columbia Threadneedle Investments.

„Aceste presiuni au un impact direct asupra companiilor, deoarece construirea unor noi lanțuri de aprovizionare va fi costisitoare”.

Politica monetară și creșterea economică vor rămâne principalele motoare ale piețelor financiare și în 2024. Și aici există riscuri legate de geopolitică, energie, competiția strategică dintre SUA și China și alegerile prezidențiale americane cu miză mare și foarte polarizate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger