OPEC+ și-a prelungit reducerile de producție în încercarea de a susține o piață fragilă, dar va începe să repună în funcțiune o parte din petrol în cursul acestui an.
Acordul la care s-a ajuns duminică la Riad depășește în unele privințe așteptările pieței, prelungind așa-numitele reduceri „voluntare” ale membrilor cheie, inclusiv Arabia Saudită și Rusia, până în 2025. Însă va începe să anuleze aceste limitări în octombrie, mai devreme decât au estimat unii observatori.
Luni, prețurile petrolului au reflectat aceste tensiuni, oscilând între câștiguri și pierderi puțin peste 80 de dolari pe baril la Londra.
Potrivit analiștilor de la Bloomberg, acordul sugerează că liderul grupului, Arabia Saudită, care a găzduit miniștrii în capitala sa, după ce planurile inițiale pentru o reuniune la sediul OPEC din Viena au fost anulate, încearcă să găsească un echilibru între interese concurente.
Și urmărește să continue să susțină prețurile țițeiului, reducând în același timp restricțiile de producție împotriva cărora unii membri, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, s-au revoltat.
Prelungește reducerile de aproximativ 2 milioane de barili pe zi, care au jucat un rol-cheie în susținerea prețurilor la țiței peste 80 de dolari pe baril în acest an, dar care urmau să expire la sfârșitul lunii iunie. Reducerile vor continua în totalitate în al treilea trimestru, apoi vor fi eliminate treptat în următoarele 12 luni, conform unei declarații a Ministerului saudit al Energiei.
“Acordul menține OPEC+ la conducerea pieței”
Reacțiile la acord au fost mixte. „Elimină o parte semnificativă de petrol din balanțele noastre atât anul acesta, cât și anul viitor”, spune Amrita Sen, director de cercetare și cofondator al Energy Aspects. “Acordul menține OPEC+ la conducerea pieței”.
Alții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea pieței de a absorbi barili suplimentari în octombrie. „Considerăm că întâlnirea este descurajatoare”, au declarat experții de la Goldman Sachs Group. Planul „face mai dificilă menținerea unei producții scăzute dacă piața se dovedește mai slabă decât așteptările optimiste ale OPEC”.
Contractele futures pe țiței au scăzut cu 7,1% luna trecută, pe fondul unor perspective economice fragile în China, principalul consumator, și a îndoielilor privind ritmul de reducere a ratelor dobânzilor în marile economii industrializate.
Dacă prețul petrolului ar continua să scadă în acest an, ar putea îmbunătăți perspectivele economice, oferind o oarecare ușurare băncilor centrale care se confruntă cu o inflație persistentă.
Cu toate acestea, ar amenința veniturile unor producători majori, precum Arabia Saudită, care are nevoie de 100 de dolari pe baril pentru a finanța planurile ambițioase de cheltuieli ale prințului moștenitor Mohammed bin Salman, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional.
Irakul se împotrivește de ani de zile limitelor OPEC+, deoarece are nevoie de venituri pentru a reconstrui o economie distrusă de conflicte și sancțiuni, în timp ce Rusia caută bani pentru a finanța războiul împotriva Ucrainei.