AcasăEconomieÎnapoi la gazul rusesc?

Înapoi la gazul rusesc?

Directorii executivi de la marile întreprinderi din UE au început să spună că ar fi o idee bună să se importe gaz rusesc, inclusiv de la gigantul de stat Gazprom

La mai mult de trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, securitatea energetică a Europei este fragilă.

Gazele naturale lichefiate din SUA au contribuit la acoperirea deficitului de aprovizionare al Rusiei în Europa în timpul crizei energetice din 2022-2023.

Dar acum, când președintele Donald Trump a zdruncinat relațiile cu Europa, stabilite după cel de-al Doilea Război Mondial, și a folosit energia ca monedă de schimb în negocierile comerciale, mulți se tem că dependența de Statele Unite a devenit o altă vulnerabilitate.

În acest context, notează Reuters, directorii executivi de la marile întreprinderi din UE au început să spună ceea ce ar fi fost de neconceput în urmă cu un an:  ar fi o idee bună să se importe gaz rusesc, inclusiv de la gigantul de stat Gazprom.

O astfel de măsură ar  necesita o altă schimbare majoră de politică, având în vedere că invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a determinat Uniunea Europeană să se angajeze să pună capăt importurilor de energie rusească până în 2027.

Dar blocul are opțiuni limitate. Discuțiile cu firmele din Qatar pentru mai mult gaz au intrat în impas. Deși implementarea surselor regenerabile de energie a accelerat, ritmul nu este suficient de rapid pentru a permite UE să se simtă în siguranță.

„Dacă există o pace rezonabilă în Ucraina, am putea reveni la fluxuri de 60 de miliarde de metri cubi, poate 70, pe an, inclusiv GNL”, a precizat Didier Holleaux, vicepreședinte companiei Engie. ”Rusia ar putea furniza aproximativ 20-25% din nevoile UE, în scădere de la 40% înainte de război”.

Șeful grupului petrolier Total Energies, Patrick Pouyanne, a avertizat Europa împotriva dependenței excesive de gazul american. „Trebuie să diversificăm multe rute, nu să ne bazăm excesiv pe una sau două”.

Total Energies este un mare exportator de GNL american și vinde, de asemenea, GNL rusesc de la firma privată Novatek.

„Europa nu se va întoarce niciodată la importul de 150 de miliarde de metri cubi din Rusia, ca înainte de război, dar aș paria pe 70 de miliarde de metri cubi”, a adăugat Pouyanne.

„Avem nevoie de gaz rusesc”

În Germania, unii producători susțin că gazul rusesc ar trebui să revină rapid. Rusia obișnuia să acopere 60% din nevoile locale, în principal prin conducta Nord Stream, care a fost aruncată în aer în 2022.

„Suntem într-o criză severă și nu putem aștepta”, subliniază Christof Guenther, director general al InfraLeuna. Industria chimică germană a redus numărul de locuri de muncă timp de cinci trimestre la rând, situație care nu s-a mai văzut de zeci de ani.

Prin urmare, „redeschiderea conductelor ar reduce prețurile mai mult decât orice programe de subvenționare actuale”.

„Avem nevoie de gaz rusesc, avem nevoie de energie ieftină – indiferent de unde vine”, afirmă Klaus Paur, director general al companiei petrochimice Leuna-Harze. Aproape o treime dintre germani au votat pentru partide favorabile Rusiei la alegerile federale din februarie.

În cazul în care prețurile interne ale gazului din SUA vor crește din cauza cererii industriale, se vor  reduce exporturile către toate piețele, a declarat Warren Patterson, șef al departamentului de strategie pentru materii prime la ING.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
341 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger