AcasăEconomieInamicul securității globale a combustibililor

Inamicul securității globale a combustibililor

Căldura extremă devine o amenințare pentru aprovizionarea cu țiței

Temperaturile caniculare din Texas până la Tokyo din timpul acestei veri  reprezintă cea mai recentă dovadă a unei dureri de cap din ce în ce mai mari pentru sistemul energetic, deoarece căldura extremă devine o amenințare pentru aprovizionarea cu combustibil.

Pe lângă faptul că au provocat creșteri bruște ale cererii de energie electrică, deoarece oamenii își pornesc aparatele de aer condiționat, temperaturile caniculare au dus la o serie de întreruperi la rafinăriile de petrol. Și au făcut ca majorările de costuri ale motorinei să le depășească cu ușurință pe cele ale țițeiului.

Vara aceasta a fost deosebit de istovitoare: iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată în lume, după cea mai fierbinte lună iunie.

Căldura toridă a determinat rafinăriile să reducă prelucrarea petrolului cu cel puțin 2% la nivel global în aceste două luni, potrivit Macquarie Group. Deși putea părea puțin, întreruperile au afectat un sistem de rafinare care a fost afectat  ani de zile de investiții insuficiente și de piețele de produse petroliere care erau deja strânse din cauza războiului din Ucraina.

Condițiile meteorologice extreme pe care le-am văzut în acest an reprezintă într-adevăr o mare problemă”, a declarat Ben Luckock, directorul departamentului de tranzacționare a petrolului la gigantul de mărfuri Trafigura Group, citat de Bloomberg. „Căldura a creat probleme uriașe și întreruperi pentru rafinăriile din Europa și America”.

Procesarea țițeiului în Europa a scăzut cu 700.000 de barili pe zi în timpul verii, față de anul trecut, potrivit unei estimări a consultantului industrial FGE. Acest lucru reprezintă aproximativ 6% din producția regională, pe baza cifrelor din ultima ediție a Statistical Review of World Energy a British Petroleum.

Mai mult de jumătate din această scădere s-a datorat căldurii extreme, a preciza Steve Sawyer, director de rafinare și șef al departamentului Downstream al FGE.

Pe lângă limitarea ofertei, temperaturile în creștere stimulează cererea de păcură, care este folosită în mod obișnuit pentru a genera electricitate în Orientul Mijlociu și Asia de Sud. De asemenea, au crescut costurile de transport prin căile navigabile vitale, precum Rinul și Canalul Panama.

„Temperaturile în creștere limitează eficiența de funcționare a unităților de rafinare și vor amplifica incertitudinea și volatilitatea prețurilor combustibililor pe piața mondială”, spune Serena Huang, analist principal pentru Asia la Vortexa Ltd.

Căldura extremă este în continuare o problemă mult mai mare pentru rețelele de electricitate întinse decât pentru rafinăriile de combustibil. Dar impactul asupra piețelor de carburanți a fost amplificat de scăderea stocurilor, iar stocurile de distilate medii din SUA, inclusiv de motorină, sunt aproape de minimul sezonier al ultimilor cinci ani.

Creșterea numărului de întreruperi ale rafinăriilor cauzate de condițiile meteorologice evidențiază gama tot mai mare de provocări pe măsură ce lumea încearcă să reducă dependența de combustibilii fosili, încercând în același timp să facă față impactului acestora asupra climei.

„Piața este excesiv de sensibilă la orice întrerupere neașteptată a aprovizionării, oriunde”, a avertizat Frederic Lasserre, director global de cercetare și analiză la Gunvor Group Ltd. „Toată lumea știe că nu există un plan B. Nu avem stocuri și nu avem capacități excedentare nicăieri.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
341 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ooh GRETA, AM ORGASM

    MEIN KLIMA IST HOTT AND GETTING HOTTER, I AM ARRIVING

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger