AcasăEconomieÎn ciuda sancțiunilor, „flota fantomă” a Rusiei continuă să livreze petrol

În ciuda sancțiunilor, „flota fantomă” a Rusiei continuă să livreze petrol

În iunie, Rusia a obținut 290 de milioane de euro din exporturile de petrol cu nave sancționate, în principal către India și China

O sută cinci nave suplimentare sancționate și un nou plafon de achiziție pentru țițeiul rusesc, stabilit la 15% sub prețul pieței: aceste măsuri fac parte din cel de-al optsprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, adoptat de Uniunea Europeană.

În același timp, „flota fantomă” a Rusiei continuă să livreze petrol. Este cazul tankerului Andromeda. Deși figurează pe lista UE a navelor sancționate din decembrie 2024, petrolierul care navighează către rafinăria Jamnagar din nord-vestul Indiei, tocmai și-a încheiat a patra călătorie dus-întors din portul baltic Ust-Luga, relatează Le Monde.

În timpul acestor călătorii, Andromeda a transportat aproape trei milioane de barili de țiței, conform Kpler, o firmă specializată în analiza datelor maritime, și a generat mai mult de 150 de milioane de dolari pentru statul rus.

În decembrie 2022, ca răspuns la invazia din Ucraina, UE a impus un embargo asupra importurilor de petrol rusesc pe mare.

Dar „flota fantomă” rusă urmează o procedură de eludare a sancțiunilor deja utilizată de Iran și Venezuela. Navele își schimbă periodic proprietarul, navighează fără asigurări occidentale – care reprezentau 95% din piață înainte de război – și, cel mai adesea, sub pavilion străin.

UE, Regatul Unit și SUA au întocmit fiecare o listă a navelor care nu mai au voie să intre în porturile lor. Pe 20 mai, UE a adăugat 189 de nave la lista sa, care cuprinde acum 342.

Cu toate acestea, potrivit lui Dmitri Nekrasov, directorul Centrului pentru analiză și strategii în Europa, aproape 80 % dintre navele sancționate, precum Andromeda, continuă să se îndrepte în mod obișnuit spre porturile indiene și chineze, fără a-și ascunde măcar locația GPS.

Dreptul internațional impune condiții stricte pentru arestarea unei nave, cum ar fi notificarea prealabilă a țării în care este înregistrată.

„Este o provocare juridică”, spune Vaibhav Raghunandan, analist la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA). Din ianuarie 2024, Andromeda și-a schimbat pavilionul de trei ori și numele o dată, pentru a-și acoperi urmele. A trecut de la Liberia la Gabon, apoi la Barbados, înainte de a ajunge sub pavilionul Insulelor Comore. În august 2024, se numea încă Adygeya, numele sub care figurează pe lista sancțiunilor britanice.

În iunie, Rusia a obținut 290 de milioane de euro din exporturile de petrol cu nave sancționate, în principal către India și China.

Chiar și navele care navighează cu asigurări occidentale sau aparțin unei companii înregistrate într-una dintre aceste țări –  și reprezintă încă 40% din exporturile rusești – nu respectă în mod sistematic plafonul de 60 de dolari pe baril.

În aceste condiții, introducerea unui nou plafon de 47,60 nu numai că nu rezolvă problemele legate de încălcările și eludările actuale, dar va duce la creșterea numărului de nave fantomă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
58 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger