Guvernul vrea să bage în faliment și Compania Națională ROMARM, obligând-o să se împrumute de 220 milioane de dolari de la Guvernul SUA și să gireze cu fabricile de armament. Dacă nu va reuși să ramburseze datoria și dobânzile, ROMARM va fi executată silit de către ANAF, se prevede într-un proiect de hotărâre de guvern, elaborat de Ministerul Finanțelor. Compania ROMARM abia se menține pe linia de plutire din punct de vedere financiar, astfel că povara unui asemenea împrumut va însemna și dispariția entității.
Controversatul acord de împrumut privind Finanțarea Militară Externă, ce urmează a fi semnat între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii, aduce vești proaste pentru Compania Națională ROMARM. Ministerul Finanțelor a introdus-o, într-un proiect de hotărâre de guvern, ca parte beneficiară a împrumutului, aceasta fiind obligată să gireze cu fabricile de armament românești din portofoliu.
ROMARM deține 15 filiale în țară, printre care se numără UM Cugir, Electromecanica Ploiești, UPS Dragomirești, UM București, UM Mija, precum și Uzina Automecanică Moreni. Prin Memorandumul Inițierea demersurilor pentru utilizarea mecanismului de finanțare Foreign Military Financing (FMF) oferit de către guvernul SUA a fost aprobată mandatarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) pentru desemnarea CN ROMARM S.A. (ROMARM) să implementeze în cadrul filialelor sale proiectele de investiții avute în vedere pentru a fi finanțate prin intermediul mecanismului FMF, într-o etapă ulterioară putând fi analizată și oportunitatea utilizării facilității de garantare de împrumuturi de către Guvernul SUA în cadrul FMF, în condițiile identificării de proiecte suplimentare, respectiv demararea formalităților pentru contractarea împrumuturilor și/sau a garanțiilor în cadrul FMF în funcție de necesități cu respectarea legislației privind datoria publică.
Garanții solide
Partea română și-a exprimat intenția de accesare a mecanismului FMF, cu un împrumut în valoare de 920 milioane dolari SUA, susține Ministerul Finanțelor. Conform elementelor agreate cu finanțatorul, tragerile din împrumut vor fi efectuate de MApN, în limita sumei de 700 milioane dolari SUA și de Ministerul Economiei, în numele și pentru ROMARM, în limita sumei de 220 milioane dolari SUA.
”În vederea implementării Acordului de împrumut, după semnarea acestuia Ministerul Finanțelor va încheia un acord subsidiar cu MApN, prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților în executarea Acordului de împrumut, corespunzător părții din împrumut alocată acestuia, și un acord de împrumut subsidiar cu Ministerul Economiei și ROMARM, prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților în executarea Acordului de împrumut. Subîmprumutul acordat ROMARM, în limita sumei de 220 milioane dolari SUA, este garantat în favoarea statului cu garanţii constituite din bunuri mobile/imobile aflate în proprietatea beneficiarului, libere de sarcini, care să acopere cel puţin valoarea împrumutului şi a dobânzilor, comisioanelor și a altor costuri aferente”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Care surse proprii?
Pentru partea din împrumut aferentă ROMARM, rambursarea împrumutului și plata dobânzilor, comisioanelor și a altor costuri aferente pe care le datorează se vor face din surse proprii ale companiei, aceasta fiind responsabilă în mod exclusiv şi în mod individual. În cazul în care ROMARM nu deţine resursele financiare necesare asigurării plăţii la scadenţă a ratelor de capital, dobânzilor, comisioanelor şi altor costuri, Ministerul Finanţelor va efectua plata acestora din disponibilul existent în fondul de risc. Ulterior, Compania Națională ROMARM S.A. se obligă să achite Ministerului Finanțelor sumele plătite de către acesta, precum şi dobânzi și penalități de întârziere la nivelul celor prevăzute de dispozițiile legale în vigoare privind colectarea creanțelor fiscale, aplicate asupra sumei datorate. În situaţia neachitării la scadenţă de către Compania Națională ROMARM S.A. a obligațiilor asumate în cadrul acordului de împrumut subsidiar, ANAF va trece la executarea silită a companiei, potrivit proiectului de hotărâre de guvern.