AcasăEconomieImpozitarea multinaționalelor, un „deal” european. Pe când în întreaga lume?

Impozitarea multinaționalelor, un „deal” european. Pe când în întreaga lume?

Un acord global de stabilire a unei cote minime de impozitare de 15% pentru multinaționale a obținut săptămâna trecută un mare progres, iar promisiunea UE de a introduce acordul în toate statele membre ar trebui să declanșeze un val de implementare în întreaga lume.

Planurile acestui  nivel minim de impozitare, prezentate la sediul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică de la Paris, au fost aprobate de 136 de țări în octombrie anul trecut. Însă evoluțiile înregistrate în punerea în aplicare au fost lente, niciuna dintre statele semnatare nu a transformat până în prezent angajamentele în lege.

În UE, văzută ca fiind esențială pentru ca taxa să funcționeze din cauza numărului mare de multinaționale cu sediul în regiune, Varșovia și Budapesta au încercat pe rând să blocheze legislația. Dar joi, Consiliul Uniunii Europene, format din miniștrii statelor membre, a aprobat o directivă pentru introducerea unei taxe minime pentru marile întreprinderi multinaționale, punând capăt unor luni de negocieri dificile.

Țările UE trebuie acum să transpună propunerile prevăzute în directivă în legislația națională până la sfârșitul anului 2023. În caz contrar, o țară ar putea fi trimisă în fața Curții Europene de Justiție.

OCDE estimează că între 1.800 și 2.000 de companii cu sediul în UE vor intra în sfera de aplicare a taxei, dintr-un total global de aproximativ 8.000.

Achim Pross, director adjunct interimar al centrului fiscal al OCDE, a declarat că aprobarea directivei a fost un „moment important” pentru succesul acordului fiscal și va avea „un efect de domino”, determinând alte țări să accelereze eforturile de implementare a măsurii.

Într-adevăr, Regatul Unit, Coreea de Sud și Elveția au elaborat deja proiecte legislative, în timp ce Emiratele Arabe Unite, Australia, Hong Kong, Noua Zeelandă și Singapore au lansat consultări cu privire la normele OCDE. Potrivit Financial Times, alte opt țări și-au exprimat în mod oficial sprijinul pentru această taxă.

Julian Feiner, specialist în fiscalitate la firma de avocatură Clifford Chance, susține că acordul UE va „prolifera o adoptare mai largă”.

Acest acord,menit să elimine evaziunea fiscală și să pună capăt unei curse spre ultimul loc în materie de impozitare a societăților, se va aplica tuturor companiilor multinaționale cu venituri anuale de peste 750 de milioane de euro.

Următoarele două-trei luni vor reprezenta o „fereastră importantă” pentru ca țările să-l adopte, cu suficient timp pentru ca întreprinderile și autoritățile să se pregătească înainte de termen, apreciază Julian Feiner, director al departamentului de fiscalitate al firmei de avocatură Clifford Chance.Se așteaptă ca această taxă să strângă anual 150 de miliarde de dolari în plus la nivel global.

Autoritățile fiscale care respectă nivelul minim de impozitare pot obține venituri suplimentare prin impunerea unei taxe de până la 15% pe veniturile filialelor străine cu sediul în țările care nu respectă acordul.

Statele Unite au încercat să introducă pragul minim de 15% la începutul acestui an, dar au omis elemente importante din acordul OCDE, inclusiv măsuri menite să elimine practica multinaționalelor de a înființa filiale în paradisuri fiscale.

Ar fi „foarte dificil pentru companiile americane” să se conformeze atât normelor SUA, cât și celor ale OCDE, iar decizia UE „ar trebui să determine” Congresul să încerce să alinieze sistemele, a precizat Barnes.

Progresele înregistrate în implementarea unui acord despre care mulți din industria fiscală credeau că este sortit eșecului vin într-un moment critic pentru OCDE. Departamentul fiscal al organizației fusese atacat de unele țări în curs de dezvoltare pentru că a creat un cadru „prea complicat de administrat”, potrivit Christinei Kim, expert în fiscalitate la Cardozo School of Law din New York.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
134 afisari

2 COMENTARII

  1. Orice monopol ilegal trebuie destructurat nu impozitat.E ca si cand judecatorii iau 15% SPAGA de la MAFIA ca sa-i lase sa faca crime
    UE este o MAFIE SATANISTA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger