AcasăEconomieHaos în sistemul energetic. Hidroelectrica a fost deconectată

Haos în sistemul energetic. Hidroelectrica a fost deconectată

Companiile private au prioritate la vânzarea energiei. Hidroelectrica stă la rând

Din peste 6.600 MW putere instalată, în bandă, Hidroelectrica a ajuns să mai producă, în diferite momente ale zilei, între 400 MWh și 800 MWh, ceea ce echivalează cu o deconectare de la sistem. Motivele stopării hidroenergiei ale Dispecerului Energetic Național, care comandă intrările și ieșirile din sistem, par să fie legate de producția crescută din eoliene, evident, intermitentă și pe perioade limitate. În plus, România înregistrează record după record la consumuri scăzute de energie.

Cea mai valoroasă companie din România semnează extinderea unui acord cu arabiiOpririle repetate ale Hidroelectrica, pe motiv că regenerabilele, atunci când produc, au prioritate la intrarea în sistem, adică la vânzarea energiei, până la urmă, riscă să afecteze situația financiară a companiei de stat. Din cei peste 6.600 MW instalați, Hidroelectrica a ajuns să i se mai permită să producă între 400 MWh și 800 MWh, ceea ce înseamnă aproape o deconectare de la sistem. Oprirea hidroenergiei s-a făcut pe fondul unei producții mai mari a eolienelor, pe intervale destul de scurte de timp.

Culmea este că, în momentul în care hidroenergia a fost redusă la 400 MWh, nici producție din eolian nu aveam, însă consumul scăzuse la 3.700 MWh, ceea ce reprezintă un record absolut. Faptul că această prăbușire a consumului s-a petrecut duminică arată clar că nu mai avem industrie, care era și principalul consumator. Luni, 29 aprilie, consumul era mult mai mic decât producția, astfel că se exportau, pe fondul unei producții mari din eoliene, peste 1.000 MWh, cu precizarea că exportul din eoliene înseamnă exportul certificatelor verzi, pe care le plătesc, lunar, consumatorii români. Exporturile nu au reușit, însă, să depășească importurile, astfel că, în 27 orpile, România importa peste 1.400 MWh. La momentul acestor importuri, eolienele produceau circa 40 MWh, iar hidrocarburile și cărbunele, în jur de 400-500 MWh fiecare. Pe intervalele orare în care s-a produs deficitul de energie, Hidroelectrica a crescut lent de la 1.700 MWh la un maximum de 2.816 MWh, fără să poată stopa importurile masive.

Joia neagră

În 25 aprilie, joi, în jur de ora 10 dimineața, s-au înregistrat cele mai mari valori la importuri de energie. Astfel, s-a ajuns la un maximum de 2.220 MWh importați, pe fondul unei producții totale de 4.931 MWh și al unui consum de 7.151 MWh. Cea mai mare producție a fost înregistrată joi la hidroenergie, cu circa 2.200 MWh, cam cât importul, urmată de nuclear, cu 1.331 MWh. În rest, gazele au produs doar 400 MWh, cărbunele, 617 MWh, fotovoltaicul, în plină zi, 253 MWh, iar eolianul, doar 45 MWh. Importuri mari s-au realizat și vineri, 26 aprilie, când s-a atins un maximum de 2.154 MWh energie adusă din afară. România mai reușește să atingă un consum de peste 7.000 MWh doar între orele de vârf 8 și 10 dimineața și între orele 20 și 22. În rest, consumul se menține sub 6.000 de MWh, cu valori de circa 4.000 MWh sâmbăta și duminica. Excluzând ziua de luni, 29 aprilie, când a bătut vântul, eolienele au înregistrat un eșec total pe parcursul lunii aprilie, producția fiind extrem de anemică. Fotovoltaicele abia ating, în perioade scurte, 1.000 de MWh, iar media pe luna aprilie s-a situat undeva la circa 400 MWh. Cert este că pentru Dispecerul Energetic Național gestionarea sistemului este o mare problemă, având în vedere producția imprevizibilă.

Burduja mai vinde câte ceva

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că vrea să mai vândă câte ceva din termocentralele pe cărbune, că și-așa nu ne mai trebuie, în condițiile în care, din 2.762 MW instalați, acestea mai au voie să producă doar 400-500 MWh. Acesta a declarat că se gândește să le vândă ucrainenilor bucăți din termocentralele românești, denumindu-le ”echipamente mai vechi”. ”Ucrainenii ne-au mai solicitat în ultima perioadă să vadă dacă avem echipamente mai vechi care se potrivesc mai ales cu zona aceasta ex-sovietică și pe care le-ar putea prelua. Poate sunt echipamente din foste termocentrale pe cărbune, pe care noi nu le mai folosim, vor să plătească pentru ele și acum facem o radiografie în fostele termocentrale sau chiar în centralele de gaz mai vechi să vedem ce echipamente am putea livra”, a declarat Sebastian Burduja.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
48.075 afisari

22 COMENTARII

  1. Doamna Marcu,
    Sa vinda ”burduja” tot, tot, tot.
    Oricum nu mai avem tara, prin urmare sa ne traim zilele ce ne-au ramas, cit mi putem.
    ”Sebastian Burduja – Wikipedia
    Sebastian Ioan Burduja (n. 18 iunie 1985, București, România) este un om politic român, doctor în economie și absolvent al universităților Stanford și Harvard. ”
    Daca a facut ”studii ” unde zice in CV, adica la CIA, e normal sa faca ce face sau ar vrea sa faca !!!

  2. Daca traia Ceausescu toti tradatorii erau la stuf sau la canal, dar in regimul Iohanis nu se intampla nimic

  3. Industrie avem destula, insa foarte multe fabrici si au instalat panouri solare si consuma de acolo.

  4. Pierde din incredere un articol dacă unitățile de măsură nu sunt corecte . Cam peste tot era vorba de putere , deci suficient Mw.

  5. Când ne facem sănătoși la cap să terminăm cu hrăpăreții ăștia din Vest? De când ne-am înhăitat cu ei o ducem din ce în ce mai prost.Să părăsim MUIUNEA E UROPEANĂ și NATO_OTAN.

  6. Pai tocmai hidroelectrica distribiie dividende de miliarde – sa nu-i plangem de mila – nu vinde la prinz ieftin, vinde seara scump.

  7. În loc să sprijin producția statului cu prețuri mai joase,adică Hidroelectrica,
    angajații statului cumpără de la particulari,halal angajați ,niște panarame!

  8. De ce nu o ieftinesc sa consume și Români…curent am cumpărat aer condiționat că depășesc 100kw și este alt preț….îl țin oprit….asta este viața vara stau și zi și noapte cu geamurile deschise din cauza calduriii

  9. E dezamagitor ca un articol despre industrie contine erori technice. Unitatile pentru energie nu sunt acelasi cu cele de putere. Putina cercetare a subiectului ar putea ajuta articolul care altfel nu pare decat o copiere a informatiei din alte surse. Pe de alta parte e incurajator ca echipamentul din centrale e vizat pentru a fii folosit in Ucraina.

  10. In totalul de comentarii sunt unele idioate de tot.
    Rezulta ca cei care le-au facut sunt din aceasta caregorie.

  11. Oprim productia hidro si termo, lasam numai moristile si solarele care produc 2 la suta, iar restul necesarului il importam din Evropa… Faina schema, nu?

  12. Deci numai hidro poate produce 6600. Joi a a produs 4000 și ceva și am importat 2000 și ceva. Cum mama dracu vine asta, în loc să pornim hidro noi importăm? Hoților.

  13. Taicasu a devalorizat banca, fiul vinde ce au construit părinți și bunici noștri. El si tacsu a pus vreo cărămidă sau lopata de beton sau sa ajute în vreun fel la constrire ? Dar vinde ca nu este al lui. Lege data toate bunurile ce sunt de stat sa fie vândute cu acordul poporului nu al hoților politici și a magistraților politici și serviciilor ce sunt parte a străinilor.

  14. Totusi sa ne explice cineva cum e cu importul de enegie daca noi nu consumăm ? Eu cred ca articolul are o problemă : nu poate explica publicului (care nu e de specialitate) mecanismele pe piata energiei. Si atunci la ce se mai ostenește autorul ??

  15. Măi specialiștilor în energie , nu mai confundați MW cu MWh , una este puterea și alta este energia. ! Aici trebuia să se vorbească despre putere , dar habarniștii de redactori de știri vorbesc de putere și o măsoară în unitatea de energie ! Bravo lor , oare cum au trecut prin școală ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger