AcasăEconomieGuvernul se faultează singur. Veste de la patroni: "Limitarea cash-ului va duce...

Guvernul se faultează singur. Veste de la patroni: „Limitarea cash-ului va duce la o evaziune mai mare”

Omul de afaceri vrâncean Feliciu Paraschiv, care are 400 de angajaţi, vine cu o premoniţie neagră pentru Guvern: „Limitarea cash-ului va duce la o evaziune mai mare”.

Patronul şi-a justificat anunţul prin infrastructura bancară precară a ţării noastre.

De ce limitarea cash-ului nu va funcţiona?

Feliciu Paraschiv a oferit numeroase motive pentru care Guvernul ar trebui să renunţe la pragurile în numerar pe care le-a fixat atât de jos.

Sistemul informatic, sistemul bancar nu este pregătit pentru această lege. Clienţii nu sunt pregătiţi. Sunt oameni în vârstă care nu au skil-urile necesare şi pregătirea necesară să poată să lucreze cu o aplicaţie, pe un telefon mobil.

Clienţii plătesc, împotriva voinţei lor, un comision deschizându-şi un cont la bancă. Comercianţii plătesc un comision suplimentar, împotriva voinţei lor.

Sistemul nu este sigur, pentru că frauda bancară există încă, primim constant atenţionări să nu deschidem anumite mailuri, să nu dăm curs unor mailuri de phishing şi aşa mai departe. Tranzacţiile cu numerar sunt cele mai sigure. Sistemul văzut în acest fel este limitativ, îmi limitează nişte drepturi: dreptul meu de a umbla cu numerar.

Ca o concluzie, din punctul meu de vedere, sistemul va creşte evaziunea fiscală, pentru că, în loc să cumpere oamenii cu 5.000 de lei cu numerar, cum au nevoie de exemplu, vor cumpăra cu 2.000 de lei şi de restul 3.000 vor cumpăra fără factură.

Deci va duce la o evaziune fiscală mai mare„, a afirmat Feliciu Paraschiv, care a mai susţinut că toate costurile cu comisioanele băncilor se vor regăsi în final în preţul produselor şi va fi plătit tot de consumator.

PNL vrea să se revină la vechile plafoane

Deputatul PNL Adrian Cozma a anunţat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că liberalii vor depune un proiect de lege prin care ar urma să fie anulate noile plafoane privind plăţile în numerar.

Vă anunţ că facem o corecţie, ca urmare a unei erori strecurate în angajarea răspunderii domnului prim-ministru Ciolacu.

Şi anume, grupul PNL depune un proiect de lege prin care anulează plafoanele privind limitarea plăţilor cash şi, ca urmare, vom reveni la forma iniţială, prin care românii pot să îşi cheltuie banii aşa cum trebuie şi sunt readuşi, de fapt, la un drept constituţional”, a spus Cozma.

Dacă se va materializa proiectul de lege, s-ar reveni la forma iniţială a Legii 70/2015, prin care plafoanele rămân la 50.000 de lei pentru tranzacţii între persoane fizice şi 10.000 de lei între societăţile comerciale.

author avatar
Andrei Ștefan
268 afisari

3 COMENTARII

  1. De ce exista plafon la plata cu cash? Eu cand mi-am cumparat apartamentul in 1995 l-am cumparat cu CASH!!! La fel cu cash am cumparat si masina din reprezentanta, cum atunci se putea si acum nu??? Am devenit intre timp evazionist, dealer de droguri, terorist? Atunci eram cetatean cinstit iar acum nu mai sunt pe aceiasi bani munciti si economisiti de mine?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger