Proiectul Strategiei energetice a României confirmă semnalele trase, în mod repetat, de ziarul Național. Dezechilibrele cauzate de variațiile energiei solare și eoliene provoacă abateri ale frecvenței de funcționare a sistemului și declanșări în cascadă ale liniilor electrice. Acestea pot conduce la „ruperea” sistemului energetic european în mai multe subsisteme sau chiar la apariția stării de „blackout”, au semnalat specialiștii care au elaborat Strategia. Pentru a contracara fenomenul, este nevoie de 4.000 MWh instalații de stocare, față de 2 MWh cât avem în prezent.
Probabil că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, nu a avut timp să se uite pe Strategia energetică a României înainte de a o posta în dezbatere publică, având în vedere că specialiștii care au elaborat-o contrazic flagrant declarațiile optimiste ale oficialului. În fapt, Strategia arată că expansiunea regenerabilelor trebuie stopată, pentru că acestea deja pun în pericol funcționarea sistemului energetic național.
Pe fondul creșterii puternice a investițiilor din ultimii ani, dezvoltarea rapidă a capacităților de producție de energie electrică din surse regenerabile, caracterizate de producție variabilă/intermitentă, creează presiuni asupra capabilității sectorului energetic de a echilibra consumul și producția ținând cont de variabilitatea ambelor – așa numita flexibilitate a sistemului, cu atât mai mult cu cât grupurile pe bază de cărbune nu pot răspunde rapid fluctuațiilor vântului și radiației solare decât pe bandă îngustă, au avertizat specialiștii.
”Așadar, volatilitatea producției de energie în centrale eoliene și fotovoltaice, concomitentă cu volatilitatea cererii, solicită întregul sistem electroenergetic, necesitând reevaluarea necesarului de servicii de sistem și investiții corespunzătoare în centrale de vârf, cu reglaj rapid, și în sisteme de stocare. Evoluția previzionată a consumului de energie electrică, corespunzător unei stări expansioniste solide și de lungă durată a economiei naționale, susținută prin liniile de finanțare deschise la nivel național și european pentru îndeplinirea tranziției energetice și a țintelor climatice, nu este una care să permită preluarea integrală a producției realizată în centralele electrice regenerabile, cu atât mai mult cu cât vârfurile de consum de energie electrică nu se vor suprapune cu vârfurile de producție regenerabilă, inclusiv cu luarea în considerare a exportului”, se precizează în Strategie.
Dezechilibre majore
Sistemul este deja preponderent excedentar, cu o frecvență din ce în ce mai mare a valorilor dezechilibrului sistemului între 50 – 200 MWh (respectiv între 200 – 800 MW). Volumul mare de energie tranzacționată pe piața de echilibrare, în sensul reducerii excedentului de producție la nivel de sistem, conduce din ce în ce mai frecvent la prețuri negative și la reducere de putere, ajungându-se și la valori de -9.000 lei/MWh, respectiv la valori ale prețului dezechilibrelor pe piața de echilibrare preponderent în categoria de valori (-500 – 0) lei/MWh, se precizează în Strategie.
Potrivit documentului, impactul creșterii producției de energie electrică din surse regenerabile asupra funcționării pieței de echilibrare, respectiv impactul participării reduse a acestui tip de producători la piața de echilibrare, se poate vedea cu precădere în zilele de sfârșit de săptămână, atunci când excedentul producției programate de energie electrică în raport cu consumul intern este foarte mare, iar volumul de oferte disponibile în piață pentru echilibrarea sistemului este insuficient în anumite intervale. În aceste condiții, se înregistrează un volum mare al selecțiilor la reducere de putere, respectiv prețuri negative semnificative în piața de echilibrare. După epuizarea ofertelor disponibile în piață, sunt necesare frecvent și selecții la reducere de putere în afara pieței de echilibrare, cu compensații financiare.
”Dezechilibrele de producție cauzate de variațiile regenerabilelor pot genera, pe lângă abateri ale frecvenței de funcționare față de frecvența nominală, declanșări în cascadă ale liniilor electrice, care pot conduce la ruperea sistemului energetic european în mai multe subsisteme sau chiar la apariția stării de blackout. Așadar, echilibrarea sistemului electroenergetic a devenit o problematică esențială”, semnalează specialiștii.
Obiectivul stocării, imposibil de atins
Utilizarea potențialului tehnic și economic al regenerabilelor în cadrul sectorului energetic depinde în mare măsură de dezvoltarea capacităților de stocare. În vederea utilizării potențialului disponibil pentru dezvoltarea regenerabilelor, este necesar ca sectorul energetic să fie modernizat pentru a putea prelua variațiile de injecție de putere generate de acestea, cu sisteme de echilibrare și stocare dimensionate corespunzător.
”Necesitatea surselor de stocare a energiei electrice este dată și de procesul de decarbonare a sectorului energetic care prevede încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, ceea ce va pune o presiune suplimentară asupra echilibrării. Pentru atenuarea efectelor integrării masive de surse regenerabile în perioada 2025-2030, Transelectrica evaluează un necesar al puteri instalate de 2.000 ÷ 4.000 MW în instalații de stocare, respectiv energii de ordinul a 20.000 MWh ÷ 40.000 MWh, care să permită funcționarea instalațiilor de stocare o durată de ordinul a 8 ÷12 ore”, se mai arată în Strategia energetică a României.
Dvs. v-ați uitat la curriculum vitae al domnului Burduja? Cum e posibil să ziceți ceva de domnia sa?
Domnul Sebastian Burduja a absolvit Harvard Business School. Vă da-ți seama ce este asta? Acolo energia se mănâncă pe pâine. Și mai are o realizare și mai și pe perioada studiilor în Colegiul Național Mihai Viteazul.
Cea mai importantă realizare a ministrului este câștigarea Balului Bobocilor la liceu cu imitarea actorului Ștefan Bănică jr. Așa ceva mai rar. Și noi avem curajul să-l învinuim de politica sistemului energetic. Haideți domnilor, chiar nu realizăm ce binecuvântare e pe capul nostru domnul ministru Burduja? Și postul de președinte al statului este puțin pentru valoarea domniei sale.
Se dau la greu la greu la greu tare șpăgi și lovele grele pentru avizele la eoliene și altele. Pcr adică pile cunoștințe relații la București e ca în evu mediu întunecat ca e foame mare de bani mokka ca se da cu lozu en gross ca să ți se urgenteze avizele de funcționare. Baskalie tipic balcanica made în România kolonia
Orice inginer care a terminat o facultate decenta in inginerie electrica putea sa calculeze esecul asta. Dar cand politicul isi baga coada in stiinta, se duce dracu totul! La fel si cu masinile electrice, unde toti prostii lauda reducerea de CO2 in oras, dar de fapt poluarea si distrugerea mediului pentru productia bateriilor Li-Ion doar se muta in alta parte. Ai oras curat, iar cand iesi din bula orasului „verde”, vezi dezastrul ecologic lasat de productia bateriilor. Nu mai vorbesc de infrastructura energetica nationala care nu poate suporta statea statii de incarcare nici ziua si nici noaptea. Totul e o imbecilitate!
Cand intr-o parte a planetei este zi si soare, in cealalta parte este noapte!
Ne putem imagina ca toate tarile ar fi legate intre ele cu linii de transport pentru curentul electric,
Curentul electric poate ajunge cu o intarziere de o fractiune de secunda in orice colt al planetei , pentru ca are viteza luminiii 300000km/s .
Prin urmare, tarile unde este soare ar putea „trimite” curent electric tarilor unde este noapte, si nu ar fi nevoie de acumulari de energie foarte mari.
Eee, asta este doar o lume imaginara, pentru ca banii si dominatia globala nu sunt luate in calcul.
Lumea este altfel !
Este o lume pe care o simtim in fiecare secunda, , reala si mizerabila …, in care 1% din omenire se distreaza iar restul sunt … sclavi.
Intre timp planeta este modificata ireversibil , iar viitorul ei este foarte sumbru,.
PS.
Liberalul Burduja are „contract” semnat, la fel cum are si „patriotul” Catu care a pornit avalansa imprumuturilor pentru Romania.
Doar acum cand se pune in pericol sisteme energetice se scarpina specialistii?? Nu are cum sa intretina aceste capacitati de productie sisteme energetice, nici cu stocare, unde poerderile nu le calculeaza nimeni?
Dezechilibrele sunt cunoscute de peste 10 ani de cand discutam fara rezultate de STOCARE. In acest moment aceste subiecte doar au devenit grave. In cadrul deschiderii FOREN 2024 am ascultat luari de cuvant critice dar care au omis o analiza corecta a situatiei legislative/de reglementari din Romania si din UE. In plan international de peste 25 de ani s-au acordat facilitati (subventii) pentru prosumatori si pentru sistemele de stocare. Dupa ce pietele s-au saturat cu sisteme la prosumatori statele au inceput sa dea stimulente si pentru parcuri industriale. In Romania lucrurile au evoluat fix pe dos. In anul 2009 Parlamentul a modificat legislatia si a dat cea mai generoasa schema de certificate verzi pentru parcuri industriale. Abia in 2019 (adica dupa peste 20 de ani fata de alte tari din UE) Romania a inceput sa acorde subventii pentru prosumatori dar fara sisteme de stocare inca pana azi. Aceste modificari legislative si de reglementari au generat aceasta situatie de dezechilibre majore in SEN din Romania. De exemplu Germania are peste 23 de miliane de prosumatori si aproape jumatate au sisteme de stocare. Germania intampina dificultati cu energia eoliana off-shore pe care nu reuseste sa o transporte din Marea Nordului/Baltica in zonele industriale din sud. Este cert ca modificarile legislative/de reglementari nu au fost bine gandite conform principiului „pas cu pas” si acordarea dezechilibrata a subventiilor a generat aceste dezechilibre tehnice grave. Cum o neneorocire nu vine niciodata singura scaderea consumului a accentuat aceste dezechilibre fiind clar nevoie de o crestere a consumului EFICIENT Energetic si de stocare care sa contribuie la aplatisarea curbei de sarcina. Au mai fost si alte decizii prost gandite cum ar fi reducerea capacitatilor de generare din carbune si intarzierea dezvoltarii proiectelor de finalizare a U3-4 care asigura baza curbei de sarcina si pot prelua volatilitatile energiei din surse regenerabile. S-au acumulat disfunctionalitati de peste 25 de ani pe care nici Einstein nu le poate rezolva peste noapte. Ministrul Burduja nu este inginer si cu atat mai putin energetician dar are bunavointa sa rezolve unele probleme. Reprezentantii ministerului au incercat sa promoveze o strategie mai buna dar este clar nevoie de foarte multa deschidere pentru a le implementa. Ar fi nevoie de o modificare legilativa ca Strategia sa fie corectata ca si Planul de Dezvoltare a SEN din 2 in 2 ani astfel incat strategia sa tina pasul cu schimbarile tehnologice deosebit de rapide si sa aduca modificari de tip „fine tunning” mai usor de gestionat. Crestrea consumului, dezvoltarea stocarii si a retelelor de T&D (mai ales spre Republica Moldova si Ucraina) va rezolva problemele majore/dificile cu care se confrunta DEN.
Eu sunt în ff mic prosumator, de 6 kW.
Nu înțeleg cum prosumatori, cei cu panouri fotovoltaice creează dezechilibre în rețea deoarece invertoarele au o limitare a injecție DE energie. Dacă tensiunea ajunge la peste 253 volți în rețea invertorul se decupează automat, deci nu mai injectează curent. Crec că același lucru se întâmplă cu sute sau mii de invertoare, sunt decuplate automat. Si atunci…… cum se formează dezechilibrul?
Articole scrise cu dedicatie , nu stim cine le plateste sau cu ce intentie , dar nu sunt informatii reale .
Care dezechilibre bai ?Voi știți despre ce vorbiți?Dezechilibrele sint create de voi prin creșterea tensiuni în rețele la 258v.Pe care aparat electrocasnic scrie bai deștepților 258v? Spun asta pentru ca am un sistem de 13kw și mai toată ziua sta deconectat.Defectiunile electrocasnicelor nu sunt de la folosirea incorecta sau mult ci de la tensiunea care o măriți în retea .L.E.A. 20kw ,pai și tu ce cauți cu 21,5..7 KW? Lăsați dracu vrăjeală și scoateți pi dări din stațiile electrice ca ma încă bani degeaba și pe deasupra nici nu mențin tensiunea de 220v. tensiune standardizata nu ce ați inventat voi ,,ingineri „lu peste prăjit 240v.
Nu ma mira ce citesc.Este firesc ca intr-o societate în care funcționează doar prostia și șpagă nici sistemul energetic sa nu meargă bine. Dacă vom iubi în continuare PSD, PNL etc………atunci ne vom dizolva ca și alții în uitarea istoriei. Nu înțeleg de ce se mai plâng unii când toți iubim PSD