Prof. dr. Mircea Coșea susține că Guvernul României este cel care produce inflație, propulsând țara pe primul loc în UE la acest capitol. Politica greșită din punct de vedere financiar și conceptul de alimentare a bugetului au făcut ca economia să se prăbușească. Prețul ridicat al energiei are un efect devastator asupra tuturor costurilor, iar supraimpozitarea mediului de afaceri a ajuns să se regăsească în tarifele suportate de consumatorul final.
România a înregistrat în aprilie cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, cu 6,2%, față de o medie europeană de 2,6%. Puterea de cumpărare a scăzut în țara noastră atât de mult, încât a afectat și consumul privat din economie, un element cheie care are consecințe dramatice în toate sectoarele.
Analiștii economici spun că, de data aceasta, guvernanții nu mai pot culpabiliza importurile, pentru că nu mai importăm inflație, astfel că inflația este produsă aici.
”În România cel care produce inflație este Guvernul, prin politica greșită pe care o duce din punct de vedere financiar, din punct de vedere al conceptului de alimentare a bugetului. Pe lângă faptul că avem cea mai mare inflație, avem și cea mai mare creștere a prețului energiei, care este un element prezent în toate costurile. Atâta timp cât se va menține această plafonare a prețului energiei, care este la un nivel foarte ridicat și favorizează doar statul, pentru că la el se duc toate impozitele și taxele, nimic nu se va schimba și riscăm chiar o creștere a inflației până la sfârșitul acestui an. Pe de altă parte, având în vedere cum funcționează așa-zisa piață a energiei în România, ne putem aștepta ca, după ridicarea plafonării, să avem o creștere a prețurilor. România, care are potențial propriu de aprovizionare cu energie, a ajuns să importe”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea.
Au distrus capitalul românesc
Un alt element care duce la creșterea inflației în România este politica total greșită impusă prin ”Ordonanța trenuleț”, susțin analiștii economici, având în vedere că nicio țară din Europa nu a impozitat atât de mult mediul de afaceri, cel care produce, până la urmă, și alimentează bugetul. Impozitarea într-o asemenea măsură a tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri, și mai ales mediul de afaceri cu capital românesc, face ca aceste costuri suplimentare să se regăsească în prețurile bunurilor și serviciilor, semnalează prof. dr. Mircea Coșea.
Acesta arată că inflația mai este favorizată și de politica monetară a Băncii Naționale, care nu scade dobânda de referință și, astfel, nu se dă drumul la activitatea economică. ”Dacă urmărim cu atenție la ceea ce se întâmplă la noi, vedem că politica fiscală greșită de eliminare a facilităților din construcții și din IT, ramuri care trăgeau în sus economia, a făcut ca și costurile din aceste ramuri să crească și să se ajungă chiar la falimente. Guvernul este incapabil să-și reglementeze macroeconomia pe baze curate, ceea ce înseamnă să stimuleze producția și investițiile. Și atunci, împrumutându-se foarte mult, această rostogolire a dobânzilor face ca până la urmă unele efecte să ajungă și în costuri. Tot mecanismul intern al economiei de acum creează inflație”, ne-a precizat prof. dr. Mircea Coșea.
Cresc impozitele și taxele
La anul, în România vor crește impozitele și taxele. Prof. dr Mircea Coșea ne spune că cel mai mult se teme de introducerea impozitului progresiv, pentru că ar fi un atac la capitalul românesc, și de creșterea TVA-ului. ”În mod sigur va crește impozitul pe locuințe, prin schimbarea criteriului de la suprafața locuibilă la localizarea locuinței în zone de interes urban. Impozitul pe marile proprietăți, adică pe lux, nu se va aplica însă”, a afirmat prof. dr. Mircea Coșea. Referitor la realizările Guvernului, analistul economic atrage atenția că creșterea economică și creșterea PIB-ului pe cap de locuitor sunt doar cifre, pentru că există o creștere economică cu un ritm mai lent decât îndatorarea, deci ne dezvoltăm pe datorie, ceea ce este foarte toxic și periculos. ” Trecerea acestor creșteri în beneficiul populației este nulă, din contră, puterea de cumpărare scade. Noi importăm peste 70% din tot ce consumăm, nu numai alimente, ci și bunuri de capital. Ne-am obișnuit să trăim într-o harababură permanentă, într-un haos bine pus la punct și atunci e foarte greu să începi de undeva”, a punctat prof. dr. Mircea Coșea.