AcasăEconomieGuvernul caută avocați internaționali ca să-și recupereze țepele de la companiile străine

Guvernul caută avocați internaționali ca să-și recupereze țepele de la companiile străine

Statul are de recuperat bani grei de la companiile străine

Ministerul Finanțelor vrea să modifice de urgență legislația privitoare la reprezentarea României la Curtea de Arbitraj, pentru a angaja case de avocatură specializate în litigii internaționale, fără licitație, dat fiind riscul păgubirii majore a bugetului de stat. Ministerul spune că a preluat 8 litigii arbitrale și judiciare internaționale, număr care se va mări, și că are nevoie de avocați ca să recupereze în termene legale sumele datorate companiilor de stat de ”diverse persoane”.

Statul român trebuie să acționeze urgent pentru a își putea recupera banii din țepele date de companiile străine. Sigur, Ministerul Finanțelor nu le numește țepe și nici companii străine, însă aceste lucruri reies clar din nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Astfel, Finanțele au preluat, din 9 februarie 2024,  8 litigii arbitrale și judiciare internaționale, în care sunt implicate companii de stat aflate în subordinea diferitelor ministere.

”Întrucât informările din partea ministerelor continuă să ajungă la Ministerul Finanțelor, menționăm că situația acestor litigii preluate nu este una finală și se vor mai ivi, în mod invariabil, situații în care Ministerul Finanțelor să fie anunțat despre apariția unor noi litigii arbitrale și judiciare internaționale”, susține Ministerul Finanțelor. În practică, etapele procedurale care trebuie parcurse pentru selectarea avocaților specializați în litigii arbitrale internaționale și/sau în legislația națională specifică litigiilor judiciare internaționale, după caz, în baza Legii privind achizițiile publice, sunt extrem de greoaie și presupun un termen îndelungat de implementare, estimat la o perioadă de minim 3-4 luni (dar este previzibilă și depășirea unui termen de 6 luni), impus de necesitatea îndeplinirii tuturor formalităților de publicitate, analiză oferte și desemnarea ofertantului câștigător, se precizează în proiectul de act normativ.

Interese financiare ale statului

În plus, în urma preluării litigiilor recente, s-a observat o probabilitate crescută a îngreunării sau chiar a blocării încheierii contractului de prestări servicii de reprezentare juridică, în contextul contestării rezultatului selecției sau a procedurii de selecție însăși și a pronunțării de către instanțele judecătorești a unor hotărâri de suspendare a acesteia.

”În această situație, intervalul de timp este greu de estimat, putând depăși un an, având în vedere perioada vacanței judecătorești, termenele acordate de instanțe și evenimente neprevăzute (de ex. proteste ale magistraților). Din acest motiv, există un risc major de depășire a termenelor legale aplicabile pentru introducerea unor acțiuni sau pentru formularea unor apărări, ambele în interesul protejării intereselor financiare ale statului. Tocmai de aceea, se propune modificarea actualei reglementări de la art.2 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.126/2005 privind reprezentarea României sau a instituțiilor publice în fața Curții de Arbitraj Internaționale a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții și în fața altor instanțe judiciare și arbitrale internaționale”, arată Ministerul Finanțelor.

Se pierd banii

Astfel, ministerul cere o intervenție de urgență pentru a fi reglementată modalitatea de atribuire a unor contracte de reprezentare juridică în situații punctuale, care impun o reacție rapidă din partea sa. Măsura este absolut necesară pentru a împiedica prejudicierea bugetului de stat, ”prin imposibilitatea recuperării în termenele legale a unor sume datorate de diverse persoane și prin neformularea unor apărări urgente”.

”În lipsa acestei modificări normative, apreciem că este afectată percepția publică generală, care impune statului intervenții urgente pentru protejarea intereselor sale financiare, și se poate ajunge la lipsirea statului de unul dintre cele mai importante drepturi ale sale, respectiv dreptul la apărare în plan internațional”, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.