Fridays for Future Austria, activiștii climatici ai suedezei Gretei Thunberg, și Greenpeace CEE au luat în vizor gazele din Marea Neagră și încearcă să stopeze exploatarea acestora. ONG-urile au depus și o plângere în acest sens la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), susținând că extracția combustibilului fosil ar pune în pericol ecosistemul Mării negre. Despre eolienele care urmează a fi amplasate în Marea Neagră, ecologiștii nu scot niciun cuvânt, deși riscurile de afectare gravă a ecosistemului sunt uriașe.
După interzicerea de către Comisia Europeană a hidrocentralelor, România ar putea să aibă interdicție și la exploatarea gazelor din Marea Neagră, din perimetrul Neptun Deep. Activiștii de mediu, în frunte cu cei ai suedezei Gretei Thunberg, au pornit o campanie împotriva acestui proiect.
Activiștii climatici critică expansiunea gazelor fosile și suspectează încălcarea liniilor directoare ale OCDE pentru întreprinderile multinaționale, depunând o plângere în acest sens la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Acuzația lor vizează extinderea activității companiei în domeniul gazelor fosile care alimentează criza climatică și amenință cu depășirea limitei critice de 1,5 grade. Unul dintre cele mai mari proiecte de extindere este exploatarea offshore de gaze din perimetrul românesc Neptun Deep din Marea Neagră, iar estimările companiei spun că această exploatare va fi activă timp de 20 de ani, susțin aceștia.
”OMV s-a angajat să-și alinieze activitatea la Liniile directoare ale OCDE pentru întreprinderile multinaționale. Continuând să investească în noi proiecte fosile, OMV ignoră apelurile de a opri extinderea operațiunilor în sectorul de petrol și gaze și contrazice principiul director al OCDE, care prevede că trebuie acționat cât mai curând posibil și în mod proactiv pentru a evita efectele negative asupra mediului”, arată organizațiile de mediu în plângerea lor.
Se încearcă blocarea proiectului
În plângere, Greenpeace CEE și Fridays for Future Austria cer oprirea extinderii combustibililor fosili și a dezvoltării proiectului Neptun Deep, un proiect offshore de extracție de gaze fosile realizat de OMV Petrom și Romgaz în largul coastei României. Companiile estimează că exploatarea va începe în 2027.
Potrivit calculelor din evaluarea impactului asupra mediului (EIM), proiectul va produce 276 de milioane de tone de gaze cu efect de seră pe durata celor 20 de ani, echivalentul a cât emite România în trei ani. În prezent, autorizațiile de mediu pentru proiect sunt încă în curs de obținere.
„Protestăm de ani de zile pentru acțiuni de combatere a schimbărilor climatice, dar companiile de petrol și gaze, precum OMV, nu ne ascultă. Ce ne-a împins în criza climatică? Combustibilii fosili. Unde se duc miliardele de investiții ale OMV? În combustibili fosili. OMV pretinde că se angajează să respecte liniile directoare ale OCDE pentru practici de afaceri responsabile, dar acesta este pur și simplu greenwashing. De aceea depunem acum o plângere”, a declarat Jasmin Lang, de la Fridays for Future Austria. Încă din 2022, organizațiile Greenpeace România, Bankwatch România, 2Celsius, WWF România și Comunitatea Declic au tras un semnal de alarmă cu privire la pericolele majore de mediu aduse de dezvoltarea şi exploatarea gazelor din Marea Neagră.
Eolianul e bun?
Organizațiile de mediu pledează pentru dezvoltarea energiei eoliene, în opinia acestora, România având potențial uriaș în acest sector, cu referire la viitoarele proiecte din Marea Neagră.
Despre eoliene însă, însăși Curtea de Conturi Europeană atrăgea atenția, într-un raport recent, că riscurile majore ale amplasării eolienelor în mare sunt legate de modificări ale calității apei ca urmare a eliberării de contaminanți, de efectul de strămutare ca urmare a zgomotului subacvatic și a structurilor parcurilor eoliene offshore, de dispariția sau degradarea habitatelor, precum și de modificări ale traseelor de migrație, ca urmare a schimbărilor în câmpul electromagnetic.
”Efectele cumulative potențiale pot duce la strămutarea speciilor, la modificări în structura populațiilor, la schimbări în disponibilitatea hranei sau la modificări ale modelelor de migrație. Impactul asupra mediului trebuie analizat ținându-se seama totodată de un anumit grad de incertitudine cauzat de efectele încă necunoscute ale schimbărilor climatice și de modificările antrenate în mediu care vor avea un efect asupra biodiversității și a ecosistemelor marine”, se preciza în raportul Curții de Conturi Europene.