Tranziția la energie verde, impusă prin Green Deal-ul Comisiei Europene, continuă să lovească dur Germania. Motorul din ce în ce mai gripat al Europei se confruntă cu cele mai mari prețuri la energie de pe continent, în pofida încercărilor disperate ale statului german de a subvenționa o parte importantă din acestea, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali. Agenția Internațională de Energie cere acum, însă, reducerea taxelor care compun prețul energiei, pentru a evita eșecul total al electrificării.
În timp ce România se pregătește să liberalizeze total piața energiei din luna iulie a acestui an, Germania se află nu la marginea prăpastiei, ci cu un pas înainte în ce privește dezastrul provocat de prețurile mari la energie. Și asta în condițiile în care statul german a eliminat din facturi taxa pentru regenerabile și compensează prețurile pentru consumatorii industriali.
Agenția Internațională de Energie (IEA) a atras atenția că germanii se confruntă cu cele mai mari prețuri la energie electrică din Europa. Deja, guvernul din această țară a făcut un pas semnificativ către reducerea prețurilor prin eliminarea suprataxelor EEG, prevăzute în Legea surselor de energie regenerabilă pentru finanțarea eolienelor și fotovoltaicelor, iar marii consumatorii industriali de energie primesc, de asemenea, diverse forme de ajutor și compensare pentru prețurile energiei electrice.
Cu toate acestea, prețurile ridicate persistă în toate segmentele de consumatori, se arată într-un raport al IEA. ”Prețurile ridicate ale energiei electrice nu numai că influențează accesibilitatea și competitivitatea, dar sunt și un obstacol major pentru electrificarea necesară realizării obiectivelor tranziției energetice. Pentru început, guvernul german ar putea lua în considerare reducerea taxelor la prețurile finale ale energiei electrice pentru a susține accesibilitatea, competitivitatea și rezultatele electrificării”, consideră IEA.
Investițiile în rețele au umflat taxele
În comparație cu alte țări, Germania se confruntă cu taxe de rețea relativ mari, iar acest lucru se datorează parțial costurilor moștenite ale investițiilor anterioare de extindere a rețelei pentru a se adapta schimbărilor în producția de energie, pe care le-a experimentat țara. În plus, dezechilibrele regionale și capacitatea încă insuficientă a rețelei creează ineficiențe și costuri mari de gestionare a congestionării, care se reflectă și în taxele de rețea, susține IEA. Mai mult decât atât, întrucât Germania urmărește o nouă extindere masivă atât a rețelelor de transport (inclusiv pentru a găzdui rețelele eoliene offshore), cât și a rețelelor de distribuție, care va însemna costuri de peste 400 de miliarde euro, se așteaptă noi creșteri ale taxelor de rețea.
”Prin urmare, o prioritate pentru guvernul german ar trebui să fie explorarea tuturor opțiunilor posibile pentru a atenua rapid impactul tarifelor de rețea asupra consumatorilor, lucrând cu autoritatea de reglementare (care supraveghează taxele de rețea). De exemplu, guvernul ar putea lua în considerare absorbția unora dintre taxe în bugetul de stat, ceea ce ar ajuta la atenuarea provocărilor pe termen scurt. Pentru a evita creșteri suplimentare ale costurilor rețelei ar trebui ca guvernul să caute modalități de a utiliza rețeaua existentă cât mai eficient posibil”, se precizează în raportul IEA.
Costuri mari și la pompele de căldură
Potrivit Agenției Internaționale de Energie, strategia de extindere a pompelor de căldură ar trebui să țină cont de preocupările valabile ale proprietarilor de case.
Prin urmare, pe lângă mesajele sale despre pompele de căldură care ar fi opțiunea tehnologică preferată pentru decarbonizarea încălzirii, guvernul ar trebui să clarifice consumatorilor măsurile de politică care vor ajuta la sprijinirea implementării pompelor de căldură pentru a atenua preocupările gospodăriilor cu privire la costurile inițiale și de operare. Pentru a evita un efect de perpetuare a cazanelor pe combustibili fosili, guvernul ar trebui să comunice gospodăriilor beneficiile pe termen mai lung pentru pompele de căldură și conexiunile la termoficare într-un context în care prețurile CO2 la combustibilii de încălzire vor crește și se așteaptă să scadă prețurile la electricitate (inclusiv prin eforturile guvernului de a reduce taxele și impozitele), susține IEA.
Energia asa-zis “alternativa” sau “verde” are niste caracteristici: este foarte scumpa si este intermitenta. Aceste caracteristici ar face-o indezirabila in mintea oricarui om rational. Impunerea cu forta a agendei Green Deal are efecte de saracire a oamenilor si de ruinare a economiilor, iar impactul asupra mediului tinde la zero. Si apropo, Germania are liber la folosrirea centralelor pe carbune, pe cand in Romania acest lucru este restrictionat.