AcasăEconomieGreen Deal-ul falimentar al UE, frecție la piciorul de lemn. Producția globală...

Green Deal-ul falimentar al UE, frecție la piciorul de lemn. Producția globală de energie pe cărbune a explodat

În timp ce, forțate de Green Deal, statele Uniunii Europene și-au redus utilizarea combustibililor fosili, unele mai mult decât altele, evident, producția globală de energie pe cărbune a explodat. Maximul istoric din 2023 a fost depășit de maximul istoric din 2024, avertizează Agenția Internațională de Energie (IEA). Mai mult, previziunile pentru 2027 arată că cererea de cărbune se va menține cel puțin la maximul istoric din acest an.

Sacrificarea statelor europene în numele Green Deal și al reducerii emisiilor de CO2 nu va avea niciun efect pozitiv cel puțin asupra narativului cu încălzirea globală. Și asta pentru că, în timp ce micul teritoriu al Uniunii Europene se decarbonizează intens, cu prețul intrării pe drumul fără întoarcere al falimentului, restul lumii își crește major emisiile, aruncând în derizoriu Acordul de la Paris. După maximul istoric al cererii globale de cărbune din 2023, de 8.687 Mt, marcând o creștere anuală de 2,5%, un nou maxim istoric se așteaptă în 2024, când se va depăși 9 Bt.

Anul acesta cei mai mari trei producători – China, India și Indonezia – au atins noi recorduri de producție. China, care reprezintă jumătate din producția globală, va crește producția cu 1% în 2024, în ciuda scăderilor din prima jumătate a acestui an, pe fondul unei campanii de siguranță în Shanxi, cea mai mare provincie producătoare. În India, guvernul stimulează producția de la companii publice, în principal Coal India, precum și producători captivi și comerciali. Ca rezultat, producția va crește cu peste 7%. Producătorii indonezieni, care au beneficiat de cererea internă puternică de cărbune și cererea susținută de pe piețele internaționale, se așteaptă să depășească pentru prima dată 800 Mt, semnalează IEA. Pentru 2027 nu se așteaptă scăderi ale producției, ci, în cel mai bun caz, o stagnare la nivelul maximului istoric din acest an.

Recorduri peste recorduri

În ceea ce privește comerțul internațional de cărbune în volum, este de așteptat ca acesta să atingă un nou maxim istoric în 2024, la 1,55 Bt. Toate categoriile sunt pe cale să stabilească noi recorduri atât în ​​ceea ce privește creșterea, cât și volumul total, și anume cărbunele termic transportat pe mare, cărbunele termic total, cărbunele metalurgic transportat pe mare și cărbunele metalurgic total. La mai bine de doi ani după ce Uniunea Europeană a interzis importurile de cărbune din Rusia și producătorii ruși au deplasat exporturile către est, remanierea fluxurilor comerciale continuă.

”Este dificil de știut efectul extinderii sancțiunilor americane asupra unor producători ruși, care se confruntă, de asemenea, cu blocajele feroviare către piețele de est, tarifele feroviare mai mari, taxele de export și noile taxe de import în unele țări precum China. Alți factori care remodelează fluxurile comerciale includ reluarea exporturilor australiene în China și riscurile de securitate pentru unele rute de transport maritim. În plus, centrul de greutate al pieței continuă să se mute din ce în ce mai mult în Asia, pe fondul colapsului cererii în Europa. Indonezia s-a dovedit din nou a fi cel mai flexibil exportator. După ce au crescut peste 500 Mt în 2023, exporturile indoneziene vor depăși 550 Mt în 2024. Mongolia a devenit al doilea cel mai mare exportator de cărbune metalurgic după Australia, deși rolul său în comerțul global este limitat, deoarece toate exporturile sale merg către China”, se arată într-un raport al IEA.

Totul se mută în Asia

Pentru 2024 se estimează că cererea globală de cărbune va crește cu 1,0%, aceasta continuându-și schimbarea către est, China, India și țările ASEAN fiind așteptate să consume trei sferturi din cererea totală în 2024, o creștere semnificativă de la aproximativ 35% la începutul secolului. În termeni absoluti, se anticipează că cele mai semnificative creșteri în 2024 au fost în India (cu 70 de milioane sau 6%) și China (cu 56 de milioane sau 1,1%), împreună cu altele precum Indonezia și Vietnam. În schimb, cele mai mari scăderi sunt de așteptat să fi avut loc în Uniunea Europeană (cu 42 Mt, sau 12%) și Statele Unite (scădere cu 18 Mt, sau 5%), sectorul de producere a energiei electrice principalul motor, mai precizează IEA.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
28.617 afisari

13 COMENTARII

  1. Numai in Romania, tot ce este pe carbune, ca si productie de energie, a fost inchis, de Virgil Popescu si de Burduja, nimic nu se deschide fara sa vrea Bruxellesul.
    Tradare dragi Liberali, asta ati facut, ati tradat !

    • Problema pe care romanii sunt incapabili să o înțeleagă, mai exact gașcă politica paranoica/ lacoma si corupta, care s-a instalat la conducere – ciudat, țipând în gura mare ca înlăturarea ei apare ca o lovitură de stat care ar semăna „leit” cu înlăturarea comunismului – și care este dovedită sluga a străinilor, a convertit România într-o țară aservita în procent de circa 90 % intereselor străine. O adunătură paranoica, lacoma, fricoasa să nu piardă luxul orbitor asigurat de funcțiile politice pentru care, circa 95 % din ei, sunt doar simpli roboți care ridică sau coboară mâinile la comanda liderilor politici, incapabili de orice altceva, sau, de a reprezenta interesele propriilor votanți. O țară care, doar într-un singur exemplu din multe altele, a realizat în 35 de ani „doar” careva sute de km de autostrada, restul promisiuni pe hârtie și multe altele tot pe …hârtie. Niște găști politice care sunt o rușine chiar și pentru proprii lor părinți. Un Ciolacu căruia i-a adus Mos Crăciun niste facturi false, șterse, nedatate, cu cotații valutare din 2024, fără nume și declarate fără rușine ca fiind din 2022…ce naiba dovezi ne mai trebuie ?.

    • „Numai in Romania, tot ce este pe carbune, ca si productie de energie, a fost inchis, de Virgil Popescu si de Burduja,”
      Aici e o schema, te obliga „stapanii” ca sa inchizi „unitatile de productie poluante” ca sa cumperi energie „verde ” de la ei, cu pretul de 14 ori mai mare. Schema clasica. Grindilul este un fel de BauBau care functioneaza de minune.

  2. „maximul istoric al cererii globale de cărbune din 2023, de 8.687 Mt”

    -ce-ar fi sa scrii cum se cuvine,
    8’687’000’000 tone
    cat sa inteleaga orice distrus…

  3. Evident…acest green nu are cum să fie sustenabil dacă este produs cu resurse poluante. Adică mașina electrică, degeaba nu emite gaze toxice, dacă energia de fabricare a ei și a bateriilor sunt bazate tot pe procese toxice, la fel și energia de încărcare. Era pe youtube o stație de încărcare a mașinilor electrice acționată…diesel.

  4. Grupurile infracționale din Parlamentul României,au valorificat energia electrica in interes propriu 35 de ani, țara noastră a fost distrusa economic din cauza prețului uriaș al energiei electrice. Nu mai putem vorbi de siguranța statului,intrucat nu mai există, energia SI justiția sunt principalii vinovați ce au distrus tara ,ajutati din umbra,de contabilul șef national.

  5. Libertatea de a decide ( conduce ) nu trebuie lăsată la nivelul hoților. Inclusiv Comisia Europeană.
    Nu au învățat ai nostrii din ce a pățit Ceaușescu-care totuși a mai făcut ceva în tara asta , ca să aibă ce încă fura acești trepăduși ai zilei .
    Sa le dam medalii de fruntași milogilor Virgil Popescu și chiar lui Burduja care neaga în continuare evidenta: mergem pe regenerabile deși importam între 2000 și 3000 MW în loc sa echilibreze SEM sau sa-l optimizeze .
    Feriți-vă de oportuniști oameni buni .
    De altfel din ce sa alegem : un mesia ( cu POT – AUR) sau niște trogloditi dovediți ( PSD -PNL dar mai ales USR ) ???

  6. INCOMPETENTA ,IRESPONSABILITATEA ,AMATORISMUL ,BERATIILE SUNT CARACTERISTICILE CARE DOMINA POLITICA ACTUALILOR HABARNISTI DE LA VARFUL UE !!.
    INTREAGA EUROPA PUSA LA PAMANT DE ACESTE NULITATI ,DE ACESTI AIURITI AJUNSI PE CAI NEDEMOCRATICE ,PRIN RELATII SI ARAMJAMENTE LA CONDUCEREA UE !!!.
    GREEN DEALUL ESTE DOAR O PARTE A ABERATIILOR ,DAR EFECTUL DESTABILIZARII ENERGETICE A EUROPEI ESTE MULT MAI GRAV ,MAI COSTISITOR SI PE TERMEN LUNG.
    DACA UE NU SE RESTARTEAZA PE CRITERII SANATOASE SE VA FACE PRAF SI PULBERE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger