AcasăEconomieGreen Deal-ul Comisiei Europene obligă Transelectrica să investească 1,9 miliarde de euro....

Green Deal-ul Comisiei Europene obligă Transelectrica să investească 1,9 miliarde de euro. Costurile, recuperate din facturi

Energia verde arde la buzunare

Energia ”ieftină și sigură” de care ne tot vorbesc autoritățile, cu referire la fotovoltaice și eoliene, înseamnă, de fapt, costuri exorbitante pentru consumatorii finali. Peste taxele privind certificatele verzi, contractele pentru diferență și rețelele de distribuție, toate pentru subvenționarea regenerabilelor și integrării acestora, românii vor fi nevoiți să suporte și majorările pentru transportul energie., Și asta pentru că Transelectrica este obligată să investească 1,9 miliarde de euro pentru preluarea în sistem a energiei verzi.

Ipocrizia autorităților române, care repetă papagalicește textele servite de la Bruxelles, depășește orice limită. Nimeni nu și-a asumat până acum să spună clar că energia din fotovoltaice și eoliene nu este nici ieftină și nici sigură și că drumul trasat de Green Deal-ul Comisiei Europene este unul al pierzaniei, lucru care, de fapt, se și vede cu ochiul liber. Nimeni nu spune că patronii parcurilor fotovoltaice și eoliene câștigă și din vânzarea energiei, la prețuri foarte mari, bineînțeles, și din subvențiile acordate prin taxarea românilor cu certificate verzi și certificate pentru diferență, mai nou, care umflă semnificativ facturile consumatorilor.

Nimeni nu spune că ideea unei ieftiniri în viitor a energiei verzi este nesustenabilă, pentru că durata de viață a acestor parcuri este una relativ mică, de 10-15 ani, pentru ca ulterior să o ia de la capăt. Nimeni nu spune că aceste tipuri de energii nici nu pot deveni ieftine, atâta vreme cât nu sunt predictibile și, în ceea ce privește fotovoltaicul, nu produc exact atunci când este cea mai mare nevoie, adică în orele de vârf. La eoliene, dezechilibrele și intermitențele sunt și mai mari, pentru că nimeni nu poate anticipa când și cât timp va bate vântul. Dar, peste toate aceste anomalii, cea mai gravă este că rețelele de transport și distribuție trebuie schimbate aproape în totalitate, cu niște investiții colosale, pe care tot consumatorii le vor suporta.

O altă infrastructură

Efortul financiar pe care Transelectrica este obligată să-l facă pentru modernizarea rețelei naționale de transport al energiei electrice se ridică la suma de 1,9 miliarde de euro, reprezentând proiecte de investiții în infrastructură, desfășurate din prezent până în 2031, cuantum asigurat în procent de aproximativ 65% din surse proprii și doar 35% din fonduri europene. Toate acestea se vor regăsi în facturile românilor, compania chiar punându-și problema gradului de suportabilitate a cetățenilor.

Pentru că sunt probleme mari la avansarea cu lucrările de modernizare, din cauza crizei de transformatoare, dat fiind că toate țările UE s-au apucat să-și adapteze rețelele pentru preluarea energiei intermitente, a numărului mic de societăți specializate în așa ceva, precum și la obținerea avizelor, Ministerul Energiei vrea să declare aceste lucrări de importanță națională, să reducă termenele de autorizare. Măsurile propuse sunt justificate de situația de criză energetică națională și europeană generată de conflictul militar din Ucraina și scumpirea energiei, criză față de care toate statele europene au un răspuns politic coordonat, în vederea sprijinirii producătorilor, transportatorilor și distribuitorilor de energie electrică, dar și prin accelerarea tuturor investițiilor în infrastructurile energetice existente și în dezvoltarea de noi proiecte pentru producția de energie din surse regenerabile, susține ministerul.

”În acest context, este imperios necesar ca proiectele de infrastructura de transport al energiei electrice, implementate în perioada următoare de  către CNTEE Transelectrica S.A., să beneficieze de întregul suport al entităților avizatoare pentru proiectele dezvoltate, astfel încât rețeaua de transport al energiei electrice a României să fie modernizată și extinsă în cel mai scurt timp posibil, pentru a putea prelua cantități suplimentare de energie din surse regenerabile”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Vin 6.000 de MW

Pentru că planurile Ministerului Energiei urmăresc construirea de capacități de eoliene și fotovoltaice de peste 6.000 MW, investițiile în infrastructura de transport al energiei electrice sunt de importanță națională, consideră instituția. Importanța vine nu doar în contextul crizei energetice și motivate de necesitatea urgentă de a mari capacitatea de preluare în sistem a energiei din sursele regenerabile, dar și datorită faptului că sunt indispensabile pentru realizarea obiectivelor transfrontaliere asumate prin Strategia Energetică a României 2020-2030 cu perspectivă 2050, care urmăresc, la rândul lor, atingerea obiectivului privind gradul de interconectare de 15% până în anul 2030, stabilit la nivelul Comisiei Europene, susține Ministerul Energiei.

”Modernizarea rețelei de transport este urgentă și nu poate fi desfășurată in timpul impus pentru realizarea interconectărilor și pentru mărirea capacității de integrare în rețea a noilor surse de energie, în lipsa unor minime facilități legislative care să poată ajuta transportatorul național de energie, CNTEE Transelectrica S.A., să surmonteze anumite piedici de natură a întârzia implementarea noilor proiecte de construire de noi linii de înaltă tensiune și de retehnologizare a stațiilor”, se mai precizează în documentul citat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.435 afisari

7 COMENTARII

  1. parca ziceau ca pactul asta a ajuns hartie moale!! cine mai tine cont de aceasta strategie de ingropare a economiilor europene??!

  2. Falimentul românilor este mesajul de la Bruxelles…..
    Pentru toți românii care nu înțeleg că trebuie schimbat acest drum….stați în casele voastre și vă veți trezi într-o zi că nu o să mai aveți nimic =0 !!!!

  3. Le umflam buzunarele unor smecheri, din banii nostri, fortati de UE si de tradatorii care ne conduc. Dar nu s-or termina odata toate aceste impilari asupra Romaniei? Iar atunci multi vor avea de dat socoteala.

    • Acest „reportaj” scris in stil negativ, ca UE „obliga” sa fie facute investitii in infrastructura… Ce ati vrea, sa pice pe voi reteaua de pe vremea lui Ceasca?! Sa se ajunga la caderi de tensiune ca nu mai suporta reteaua? Asa provoaca de la nestiutori raspunsuri antisistem. Asta e dorinta mediei care a scris mesajul. Cautati aceeasi informatie pe mai multe medii de informare si vedeti ca nu e asa neagra situatia. E ceva normal sa se bage acesti bani in investitii. Anormal ar fi sa nu! Oricum platim taxele respective…

  4. Pai ar trebui forțați că de 30+ ani nu se vede că ar fi făcut îmbunătățiri de bună voie. Au stat și au muls pe infrastructura lui Ceaușescu și acu se plâng că e scump.

  5. Stimata doamna Marcu, nu mai scrieti atatea aberatii. Chiar nu aveti habar despre ce vorbiti. Prin dezinformarea asidua ce o propagati, nu faceti decat sa inflamati spirire inculte. Chiar nu realizati ce baliverne diseminat?

  6. Cred ca aveți asteptari mari: vine noul Mesia și rezolva problemele. Dezamăgirea va fi pe măsură… o sa schimbe numai buzunarele. Nu mai așteptați ca vine un super erou sa va rezolve problemele ca nu există

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger