AcasăEconomieGrâul ucrainean, rețeta pentru coliva fermierilor români

Grâul ucrainean, rețeta pentru coliva fermierilor români

Pe lângă refugiați, Europa este inundată de grâne din Ucraina. Cu rezultate devastatoare pentru fermieri.

Accesul fără taxe vamale al Ucrainei la UE a provocat o supraofertă de cereale în țările vecine, provocând o prăbușire a sectorului agricol regional și ducând la plângeri că Bruxelles-ul plătește fermierilor compensații prea mici.

UE a eliminat anul trecut  taxele vamale și cotele la importurile de cereale ucrainene și a redirecționat o parte din transporturile pe care Rusia le bloca în porturile din Marea Neagră prin intermediul drumurilor și rețelelor feroviare din Polonia și România. Însă cerealele ucrainene ieftine disponibile brusc pe aceste piețe au subminat producătorii locali.

„Fermierii din România sunt cei mai afectați de tranzitul cerealelor care vin din Ucraina”, a declarat Alexandru Baciu, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, citat de Financial Times.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului European de la Bruxelles de săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus ca agricultorii din UE afectați să primească în total 56,3 milioane de euro pentru a atenua consecințele provocate de o „ofertă excesivă” de importuri de cereale din Ucraina. România ar urma să primească cea mai mică sumă, de 10 milioane euro, în timp ce Poloniei i s-au alocat 29,5 milioane,  iar Bulgariei 16,7 milioane.

La sfârșitul lunii ianuarie, România, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia au înaintat o scrisoare comună către UE, solicitând un „răspuns urgent” pentru a limita impactul unei „creșteri semnificative” a cerealelor ucrainene pe piețele locale.Baciu a afirmat că oferta de bani a UE este „infimă, dacă nu cumva este o bătaie de joc față de problema cu care ne confruntăm”.

Grupurile comerciale din România –  inclusiv Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști –  au amenințat cu proteste la nivel național pentru aceste „compensații derizorii”.

Logistica reprezintă o problemă în România, unde porturile s-au concentrat în principal pe cerealele ucrainene și sunt acum pline de mărfuri pe care nu le pot manipula, a avertizat Cezar Gheorghe, consilier la Ministerul Agriculturii.

În timpul unei vizite la București, luni, președintele Consiliului European, Charles Michel, a recunoscut rolul jucat de România în crearea unor rute de export alternative pentru Ucraina. „Dar știu că acest lucru i-a afectat în mod negativ pe fermierii români”, a spus el. „Ar trebui să analizăm posibilitatea de a crește această sumă”. Michel ar trebui să știe că fermierii români nu pot trăi cu „ar trebui” și slava Ucraina. România este un exportator de grâne, nu transportatorul grâului ucrainean.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cerut, de asemenea, o sumă mai mare, descriind oferta de la Bruxelles ca fiind „inadecvată”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
426 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bai sekuricilor de la Bukale, vedeti ca la unii romanasi deja le vin idei, interesante sa zicem, in sensul ca in curand o sa inceapa sa fie sabotate toate transporturile nazistilor din ukro-na-zia, iar apoi o sa fie aruncate in aer !! Oricum, un ukro-na-zi bun e un ukro-na-zi mort !! Ha ha ha 🙂 Bai Jewboy Jewlenski zdrelinski, omoara-i pe toti, unul sa nu scape, ca nu merita !! Sklava Koka-Ina 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger