AcasăEconomieGlobalizarea nu mai e globalizare. Economia mondială se fragmentează în blocuri concurente

Globalizarea nu mai e globalizare. Economia mondială se fragmentează în blocuri concurente

Perioada globalizării, condusă de guverne și companii care lucrau la unison, pare să se sfârșească

Unii economiști și analiști susțin că lumea a atins vârful globalizării, dar există puțin consens cu privire la ceea ce urmează. Mai degrabă un tablou sumbru.

Una dintre păreri este că intrăm într-o perioadă de „deglobalizare”, în care volumul comerțului mondial scade și fluxurile de capital transfrontaliere se reduc. Un rezultat alternativ și mai probabil este acela că economia globală începe să se divizeze în blocuri concurente.

Cea mai recentă eră a globalizării a fost susținută de convingerea că integrarea economică va face ca China și fostele țări din blocul estic să devină ceea ce fostul șef al Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a numit „părți interesate responsabile” în cadrul sistemului global.

Dar China a apărut în schimb ca un rival strategic al Statelor Unite. Această rivalitate strategică îi forțează deja pe alții să aleagă o tabără, pe măsură ce lumea se împarte în două blocuri: unul care se aliniază în primul rând cu SUA(Occidentul în general) și altul care se aliniază în primul rând cu China(Rusia,Sudul Global).

Din ce în ce mai mult, opțiunile din cadrul acestor blocuri vor fi influențate de considerente geopolitice. Acest proces poate fi considerat o fracturare globală: perioada globalizării, condusă de guverne și companii care lucrau la unison, pare să se sfârșească.

Privită altfel, gobalizarea își shimbă cumva sensul – poate că SUA sau Europa nu vor înceta să mai importe majoritatea bunurilor de consum din China, dar vor interveni din ce în ce mai multe restricții comerciale și chiar războaie comerciale.

De asemenea, pe parcursul globalizării a existat o creștere uriașă a inegalității și polarizării politice. Multe națiuni nu au beneficiat de comerțul „win-win” și s-au îndatorat masiv. Cele dezvoltate au luat partea leului. Scindarea este probabil cea mai evidentă acum.

În unele aspecte, efectele fracturării vor fi profunde, cu o reordonare seismică a economiei și sistemului financiar global. Și toate companiile și investitorii se vor confrunta cu un mediu diferit, în care considerentele geopolitice vor juca un rol mai important în deciziile privind alocarea resurselor.

Fracturea globală va afecta și finanțele: retrageri ale fluxului de capital și speculații tot mai mari despre rolul dolarului american ca monedă de rezervă a lumii. Dolarul a fost un liant al globalizării.

Pin urmare, cu geopolitica din nou pe scaunul de conducere, economia mondială întâmpină un mediu incert, pe măsură ce se adaptează la  noua realitate a crizelor și tensiunilor comerciale. O lume fracturată.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
6.894 afisari

6 COMENTARII

    • Pe de alta parte s-a terminat cu preturile ieftine. Cand vinzi 1 milion de telefoane ai un pret/profit cand vinzi 10 mii ai alt pret(probabil mult umflat ca da pastrezi profitul). Plus alte lucruri carora li se vor aplica aceleasi reguli. Iar acei smecheri de care spui nu vor mai fi corporatii ci oligarhi. Aceasi Marie cu alta palarie.

  1. Nici papuci nici telefoane din China, dar nu-i nimic oricum rafturile magazinelor sunt pline de marfa partenerului strategic și de sex

  2. Globalizarea a vrut o HRu, ca sa nu plătească angajați performanti din propria tara. Au investit in chinezi, indieni etc. Si vor plati un pret imens

  3. Radule unde ai mai gasit si asta: „Dolarul a fost un liant al globalizării.”? Dolarul fiat, gol si fara valoare de acoperire a fost doar o scula de exploatare si nici decum un liant. Globalizarea o va realiza China si liantul este grija fata de om – a scos 800 de milioane de chinezi din saracie si i-a pus in clasa de mijloc.
    Tranzactiile comerciale win-win si cooperarea sincera duc la o globalizare de succes si oricum altfel decat o voiau globalistii si FEM-ul.
    „retrageri ale fluxului de capital” pe naiba, in era cand toate tarile tranzacteaza in propria-i moneda ce mai conteaza capitalul strain, sa vina sa investeasca si in colonia asta… sa fim seriosi faza asta a trecut. Pana si cei din Africa, din NIger s-au prins cum vine schema, doar romanii il mai asteapta pe Vlad Tepes sa-i salveze, ei nu au priceput ceea ce si cei din Niger au vazut si au realizat.

    • „China si liantul este grija fata de om – a scos 800 de milioane de chinezi din saracie si i-a pus in clasa de mijloc.” Da, dupa ce marxismul si socialismul a ucis aproape un miliard, cei ce au ramas vii au ramas fara drepturi si libertati. Acum daca fac macar o gluma despre regimul lor criminal ajung „la canal” iar daca practica vreo religie „neacreditata de stat” ajung sa fie torturati. „Noroc” ca nu au nici dreptul sa citeasca sau sa acceseze internetul si nici dreptul de libera circulatie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger