AcasăEconomieGermania, veriga slabă a siguranței energetice europene

Germania, veriga slabă a siguranței energetice europene

Deși Europa trage ponoasele unei crize energetice de durată, Germania spune adio sectorului nuclear.

Sâmbătă își va închide ultimele trei reactoare care mai funcționează. Cea mai mare economie a Europei se aruncă în golul „tranziției verzi”. Numeroase țări din blocul comunitar depind de energia nucleară – eficientă și nepoluantă. Mișcarea Germaniei este nesăbuită, în condițiile în care continentul european caută soluții disperate pentru o alternativă la gazul rusesc.

Pe malul râului Neckar, nu departe de Stuttgart (sud), centrala nucleară din Baden-Württemberg va fi în curând o amintire.Același lucru este valabil mai la est pentru complexul bavarez Isar 2 și pentru complexul Emsland (nord), la celălalt capăt al țării, nu departe de granița cu Olanda.

Germania pune în aplicare decizia de eliminare treptată a energiei nucleare luată în 2002 și accelerată de Angela Merkel în 2011, după dezastrul de la Fukushima.

“Fukushima a arătat că  și într-o țară de înaltă tehnologie precum Japonia, riscurile asociate energiei nucleare nu pot fi controlate 100%”, a justificat la vremea respectivă fostul cancelar. Dar Merkel, mare prietenă cu Putin, nu a prevăzut că liderul de la Kremlin va ordona invazia Ucrainei. Lipsită de gazele rusești, Germania s-a trezit expusă celor mai întunecate scenarii – oprirea uzinelor și lipsa de încălzire în plină iarnă.

Cu câteva luni înainte de data fixată anterior pentru închiderea ultimelor trei reactoare,  31 decembrie 2022, direcţia opiniei publice a început să se schimbe. „În contextul preţurilor ridicate la energie, au apărut voci care au cerut prelungirea duratei de funcţionare a centralelor”, a declarat pentru AFP Jochen Winkler, primarul orășelului Neckarwestheim, unde centrala nucleară cu acelaşi nume îşi trăieşte ultimele ore.

Guvernul lui Olaf Scholz, din care face parte Partidul Verde, cel mai ostil energiei nucleare, a decis în cele din urmă să prelungească funcționarea reactoarelor pentru a asigura aprovizionarea, însă până pe 15 aprilie.

Pentru Winkler,  “pagina a fost deja întoarsă şi nu mai este posibil să se revină la situaţia anterioară”. Peste 150 de angajați lucrează la centrală.

Începând din 2003, Germania a închis 16 reactoare nucleare. Ultimele trei au furnizat 6% din energia produsă anul trecut. În 1997 ponderea energiei nucleare în mixul energetic al țării a fost de 30,8%!

În goana după “obiectivele climatice”, guvernul de la Berlin prevede oprirea tuturor centralelor pe cărbune până în 2038, multe dintre ele în 2030.Cărbunele reprezintă încă o treime din producția germană de energie electrică, cu o creștere de 8% anul trecut pentru a compensa absența gazului rusesc.

Culmea este că tocmai Scholz a avertizat că Germania trebuie să instaleze „patru până la cinci centrale eoliene în fiecare zi” pe parcursul următorilor ani, pentru a-şi acoperi nevoile energetice.

Până la urmă, nemții nu a învățat nimic după criza gazelor. Germania se autosabotează și devine veriga slabă a siguranței energetice europene.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
407 afisari

3 COMENTARII

  1. Germnia are cele mai mari rezerve de cărbune din Europa iar în lume e pe locul șase. Despre ce vorbim?

    • Germania trece oe carbune.
      Iar noi trecem pe mini centrale nicleare.Dupa ce bagam bani in ele, vine UE si zice sa le oprim ca sunt poluante.
      Guvernu’ face contra vantului?
      Pe banii nostri,ca doar nu pe ai lor de buzunar….

  2. Germania o sa inlocuiasca energia nucleara cu carbune, ca ei au voie. Romania se autosaboteaza, prin inchiderea termocentralelor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger