AcasăEconomieGermania devine bolnavul Europei

Germania devine bolnavul Europei

Declinul unei puteri economice, odinioară respectată pe tot mapamondul

„Made in Germany” a fost ani în șir un certificat de calitate invidiat pe  tot mapamondul. Germania și-a clădit cu trudă reputația de cea mai puternică economie europeană. Se pare că povestea ei se încheie.

Gigantul chimic BASF – un campion al afacerilor germane timp de peste 150 de ani – investește miliarde de euro pentru construcția unei fabrici la 9000 de kilometri distanță de Germania – în China. O imagine puternică a externalizării producției naționale pe alte meleaguri.

BASF, fondată pe malurile Rinului în 1865 sub numele de Badische Anilin- & Sodafabrik, a anunțat închiderea unei fabrici de îngrășăminte din orașul său natal Ludwigshafen și a altor facilități, ceea ce a dus la reducerea a aproximativ 2.600 de locuri de muncă.

O astfel de stare de rău domină acum întreaga economie germană, care a intrat în recesiune în primul trimestru, pe fondul unei avalanșe de sondaje care arată că atât companiile, cât și consumatorii sunt profund sceptici cu privire la viitor.

Cu decenii în urmă, Germania domina industria de vârf pe piețele majore și a cunoscut o lungă perioadă de prosperitate. Exporta mai mult decât cumpăra. Astăzi, economia țării se confruntă cu un cocktail toxic de costuri ridicate ale energiei, deficit de forță de muncă și birocrație. Companiile majore – de la Siemens la Volkswagen – caută oportunități în SUA și Asia.

Șomajul a crescut de la an la an cu aproximativ 200.000 de persoane în iunie 2023, o lună în care în care întreprinderile adaugă în mod normal locuri de muncă. Există un deficit de 800.000 de posturi.

Urmează alte vești proaste. Comenzile noi la companiile de inginerie au scăzut cu 10% numai în luna mai, a opta scădere consecutivă. Un declin similar este vizibil și în sectorul construcților. IMM-urile sunt amenințate de dezindustrializare, avertizează economiștii.

O problemă este că cele mai importante segmente industriale ale Germaniei au costuri mari. Aici intervine pur și simplu inconștiența companiilor-gigant, precum producătorii de automobile, care gonesc după forța de muncă ieftină, oferită cu generozitate de China și Europa de Est.

Germania ocupă doar locul opt în Indexul global al inovării, un clasament anual întocmit de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale a ONU. În Europa, nu se află nici măcar în primele trei poziții.

Erodarea industriei germane va afecta inevitabil și restul UE. Porsche își produce cel mai bine vândut SUV Cayenne în Slovacia, Audi produce motoare în Ungaria de la începutul anilor 1990, iar compania de electrocasnice Miele produce mașini de spălat în Polonia. Mii de firme germane mici și mijlocii, așa-numitele Mittelstand, care formează coloana vertebrală a economiei țării, sunt active în regiune. Retragerea lor ar însemna anularea puterii industriale europene.

În următorii 15 ani, aproximativ 30% din forța de muncă din Germania va atinge vârsta de pensionare. O industrie care se mândrea cu niveluri înalte de calificare, este nevoită acum să caute migranți.

Pe tot mai puține produse  scrie “Made in Germany” – și asta ar trebui să fie o alarmă nu numai pentru Germania, ci și pentru întreaga Uniune Europeană. “Made in China” a preluat de mult  controlul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
7.285 afisari

11 COMENTARII

  1. Cretina Ursula n-ar fi existat fara cretinul popor german care de zeci de ani votaza doar neomarxisti si tot felul de deviati.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger