AcasăEconomieGeopolitică și comerț: UE nu se va decupla de cea de-a doua...

Geopolitică și comerț: UE nu se va decupla de cea de-a doua mare economie globală

Reducerea riscurilor nu înseamnă eliminarea dependenței de China

Uniunea Europeană nu are nicio intenție de a se decupla de China, dar trebuie să se protejeze atunci când se abuzează de deschiderea sa, a declarat vicepreședintele executiv al blocului, Valdis Dombrovskis, în timp ce ambele părți încearcă să calmeze tensiunile crescânde legate de geopolitică și comerț.

Relațiile au devenit tensionate din cauza legăturilor dintre Beijing și Moscova, după ce forțele rusești au pătruns în Ucraina, și din cauza eforturilor UE de a se baza mai puțin pe a doua cea mai mare economie a lumii.

Uniunea Europană a înregistrat anul trecut un comerț bilateral record cu China, dar acesta este „foarte dezechilibrat”, a precizat Dombrovskis sâmbătă, într-un discurs susținut la conferința anuală Bund Summit de la Shanghai, citând un deficit comercial de aproape 400 de miliarde de euro.

Dombrovskis, care este și comisarul pentru comerț al UE, se află într-o vizită de patru zile în China, în încercarea de a obține legături economice mai echilibrate.

El a sosit la puțin peste o săptămână după ce Comisia Europeană a declarat că va investiga dacă va impune tarife punitive pentru a proteja producătorii europeni de importurile de vehicule electrice chinezești mai ieftine despre care spune că beneficiază de subvenții de stat.

UE pune deficitul său comercial de 400 de miliarde de euro parțial pe seama restricțiilor impuse de China companiilor europene.

O „mie” de bariere în calea accesului pe piață au propulsat deficitul comercial la „cel mai ridicat nivel din istoria omenirii”, a deplâns joi ambasadorul UE în China, Jorge Toledo, în cadrul unui forum la Beijing.

Potrivit Global Times, dialogul economic și comercial de luni dintre Dombrovskis și vicepremierul chinez He Lifeng, a zecea discuție de acest fel din 2008 încoace, va fi un „test decisiv” pentru cele două părți.

Dombrovskis a declarat pentru Reuters, în marja summitului, că „o muncă tehnică substanțială” a precedat investigația UE privind vehiculele electrice fabricate în China și că va încerca să implice atât autoritățile chineze, cât și industria chineză în această investigație.

„Suntem deschiși pentru concurență, inclusiv pentru concurență în sectorul vehiculelor electrice, dar concurența trebuie să fie corectă”, a spus el.

Beijingul a criticat ancheta ca fiind protecționistă, iar Camera de Comerț chineză în UE a subliniat că avantajul sectorului auto nu se datorează subvențiilor.

În opinia lui Dombrovskis, China se confruntă cu un „proces provocator de ajustare macroeconomică”, dar trebuie să lărgească accesul pentru întreprinderile străine și să mențină un mediu de afaceri stabil pentru relații comerciale echitabile”.

De asemenea, el a îndemnat China să ia atitudine împotriva „tacticii Rusiei de a transforma alimentele în arme” și să își folosească influența în revigorarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, care a expirat în iulie după ce Moscova  s-a retras.

Rămâne de văzut cum va funcționa strategia economică a Uniunii Europene, deoarece concentrarea pe reducerea riscurilor – și nu pe decuplare –  nu înseamnă eliminarea dependenței de China.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
183 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger