Problemele de pe piața imobiliară comercială din SUA, care au afectat deja băncile din New York și Japonia, s-au mutat în Europa în această săptămână, sporind temerile legate de o contagiune mai amplă.
Cea mai recentă victimă a fost Deutsche Pfandbriefbank din Germania, ale cărei obligațiuni s-au prăbușit din cauza îngrijorărilor legate de expunerea sa la acest sector.
Banca a reacționat prin emiterea unei declarații neprogramate miercuri, în care a anunțat că a majorat provizioanele din cauza „slăbiciunii persistente a piețelor imobiliare”. Și a descris actualele turbulențe ca fiind „cea mai mare criză imobiliară de la criza financiară încoace”.
Creditorii iau provizioane tot mai mari pentru datoriile acordate proprietarilor și dezvoltatorilor imobiliari, deoarece împrumuturile încep să se restrângă după ce creșterea ratelor dobânzilor a erodat valoarea clădirilor din întreaga lume.
În cazul birourilor din SUA, unde revenirea la locul de muncă în urma pandemiei a fost mai lentă și mai puțin substanțială, distrugerea valorii a fost deosebit de gravă, potrivit Bloomberg. Iar unii prezic că este posibil ca întregul impact să nu fi fost încă pe deplin evaluat. Analiștii de la Green Street au declarat că anul acesta ar putea fi necesară o nouă reducere a valorii contabile de până la 15%.
Prăbușirea obligațiunilor creditorilor germani a fost cel mai recent dintr-o serie de semnale de alarmă. New York Community Bancorp a fost trecută la categoria „junk” de Moody’s Investors Service după ce a semnalat probleme imobiliare, în timp ce banca japoneză Aozora a înregistrat prima pierdere din ultimii 15 ani din cauza provizioanelor la creditele acordate pentru proprietăți comerciale din SUA.
În rezultatele sale de săptămâna trecută, Deutsche Bank a înregistrat provizioane pentru pierderi în domeniul imobiliar comercial din SUA, care au fost de peste patru ori mai mari decât în anul precedent. A avertizat că refinanțarea reprezintă cel mai mare risc pentru acest sector aflat în dificultate, deoarece valoarea activelor suferă.
În altă parte în Europa, grupul elvețian Julius Baer a anunțat că va deprecia împrumuturile uriașe acordate companiei imobiliare falimentare Signa. Deși a fost o problemă specifică, aceasta s-a adăugat la îngrijorările mai largi cu privire la cât de mult s-ar putea extinde situația.
Temerile s-au extins și la alte bănci cu expunere Commercial Real Estate. Obligațiunile Aareal Bank au pierdut aproximativ 10 puncte în ultimele două zile și sunt acum cotate la 76 de cenți pe euro.
Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu aproximativ 3,7%, iar cele ale Commerzbank cu 3,2%, ambele subperformând indicelui Euro Bank Stoxx.
Banca centrală a Germaniei a avertizat anul trecut cu privire la riscurile din jurul proprietăților imobiliare comerciale, spunând că ar putea exista „ajustări semnificative care să conducă la mai mari nerambursări și pierderi de credit”.