AcasăEconomieGata și cu prosumatorii. Se taie ”dezmățul”!

Gata și cu prosumatorii. Se taie ”dezmățul”!

A început scandalul în sectorul fotovoltaicelor

Autoritățile vor să mai taie din apetitul pentru kilowați din panourile fotovoltaice ale românilor, pe motiv că acestea ar fi pentru subzistența energetică, nu pentru afaceri. În realitate, infrastructura rețelelor este la pământ, din lipsa investițiilor pe care ar fi trebuit să le facă societățile de distribuție. Mai mult, după cum susține și președintele ANRE, populația nu trebuie să ia din profitul pe care l-ar obține firmele, care se bat să-și construiască parcuri de fotovoltaice.

Președintele ANRE, Răzvan Niculescu, a anunțat că va pregăti reglementări legale care să limiteze capacitatea instalată din fotovoltaice la maximum 5 kW pentru populație, ca să ajungă la toată lumea, în condițiile precarității rețelelor de distribuție. Cu panouri fotovoltaice de 3 kw, cât a subvenționat Guvernul, sau chiar de 5 kW, dacă mai pune bani din buzunar, un român poate să-și facă o baie, dacă are boiler, să țină un frigider și un televizor și cam atât. Nici vorbă de sisteme de încălzire, cum ar fi pompele de căldură, sau calorifere electrice, ca să nu mai vorbim de SF-uri de genul încărcării autoturismelor electrice.

Răzvan Niculescu consideră, însă, că peste 5 kW instalați, românii ar face profit. ”Am încurajat şi cred în continuare în rolul prosumatorilor ca o măsură de eficienţă energetică. Cred în continuare că, pentru a ne reduce facturile la utilităţi, trebuie să apelăm la panouri fotovoltaice pe acoperişurile caselor, ca şi consumatori casnici. Nu cred însă în supradimensionarea instalaţiilor de producţie astfel încât să monetizez excesiv acest surplus de energie pe care îl produc. Există situaţii unde, deşi prosumatorul are un aviz tehnic de racordare doar pentru 5 kilowaţi, instalează 20 de kilowaţi, pentru că acoperişul o permite, însă în acest fel dezechilibrează reţeaua de distribuţie. Ajungem astfel în situaţia în care al zecelea vecin de pe stradă nu se mai poate racorda şi, dacă se racordează, vom avea probleme cu distribuţia de joasă tensiune. De aceea, cred eu, trebuie impus un prag pentru aceste capacităţi, un procent din necesarul pe care îl consumi”, a declarat șeful ANRE, Răzvan Niculescu.

Obiectivul Guvernului, prosperitatea firmelor

Conducerea ANRE susține că nu vrea să descurajeze prosumatorii, dar consideră că instalarea panourilor fotovoltaice de către consumatorii casnici ar trebui să fie ”o măsură de eficienţă energetică, nu de monetizare a unei situaţii”. ”Obiectivul Guvernului este să avem mai multe capacităţi instalate şi nu un mare număr de megawaţi tranzacţionaţi pe piaţă, în tranzacţii de stilul celor din piaţa imobiliară. Vom vedea dacă e nevoie să modificăm în Parlament cadrul legislativ primar sau e nevoie doar de modificarea de către ANRE a legislaţiei secundare”, a mai precizat Răzvan Niculescu.

De cealaltă parte, reprezentanții prosumatorilor susțin că este nevoie de capacități mai mari pentru a-și asigura consumul, în condițiile în care companiile de furnizare a energiei îi taxează de 3-4 ori mai mult atunci când consumă energie din rețea. ”Dacă eu iau din rețea 100 de kW, noaptea, de regulă, când nu produc, trebuie să infuzez în rețea 300 sau 400 de kW, cam asta este paritatea dintre furnizor și prosumator”, ne-a declarat Dumitru Luță, vicepreședintele executiv al Asociației Prosumatorilor din România AMPEER. Deși se consideră nedreptățiți, prosumatorii ar trebui să știe că prețul energiei pe timpul zilei, când fotovoltaicele funcționează la turație maximă pe tot teritoriul UE, nu numai în România, este foarte mic, acesta triplându-se noaptea, când regenerabilele se decuplează.

Stocarea micșorează profitul firmelor

Pentru beneficiarii banilor de la stat, prin programul ”Casa Verde”, care trebuie să mai plătească în plus pentru panouri solare de 3 kW doar 2.500 de lei,  există un oarecare avantaj, în sensul unei reduceri a facturii, dar asta în cazul în care nu folosesc energia electrică pentru încălzire. Marile companii, care ar putea să investească în energia fotovoltaică pentru consum propriu, nu se prea înghesuie. O dată pentru că racordarea se face foarte greu, din cauza subdimensionării rețelelor, dar și pentru că investiția nu se amortizează. În plus, opoziția agresivă a firmelor din sectorul regenerabilelor față de investițiile statului pentru stocare, în special în centrala de la Tarnița, are ca motivație profitul. Fără o echilibrare a sistemului, profiturile din energia eoliană și fotovoltaică vor continua să fie consistente, prin prețurile de vânzare speculative din piață.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.