AcasăEconomieGata cu împrumuturile? Băncile au redus și mai mult accesul la credite

Gata cu împrumuturile? Băncile au redus și mai mult accesul la credite

S-au înăsprit standardele de acordare a unui împrumut pentru companii și gospodării

Băncile din zona euro au restrâns și mai mult accesul la credite în trimestrul al treilea, chiar și în condițiile în care cererea din partea gospodăriilor și a companiilor a scăzut mai mult decât se aștepta, pe fondul costurilor ridicate ale împrumuturilor și al deteriorării perspectivelor economice, se arată într-un sondaj realizat de Banca Centrală Europeană.

Regimul constant de majorare a ratelor dobânzilor, menit să reducă inflația, a avut un impact și mai puternic asupra creării de credite decât anticipaseră băncile, ceea ce a întărit argumentele în favoarea unei pauze din partea BCE.

Băncile și-au înăsprit standardele de acordare a unui împrumut pentru companii și gospodării în cele trei luni până în septembrie, invocând pesimismul privind economia, dar și scăderea lichidităților ca urmare a înăspririi politicii monetare a  BCE.

Proporția creditorilor care și-au înăsprit criteriile de aprobare a creditelor a fost mai mare decât prevăzuseră ei înșiși cu trei luni înainte, în special pentru creditele ipotecare și de consum, potrivit Reuters.

„Pentru trimestrul al patrulea din 2023, băncile din zona euro se așteaptă la o nouă înăsprire netă, deși mai moderată, a standardelor de creditare pentru împrumuturile acordate firmelor și la menținerea în linii mari neschimbată a standardelor de creditare pentru împrumuturile acordate gospodăriilor pentru achiziția de locuințe”, a precizat BCE.

„În ceea ce privește creditele de consum, băncile din zona euro se așteaptă la o înăsprire netă semnificativă în continuare.Cererea de împrumuturi a scăzut, de asemenea, pentru toate categoriile de credite în trimestrul al treilea”.

La fel ca în ultimele trimestre, “scăderea cererii nete a fost semnificativ mai puternică decât se așteptau băncile, determinată în principal de ratele mai mari ale dobânzilor, precum și de scăderea investițiilor fixe pentru firme, de scăderea încrederii consumatorilor și de deteriorarea perspectivelor pieței imobiliare pentru gospodării”.

Băncile se așteaptă la o nouă scădere, deși mai puțin pronunțată, a cererii pentru toate tipurile de credite în trimestrul al patrulea.

Sondajul a arătat că băncile au întâmpinat dificultăți în asigurarea finanțării în trimestrul al treilea, în special din partea clienților de retail, reflectând o concurență mai puternică pentru depozite.

Se preconizează că BCE va rămâne pe loc la următoarea ședință de politică monetară, care va avea loc joi, după ce a majorat rata pe care o plătește pentru depozitele proprii ale băncilor de la -0,5% la 4,0% în doar puțin peste un an.

Inițial, acest lucru s-a dovedit a fi un avantaj pentru bănci, multe dintre acestea raportând un salt al profiturilor, dar în prezent a restricționat crearea de credite, în special în sectoare sensibile precum cel imobiliar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.618 afisari

2 COMENTARII

  1. Si ce dreaqu or sa faca ,matur strazi sa existe??? Stau doar la ecran ca niste babuini sa escrocheze.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger