AcasăEconomieGargara reformei profunde se reduce la un singur punct. Vânzarea companiilor de...

Gargara reformei profunde se reduce la un singur punct. Vânzarea companiilor de stat

Ilie Bolojan, pregătit să lichideze companiile de stat

Suferiți și voi, dar suferim și noi, ne-a transmis noul premier Ilie Bolojan. Reforma profundă, însă, cu toate înșiruirile de măsuri care vor fi aplicate selectiv sau deloc, se reduce la cel mai periculos punct lansat de coaliție: vânzarea companiilor de stat. Unele vor fi închise și vândute pe bucăți, iar altele vor fi ”hăcuite” prin vânzarea acțiunilor la bursă, ceea ce înseamnă un risc uriaș de a pierde controlul asupra pachetului majoritar. Despre adevărata risipă a banilor publici se vorbește în treacăt și absolut evaziv, doar ca diversiune.

 Când te apuci să citești programul de guvernare al coaliției aproape poți să juri că cei care vin să conducă țara nu au avut nicio legătură cu cei care au pus-o pe butuci. Iar măsurile acelea revoluționare, cu tăieri de prin aparatul central și reduceri pe la consiliile de administrație ale companiilor de stat, nu sunt trecute decât pentru a mai atenua șocul majorărilor de taxe și impozite, ca să avem impresia, așa cum ne-a sugerat Ilie Bolojan, că suferă și ei, nu numai noi. Despre consiliile de administrație, care, din punctul meu de vedere, sunt absolut inutile și devalizatoare de bugete, putem da un singur exemplu, care se poate extrapola la întreaga clasă politică, fostă și actuală. Conform declarației de avere din 2024, președintele ANRE, George Niculescu, cel care veghează ca prețurile energiei să nu crească abuziv (sic!), a avut următoarele venituri de la stat: 43.262 lei pentru funcția de secretar de stat în Ministerul Energiei, 22.453 lei pentru funcția de membru Consiliu de Administrație (CA) la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, 5.370 lei pentru funcția de membru în Consiliul de Supraveghere la Damen Shipyards Mangalia, 553.826 lei pentru funcția de președinte ANRE și 11.642 lei pentru funcția de membru Consiliu de Supraveghere Hidroelectrica. Adică un câștig anual de peste 127.000 de euro de la statul român, că doar omul a făcut performanță, nu glumă.

Fără transparență

Potrivit programului de guvernare, urmează să avem consilii de supraveghere sau de administrație formate din profesioniști, ceea ce înseamnă că nu se schimbă nimic, cu sistemul de învățământ din ultimii 20 de ani, aproape oricine cu legături în politică sau înfipți în domeniu asigurându-și o diplomă. Pe de altă parte, se anunță o reducere a CA-urilor, comitetelor și consilii lor de supraveghere, reduceri de personal acolo unde se justifică această măsură, limitarea indemnizațiilor și a salarizării în raport cu responsabilitățile și indicatorii de performanță, precum și demiteri pentru neîndeplinire. Asta cu limitarea indemnizațiilor poate să spună de acum că au făcut-o, pentru că CCR a rezolvat și problema indiscreților care voiau să afle cam câți bani încasează politicienii de la stat, interzicând publicarea declarațiilor de avere. Totodată, în documentul coaliției se mai anunță că profiturile companiilor vor fi virate la bugetul de stat, de parcă până acum nu erau virate aproape integral, astfel că nu mai existau bani de investiții și dezvoltare.

Închidem tot și plecăm acasă

Măsurile care sigur se vor aplica sunt și cele care vor face cel mai mare rău României și este aproape sigur că acestea au fost parafate la Bruxelles. Este vorba despre listarea la bursă a mai multor companii de stat, ceea ce înseamnă, practic, vânzarea acestora și riscul masiv de pierdere a controlului pachetului majoritar. Cel mai bun exemplu în acest sens este pierderea celei mai importante companii, Petrom, care ne costă și ne va costa mulți ani de acum încolo. 

Despre Hidroelectrica, încă de anul trecut decidenții politici anunțau că trebuie să se mai vândă pe bursă și alt pachet de acțiuni, pe lângă cele 20% vândute de Fondul Proprietatea. Dacă la 20% acțiuni listate pe bursă, Hidroelectrica a majorat exagerat prețul energiei electrice pentru a scoate cât mai mult profit și a satisface investitorii, ne putem imagina ce se va întâmpla când statul va mai avea doar 60% din portofoliu sau chiar mai puțin. O altă măsură din programul de guvernare este închiderea companiilor de stat care au pierderi cronice ( cifra de afaceri care nu crește cu inflația, capital propriu negativ etc). De exemplu, pierderi are și CFR Călători. Ce facem? Închidem compania? Totodată, noul guvern vrea să reducă și subvențiile, fapt care va afecta grav atât companiile, cât și populația.

Audit extern

Potrivit programului de guvernare toate companiile de stat cu pierderi mai mult de 2 ani trebuie auditate extern și se va introduce un sistem de rating (A-E) privind performanța operațională. În urma rezultatului auditului, se va decide dacă întreprinderea va fi păstrată, redresată, lichidată, intrată în parteneriat public privat sau listată la bursă.

Pe de altă parte, coaliția susține că se vor plafona indemnizațiile brute și se vor elimina indemnizațiile variabile aprobate prin AGA, ceea ce, din punct de vedere legal, având în vedere renumita guvernanță corporativă, va deschide calea unor procese împotriva statului, pe care și acum le pierde pe bandă rulantă, fiind obligat să achite despăgubiri de zeci și sute de milioane de lei. În același timp, guvernarea Bolojan anunță și oprirea capitalizării companiilor cu datorii și pe pierderi, ca să le asigure dispariția.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.271 afisari

13 COMENTARII

  1. Vanzarea companiilor de stat, de terenuri proprietate publica , trecandu -le in privat, de concesionare pe 99 de ani, adica vanzare acoperita, a se vedea terenurile proprietate publica trecute printr o lege direct in proprietatea privata a cultelor.De acolo….se pierde urma.
    Dupa ce vor indatora nepotii si stranepotii nostri, ajungand cam ca taranii care munceau pe mosiile boierilor, si platind chirie pentru ca apartamentele si casele vor fi prea scumpe, probabil, vor dezintegra Romania.Poate federatie sub conducere straina ? Intreb si eu.

  2. Ma asteptam de la un Premier liberal, la altceva. Suntem intr-o tara cu economie de piata (adica capitalism). In capitalism statul este si el agent economic. Ma asteptam din partea liberalilor sa creeze cat mai multe locuri de munca, pentru tinerii care termina facultatea sa liceul, sau scoli profesionale. Nu aud nimic din acestea. In capitalism nu conteaza cate locuri de munca ai, nu ma intreaba nimeni cu ce platesc facturile. Daca sunt pensionar si vreau sa mai muncesc, care este problema? Ma intreaba cineva cum imi platesc facturile ?
    Va rog sa renuntati la reduceri de personal, din orice domeniu, cu ce sa traiasca oamenii aceia. Creati locuri de munca pentru tineri care au absolvit facultatile. nu-i lasati sa plece din tara.

  3. SI pentru a distruge țara trebuia sa ne pună să plătim CASS de două ori ?
    Am plătit odată 40 de ani și acum plătim iar că așa vrea nea corcodușă .Ar trebui să mergem peste ei.
    Să le fie rușine ! Niște îmbuibați și niște mincinoși.
    Ponta trebuia să fie prim ministru pentru că știa ce are de făcut . Bolojan este în lumea lui și probabil tot un pion pe o
    tablă de șah.Habar nu are de economie.

  4. credea cineva ca geniile din lampa vor face altceva? cand scoate asta pe gura expresia vom asigura toate conditiile , vom face pt tara noastra, de fapt el cui se adreseaza? nu zice niciodata Romania , el e cu tara noastra adica a strainilor unde e sluga!!!

  5. Din păcate…criza din 2008 va fi mic copil fata de ce va veni acum in România. Vânzarea Petrom, a fost, și va fi pentru România, cel mai mare dezastru economic. Până anul acesta, când se vor vinde companii de stat cu o valoare și importanța de securitate națională de 10 ori mai mare (Hidroelectrica,Transelectrica etc), doamne ocrotește pe români.

  6. NATIONALIZAREA IN DOMENIILE:
    ENERGIEI ELECTRICE, INDUSTRIEI PETROLIERE SI A GAZELOR NATURALE, APELOR MINERALE, AL SARII PRECUM SI CONFISCARE AVERILOR ILICITE POATE SCOATE ROMANIA DIN PRAPASTIA IN CARE SE AFLA……………….

  7. Pentru asta aduce securitatea la putere pe cei din zona marxista- usr , sa vanda pe nimic la straini , nimic nou .

  8. Reforma??? Schimbare??? Cu cine, tot cu aia de la PSDPNLUDMRUSR care au nenorocit Romania pana acum???

  9. Știu din filme, ca atunci când auzi expresia, ” te vom duce intr-un loc sigur”, să ciulesti urechile și s-o iei la goană, că-i bai. Așa și acum cu „suferința ” sprâncenatului. Nu credeți balivernele lor, nimic nu aduc bun, nu pentru că sunt răi, ci pur și simplu nu se pricep, sunt total habarnisti și puși doar pe capatuiala. Invocarea ajutorului divin, e doar emoțională, să ne răspundă vocalistii din campanie de susținere a acestor tăietori de frunză, ce-i de făcut?

  10. Alooo,nu mai carcotiti.Tagma jefuitorilor are nevoie de liniste,de ” ciordinuitate in stabiitate.” Gadeooo,Porumbacooo,Ciuvicaaaa,ce faceti baaaa? v-a luat somnul ? ? nu vedeti ca se agita lumea ? bagati-o dracu’ iarasi pe aia cu rusii !

  11. BOLOJANE CAND VINDETI TOT !!,GUVERNUL NU MAI ARE SENS !,PLECATI ACASA .
    VOR VENI NOII PROPIETARI CARE ISI VOR PUNE IN COLONIE: VECHILII ,PERCEPTORII SI EXECUTORII LOR.
    ASA CA BOLOJANE ORI BELESTI OCHII !,ORI ZBORI ACOLO DE UNDE AI VENIT.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger