AcasăEconomieGardienii euro trag alarma: băncile din umbră, riscuri pentru sistemul financiar

Gardienii euro trag alarma: băncile din umbră, riscuri pentru sistemul financiar

Banca Centrală Europeană a avertizat că riscurile tot mai mari la așa-numitele „bănci din umbră” – fondurile speculative, administratorii de active, fondurile de pensii și asigurătorii – au făcut ca reglementările UE să fie „tot mai insuficiente” pentru a preveni declanșarea unei crize de lichidități mai ample în urma unor noi șocuri pe piețele financiare.

Luis de Guindos, vicepreședintele BCE, a declarat că există „riscuri sporite pentru sistemul financiar” din partea băncilor din umbră care rămân mai puțin reglementate decât băncile tradiționale.

„Interconectarea dintre sectorul financiar bancar și cel nebancar rămâne ridicată, ceea ce sporește posibilitățile de contagiune”, a subliniat de Guindos în cadrul unei conferințe financiare la Frankfurt, adăugând că sectorul este expus în special la creșterea ratelor dobânzilor și la scăderea prețurilor activelor.

Comentariile sale indică faptul că, în ciuda recentelor turbulențe bancare din SUA și Elveția, BCE este mai preocupată de riscurile generate de băncile din umbră. Având în vedere că multe sectoare nebancare oferă răscumpărări zilnice, de Guindos le-a cerut să sporească activele lichide pentru a face față unei potențiale fugi a fondurilor investitorilor.

Sectorul nebancar a crescut rapid în ultimul deceniu, mai ales după criza globală din 2008, furnizând anul trecut 26% din creditele acordate companiilor nefinanciare din zona euro, față de 15% în 2008. Activele totale ale băncilor fantomă din zona euro au crescut de peste două ori în ultimii 14 ani, ajungând la 31 de miliarde de euro.

Această sursă alternativă de finanțare este în avantajul debitorilor corporativi, dar elaborarea de norme nu a ținut pasul cu riscurile în creștere ale sectorului.

Potrivit unei analize Financial Times de luna trecută, băncile din umbră vor deveni un adevărat „nod de risc” în acest an și după aceea. Economiștii dau exemplul problemelor  care se pregătesc în cazul împrumuturilor pentru proprietăți comerciale și al fondurilor imobiliare cu capital privat.

Băncile din umbra colaborează cu băncile mici.Acestea din urmă dețin 70 % din totalul împrumuturilor imobiliare comerciale, a căror creștere a fost mai mult decât triplată din 2021.

Ca urmare a relaxării normelor pentru băncile comunitare, instituțiile financiare mai mici au investit, de asemenea, mai mult în active mai riscante deținute de fondurile de capital privat și fondurile speculative – la fel ca și alte instituții care caută randamente mai bune, inclusiv fondurile de pensii.

În plus, administratorii de active nebancare au devenit bogați pentru că au reușit să facă tranzacții pe care băncile mai reglementate nu le-ar putea face.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
397 afisari

3 COMENTARII

  1. Ce ne spune asta? Ca in foarte curând, vor executa fondurile de pensii, ca sa lase oile fara bani si sa accepte un guvern mondial si pecetea

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger