AcasăEconomie”Gardienii euro” s-ar pregăti pentru ultima reducere a ratei dobânzii

”Gardienii euro” s-ar pregăti pentru ultima reducere a ratei dobânzii

Banca Centrală Europeană este pe punctul de a reduce rata dobânzii pentru ultima dată, în timp ce tarifele SUA alimentează discordia privind inflația

Banca Centrală Europeană ar fi pe punctul de a reduce rata dobânzii pentru ultima dată, în timp ce tarifele SUA alimentează discordia privind inflația.

Oficialii BCE au redus de șapte ori costurile împrumuturilor în ultimul an, cu puține fricțiuni în cadrul Consiliului guvernatorilor format din 26 de membri. O a opta modificare este așteptată joi, aducând rata depozitelor la 2%, potrivit Bloomberg. Dar, în timp ce unii ar dori ca acesta să fie pragul minim – temându-se de un exces de cheltuieli din partea guvernelor europene – alții doresc mai mult pentru a susține creșterea economică fragilă.

Principalul punct nevralgic îl reprezintă tarifele vamale ale lui Donald Trump – în special, efectele acestora asupra prețurilor din zona euro. Bancherii centrali elaborează diverse scenarii pentru a încerca să înțeleagă mai bine ce urmează, dar încrederea în orice rezultat dat este redusă.

Rezultatul este că BCE trece de la abordarea inflației ridicate la o fază caracterizată de tipul de imprevizibilitate observat în timpul pandemiei Covid și al războiului din Ucraina. Trebuie să evalueze riscul de creștere a prețurilor de o parte sau de alta a valorii de 2%, subliniază Katharine Neiss, economist șef european la PGIM Fixed Income.

„Este foarte posibil ca tabloul macroeconomic să justifice reduceri pe termen scurt pentru a sprijini economia în această perioadă de incertitudine, dar să fie necesare rate mai mari pe termen mai lung, presupunând că alte pârghii de politică, cum ar fi cea fiscală, intră în joc. Acestea fiind spuse, va fi important ca BCE să rămână atentă la riscul revenirii la o inflație prea scăzută, așa cum a fost cazul în deceniul de dinainte de 2020.”

În condițiile în care prețurile se apropie de obiectivul de 2%, investitorii încă mai consideră că va mai exista o scădere a ratelor după această săptămână, dar nu sunt siguri când. Taxele impuse de SUA  bunurilor UE ar putea crește de la 10% la 50% în iulie.

În stadiul actual, imaginea inflației pe termen scurt pare favorabilă: costurile energiei au scăzut, iar euro s-a apreciat de când administrația Trump a anunțat pentru prima dată „tarifele reciproce” în aprilie.

Însă evoluția prețurilor va depinde de posibilele represalii din partea Bruxelles-ului și de cum se va desfășura relația SUA-China. Pe termen lung, cheltuielile europene pentru apărare și infrastructură, lanțurile de aprovizionare fracturate și o forță de muncă îmbătrânită ar putea alimenta presiunile inflaționiste.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger