AcasăEconomieGardienii euro promit că vor îmblânzi inflația. Cu ce preț?

Gardienii euro promit că vor îmblânzi inflația. Cu ce preț?

Înăsprirea monetară a BCE poate duce la recesiune

Christine Lagarde susține că politica monetară a Băncii Centrale Europene va ajuta la îmblânzirea inflației. Reversul medaliei înseamnă stagnare economică și chiar recesiune.

„Vrem să aduce inflaţia la 2% şi vom reuşi să facem acest lucru”, a subliniat Lagarde, într-un interviu publicat de La Tribune Dimanche, adăugând că o spirală inflaţionistă „trebuie evitată cu orice preţ”.

Gardienii euro au majorat luna trecută costurile îndatorării pentru a 10-a oară la rând, ducând dobânda la depozite la nivelul record de 4%, cel mai ridicat nivel înregistrat de la înfiinţarea BCE.

Unii bancheri au sugerat că o menţinere a dobânzilor la acest nivel, pentru o anumită perioadă, ar trebui să fie suficientă pentru a readuce inflaţia la ţinta de 2%, chiar dacă alți membri ai consiliului guvernatorilor, care sunt favorabili unor politici monetare mai restrictive, au indicat că ar putea fi nevoie de noi majorări.

„Dobânda de referinţă a BCE a ajuns la un nivel care, dacă va fi menţinut pentru o perioadă de timp suficientă de lungă, va contribui în mod decisiv la readucerea inflaţiei înapoi la ţinta noastră în cel mai scurt timp posibil”, a precizat Christine Lagarde, repetând practic cea mai recentă poziție oficială a BCE privind politica monetară.

Problema este că toată campania de majorarea a ratelor se resimte acut în  întreaga economie europeană, cu posibiliatea unei recesiuni în zona euro.

Lagarde  a adăugat că „nu este pesimistă” cu privire la perspectivele de creştere pe termen scurt, dar președinta BCE a recunoscut că situaţia Germaniei este un factor care afectează perspectivele pentru Europa. “Inflaţia este persistentă, dar încetineşte, şi în acelaşi timp creşterea economică este una modestă. Acesta este motivul pentru care FMI şi-a revizuit în jos estimările pentru întreaga lume, cu excepţia SUA”.

Europenii suportă greul inflației și sunt din ce în ce mai îndatorați. Guvernele se împrumută iar costurile vor rămâne ridicate.

Inflația anuală de 5,3% în cele 20 de țări care utilizează moneda euro este cu mult peste ținta de 2% stabilită de BCE, ceea ce privează consumatorii de puterea de cumpărare și contribuie la stagnarea economică.

Principalele economii ale Europei au înregistrat o scădere în ultimele luni, în special în sectoarele serviciilor și producției.

Economia zonei euro se află în pragul recesiunii încă din 2022 și abia dacă a crescut în fiecare dintre primele două trimestre ale acestui an.

Cu toate acestea, imaginea economică nu seamănă cu o recesiune tipică, deoarece șomajul se află la un nivel minim record de 6,4%. Lipsa forței de muncă a dus la creșterea salariilor angajaților – un factor care complică lupta BCE cu inflația.

De asemenea, asupra perspectivelor cântărește și un euro mai slab față de întărirea dolarului american, deoarece investitorii consideră că slăbiciunea economică va lovi Europa și China.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger