AcasăEconomieGardienii euro, prinși între inflație și creșterea salariilor

Gardienii euro, prinși între inflație și creșterea salariilor

Marea temere a bancherilor centrali a fost că cererile muncitorilor de a primi salarii mai mari pentru a-și menține nivelul de trai vor alimenta creșteri persistente ale prețurilor

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a stimulat investitorii să crească pariurile privind reduceri timpurii ale dobânzilor, afirmând că creșterea salariilor dă semne de răcire, ceea ce a dus la scăderea euro și a randamentelor obligațiunilor.

Însă economiștii avertizează că cei care stabilesc ratele încă mai au nevoie de date concrete care să confirme impactul asupra inflației înainte de a lua măsuri.

Marea temere a tuturor băncilor centrale, de la începutul valului de inflație, a fost că cererile muncitorilor de a primi salarii mai mari pentru a-și menține nivelul de trai vor alimenta creșteri persistente ale prețurilor.

Salariile au crescut mai lent în UE decât în SUA sau în Regatul Unit, deoarece foarte mulți lucrători sunt acoperiți de acorduri salariale sectoriale care durează mai mulți ani și a căror renegociere necesită timp.

Dar, până în al treilea trimestru al anului trecut, efectul a fost clar: monitorul în timp real al BCE privind salariile negociate a arătat că creșterea anuală a salariilor a atins 4,7%, cel mai rapid ritm din istoria zonei monedei unice. Acest lucru se compară cu o creștere anuală a salariilor de 4,1% în SUA și de 6,5% în Marea Britanie, conform celor mai recente date.

BCE este prudent optimistă în ceea ce privește un scenariu benign în care salariile cresc mai încet, într-un ritm care să le permită lucrătorilor să își repare standardele de viață, în timp ce companiile își asumă o lovitură asupra profiturilor în loc să transfere costurile către consumatori.

Indicatorul intern de urmărire a salariilor al băncii centrale sugerează că creșterea salariilor s-a stabilizat în ultimele săptămâni, pe măsură ce locurile de muncă vacante au scăzut, a declarat Lagarde. „Observăm un ușor declin, deci este o direcție bună din punctul nostru de vedere”.

Creșterea salariilor ar urma să încetinească de la aproximativ 5,3% anul trecut la 4,4% în acest an, potrivit unui sondaj al BCE în rândul a 70 de companii nefinanciare publicat vineri, care a constatat că „un număr tot mai mare” intenționează să reducă numărul locurilor de muncă. Banca a declarat că o creștere a salariilor de 3% este în concordanță cu o inflație în linie cu ținta sa de 2%.

Decidenții politicii monetare au exprimat opinii diferite cu privire la cât de importante vor fi cifrele trimestriale de creștere a salariilor atunci când se va decide când se vor reduce ratele dobânzilor.

Datele privind creșterea salariilor din primul trimestru în zona euro vor fi publicate la scurt timp după ședința BCE din aprilie, ceea ce sugerează că votul din iunie ar putea fi cel mai devreme când ar putea fi posibilă reducerea ratelor.

Cu toate acestea, Lagarde a minimalizat necesitatea de a aștepta cifrele privind salariile din primul trimestru pentru a fi sigură că inflația a fost domolită. „Ne uităm la o întreagă gamă de date, nu ne concentrăm doar pe salarii”, a spus ea. ” Vom urmări  îndeaproape profiturile companiilor, inflația din sectorul serviciilor, evoluția constantă a prețurilor la energie și deciziile fiscale privind retragerea sprijinului pentru facturile energetice ale gospodăriilor”.

Există încă semne că sindicatele fac presiuni pentru creșteri salariale mari. Firmele sunt reticente în a concedia personal care va fi greu de recrutat atunci când cererea va crește. Într-un sondaj recent al UE, 31% dintre companiile din sectorul serviciilor s-au plâns de lipsa de forță de muncă, un procent aproape record.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
125 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger