AcasăEconomie„Gardienii euro”, la remorca bancherilor americani?

„Gardienii euro”, la remorca bancherilor americani?

Bancherii centrali europeni trebuie să țină cont de puterea „colegilor” lor de peste Atlantic

Banca Centrală Europeană nu poate ignora complet dinamica inflației și politica monetară din SUA atunci când își trasează propria cale, a declarat Bostjan Vasle, membru al Consiliului guvernatorilor.

Un mod voalat de a spune că bancherii centrali europeni trebuie să țină cont de puterea „colegilor” lor de peste Atlantic. Prin urmare, există o limită la cât de mult se poate îndepărta BCE de Fed.

Chiar dacă condițiile din ambele economii pot necesita răspunsuri monetare diferite, există legături de care oficialii de la Frankfurt vor ține cont, a recunoscut guvernatorul băncii centrale slovene într-un interviu acordat la Washington, unde participă la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale.

„Situația economică din SUA este în acest moment diferită de cea din zona euro”, spune Vasle. „Așadar, este o consecință logică faptul că și reacția politicii monetare ar putea fi diferită. Dar această divergență are limite.”

Observațiile vin după ce BCE a semnalat că este pregătită să reducă ratele dobânzilor în iunie și după ce inflația a scăzut la 2,4% în martie. Este un contrast față de SUA, unde creșterile persistente ale prețurilor l-au determinat pe președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, să anunțe săptămâna aceasta că oficialii vor aștepta mai mult decât se anticipase anterior înainte de a reduce costurile de împrumut.

BCE nu depinde de Fed?

Mai mulți factori de decizie susțin că BCE nu depinde de Fed și că acționează în funcție de ceea ce se întâmplă în zona euro.

Mario Centeno, membru al Consiliului guvernatorilor portughezi, a declarat miercuri pentru Bloomberg că banca centrală cu sediul la Frankfurt nu „se uită la SUA”.

Însă Vasle a susbliniat că „există o probabilitate semnificativă ca factorii care stau la baza unei inflații mai mari sau mai persistente în SUA să devină vizibili și în zona euro”. El a citat, de asemenea, „o mulțime de fluxuri comerciale și financiare între Europa și SUA”.

Problema este că o perioadă prelungită de relaxare monetară în Europa, în condițiile în care SUA nu acționează în aceeași măsură, ar putea afecta euro.

O primă reducere a dobânzii în iunie pare încă probabilă, iar altele ar putea urma în lunile următoare, dacă proiecțiile economice ale BCE vor fi confirmate de realitate

În cele din urmă, BCE și Rezerva Federală a SUA nu se pot îndepărata la nivelul unei politici monetare „autonome”. Lumea financiară este interconectată, iar declanșarea inflației are efect de domino.

Dar modul în care gardienii euro își proclamă „independența” ține mai degrabă de deciziile încurcate privind ratele de împrumut. Și aceste decizii sunt inevitabil influențate major de economia SUA și de Fed.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
121 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger