Cauta

Gardienii euro intră în ultima perioadă de majorare a dobânzilor. Chiar ultima?

Banca Centrală Europeană „intră în ultima parte” a ciclului său de înăsprire a politicii monetare, a indicat vicepreședintele Luis de Guindos.

Când anume BCE își va opri seria de majorări ale ratei dobânzii „va depinde de date”, a precizat Guindos într-un interviu acordat cotidianului spaniol ABC publicat duminică. „Ce se întâmplă cu inflația de bază este foarte important”.

BCE a majorat deja costurile de împrumut cu 400 de puncte de bază din iulie anul trecut, iar o altă măsură luna viitoare este aproape sigură. Ce se va întâmpla după aceea este mai puțin clar, unii factori de decizie politică avertizând că ar putea fi nevoie de mai mult după vacanța de vară.

Politica monetară pusă în aplicare de BCE și efectele de bază „vor contribui” la decelerarea inflației de bază”, a spus Guindos, dar este important să „urmărim efectele de runda a doua – tot ceea ce ține de creșterile salariale și de evoluția costurilor unitare cu forța de muncă”.În cazul în care scenariul efectelor de runda a doua se complică, „politica monetară va trebui să acționeze cu mai multă forță”

Cu toate acestea, unii politicienii europeni au început să avertizeze bancherii centrali să nu mai crească ratele de dobândă. Alții anticipează că o încetinire a economiei va elimina necesitatea unei noi înăspriri.

Indiferent de evoluția măsurilor montare, bancherii centrali au o mare problemă: au greșit estimarea inflației, agățându-se de ideea că presiunile asupra prețurilor erau “tranzitorii” – și acum trebuie să lupte pentru a-și recâștiga credibilitatea.

În plus, Guindos se cam contrazice cu președinta BCE. Christine Lagarde a afirmat în repetate rânduri că „indicatorii privind presiunile inflaţioniste rămân ridicaţi şi, deşi există unele semne de moderare, nu există o dovadă clară că inflaţia de bază a atins nivelul de vârf”.

Deşi gardienii euro au parcurs cea mai mare parte a ciclului lor de înăsprire a politicii monetare pentru a aduce inflaţia înapoi la obiectivul pe termen mediu de 2%, Guindos a recunoscut luna trecută că  “ciclul nu s-a terminat încă”.

Ultimele stiri

  • Scenariul 100% fotovoltaice împinge prețul energiei la 600 dolari/MWh
  • Din nou în arena politică. Elon Musk îi enervează pe investitorii Tesla
  • Lider Cartel Alfa, Bogdan Hossu: Lobby-iștii, angajați la Guvern și la Președinție, apără profiturile mediului de afaceri
  • Război civil la Milano: Chivu îl vrea pe Donnarumma!
  • SUA amână tarifele? Trump rămâne imprevizibil
  • PSG îl vrea pe Rodrygo! Francezii au intrat pe fir înainte de semifinala cu Real Madrid
  • Moneda BRICS – oportunitate ratată
  • Cum ne schimbă lipsa somnului sistemul imunitar? Legătura nevăzută dintre odihnă și sănătate
  • Fake… de Dâmbovița și „pachetele” lui Bolojan
  • Supraproducția Chinei, auto-vătămare economică
  • Exit mobile version