Cauta

”Gardienii euro” ignoră războiul comercial al lui Trump?

Se pare că Banca Centrală Europeană va ignora pericolul economic reprezentat de tarifele impuse de președintele american Donald Trump, alegând să amâne o posibilă reducere a costurilor de împrumut

Se pare că Banca Centrală Europeană va ignora pericolul economic reprezentat de tarifele impuse de președintele american Donald Trump, alegând să amâne o posibilă reducere a costurilor de împrumut.

Joi, în ultima lor decizie înainte de o pauză de vară de șapte săptămâni, factorii de decizie  vor menține probabil rata dobânzii neschimbată la 2%, amânând un răspuns la tarifele SUA de 30% până când acestea se materializează și impactul lor poate fi mai bine evaluat, potrivit Bloomberg.

Având în vedere că mulți oficiali vor folosi interludiul pentru o vacanță lungă, tentația de a reafirma că inflația este la țintă și de a amâna îngrijorarea cu privire la perspectivele economice până la elaborarea noilor previziuni trimestriale pentru reuniunea din 10-11 septembrie pare  adecvată.

Cu toate acestea, bancherii  știu că se prefigurează probleme. În afară de preocupările legate de tarife, euro s-a întărit, ceea ce a diminuat perspectivele prețurilor și amenință să comprime și mai mult exporturile. Între timp, în Franța ar putea izbucni o nouă criză politică din cauza finanțelor publice umflate.

Având în vedere acest context, Consiliul guvernatorilor BCE ar putea recunoaște că șansele unei noi reduceri a ratei dobânzii în septembrie sunt în creștere, chiar dacă rămâne la abordarea „ședință cu ședință” a luării deciziilor.

Rapoartele din această săptămână le vor influența deliberările: sondajul BCE privind creditarea bancară, care va fi publicat marți, încrederea consumatorilor, miercuri, și, joi, indicii managerilor de achiziții din regiune și din alte economii majore. Vineri vor urma alți indicatori-cheie, cum ar fi încrederea afacerilor din Germania și previziunile economiei italiene.

Zona euro rămâne afectată de deficiențe structurale: fragmentare financiară cronică, creștere lentă și instituții lipsite de transparență. În ciuda anilor de integrare, UE a rămas în urma altor economii avansate, în special în ceea ce privește inovarea și productivitatea.

Goldman Sachs a avertizat că, la nivel global,  „incertitudinea politică ridicată, combinată cu înrăutățirea contextului macroeconomic, este de natură să susțină o volatilitate mai mare a acțiunilor în următoarele luni”.

„Ne așteptăm ca limbajul Consiliului guvernatorilor BCE după reuniunea din 24 iulie să fie similar cu formularea din iunie, lăsând deschisă posibilitatea unor reduceri suplimentare”, susține David Powell, analist la Bloomberg Economics.

Însă evoluția prețurilor va depinde de posibilele represalii tarifare din partea Bruxelles-ului și de cum se va desfășura relația SUA-China. Pe termen lung, cheltuielile europene pentru apărare și infrastructură, lanțurile de aprovizionare fracturate și o forță de muncă îmbătrânită ar putea alimenta presiunile inflaționiste.

 

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • În ciuda sancțiunilor, „flota fantomă” a Rusiei continuă să livreze petrol
  • Apusul unei epoci. PSD s-a predat, PNL se stinge!
  • Tranziția verde s-a înnegrit. 87% din energia mondială, produsă din combustibili fosili
  • Euroscepticii vs obiectivul de 5% al cheltuielilor NATO
  • Dolarul își revine: prima creștere lunară din 2025
  • Liverpool sparge banca: „tun” de 95 de milioane de euro!
  • Rațiu, ofertă de ultimă oră de la VfL Wolfsburg
  • Putin își poate permite să râdă de încă un ultimatum american
  • Uniunea Europeană, pe urmele SUA. Criza locuințelor a dus la o explozie a numărului de persoane fără adăpost
  • Exit mobile version