AcasăEconomieGardienii euro au terminat cu majorarea dobânzilor. „Deocamdată”

Gardienii euro au terminat cu majorarea dobânzilor. „Deocamdată”

Banca Centrală Europeană a terminat deocamdată cu majorările ratelor dobânzilor, potrivit lui  Boris Vujcic, membru al Consiliului guvernatorilor.

„Am terminat cu procesul de majorare a ratelor dobânzilor pentru moment”, a declarat Vujcic pentru postul public de televiziune croat HRT1. „În acest moment vedem că inflația este în scădere, avem un proces de dezinflație. Și după ce am efectuat o serie de măsuri pentru a atenua creditarea, aceasta a scăzut.”

Șeful băncii centrale croate a vorbit la trei zile după ce BCE a menținut ratele neschimbate pentru prima dată în mai mult de un an, punând astfel capăt unei campanii de înăsprire monetară fără precedent: 10 majorări consecutive ale costurilor de împrumut.

Christine Lagarde, președinta BCE, a indicat că o nouă majorare nu este necesară în prezent, iar piețele și economiștii se așteaptă ca ratele de dobândă să rămână la acest nivel până în 2024.

Inflația din zona euro a atins un vârf de 10,6% în octombrie 2022, dar de atunci a încetinit semnificativ. Posibil să slăbească la 3,1% în această lună, mult mai aproape decât până acum de obiectivul de 2% al BCE.

Vujcic pare încrezător că inflația va atinge această țintă până în 2025 – comentarii care sunt în concordanță cu cele mai recente previziuni economice ale băncii centrale.

În timp ce creditorii comerciali s-au grăbit să transfere ratele la creditele ipotecare și la cele de împrumut, economiștii au văzut o mai mică transmitere.

Întrebat despre acest fenomen, Vujcic a susținut că băncile croate nu au majorat ratele dobânzilor la depozite la fel de mult ca omologii lor germani, dar că și creditele ipotecare și împrumuturile din cea mai nouă țară membră a zonei euro sunt mai ieftine decât cele din Germania.

Săptămâna trecută, la Atena, unde BCE și-a ținut reuniunea de politică pentru prima dată în 15 ani, Lagarde a insistat că economia zonei euro a fost slabă, probabil mai slabă decât se prevedea luna trecută, dar că presiunile prețurilor au rămas puternice și ar putea fi agravate și mai mult dacă conflictul din Orientul Mijlociu va crește din nou costurile energiei.

Randamentele obligațiunilor din zona euro au scăzut, la fel ca și diferența dintre randamentul obligațiunilor italiene și germane pe 10 ani. Perspectivele economiei par să fie din ce în ce mai precare, punând în pericol așa-numita „aterizare ușoară”.

Dar Consiliul guvernatorilor BCE a considerat că majorarea ratelor cheie ale dobânzilor pe o durată suficient de lungă va contribui la reducerea inflației.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger