AcasăEconomieFundațiile lui Rockefeller și Bill Gates, pe lista sponsorilor decidenților UE

Fundațiile lui Rockefeller și Bill Gates, pe lista sponsorilor decidenților UE

Corupția legalizată, importată din SUA, s-a cangrenat în instituțiile UE

Mulți dintre cei peste 12.000 de lobbyști care au împresurat instituțiile UE sunt sponsorizați de Fundațiile lui Rockefeller și Bill Gates, sumele alocate fiind colosale. De regulă, lobby-știi încearcă, oficial, să influențeze deciziile politice ale șefilor Uniunii Europene, urmărindu-și propriile interese. Curtea de Conturi Europeană a atras atenția, într-un raport special, că, în lipsa unor mecanisme de transparență, activitățile de lobby pot duce la influență necuvenită, concurență neloială sau chiar corupție.

Activitatea de lobby din Parlamentul European și de la Comisia Europeană înghite sute de milioane de euro anual sau chiar mai mult. Peste 12.000 de ONG-uri și companii încearcă să influențeze politica decidenților de la nivelul UE, însă transparența are deficiențe majore. În raportul special ”Registrul de transparență al UE – Informații utile, dar limitate, cu privire la activitățile de lobby”, Curtea de Conturi Europeană a avertizat că, în lipsa unor mecanisme de transparență, activitățile de lobby pot duce la influență necuvenită, concurență neloială sau chiar corupție.

”Entitățile înregistrate pot declara ele însele categoria din care fac parte și care determină ce cerințe privind prezentarea de informații financiare se aplică. Există deci riscul ca entitățile înregistrate finanțate de terțe părți să nu prezinte anumite informații financiare, inclusiv sursele lor de finanțare, declarând că își reprezintă interesele proprii sau interesele colective ale membrilor lor. De asemenea, s-au observat limitări considerabile în informațiile puse la dispoziție pe site-ul public al registrului de transparență. Lipsesc unele date importante, cum ar fi cele despre reuniunile individuale cu deputați în Parlamentul European, sau date istorice privind entitățile reînregistrate. Mai mult, site-ul web nu pune la dispoziție într-un mod interactiv date agregate privind lobbyiștii și activitățile lor”, se arată în raportul Curții de Conturi Europene.

Nume grele în spatele lobby-știlor

Pandemic Action Network, un ONG din SUA, s-a înregistrat ca lobbyist la Uniunea Europeană în 18.06. 2020, și a vizat propuneri legislative sau politici UE în planurile de răspuns și recuperare Covid-19 și în strategia UE privind vaccinurile, având întâlniri încă din 2020 cu reprezentanții conducerii Comisiei Europene.

În raportul financiar din 2022, apar la donatori Fundația Bill & Melinda Gates, cu aproape 2,3 milioane de euro, Fundația Rockefeller, cu 715.000 euro, precum și companiile farmaceutice Merck și Johnson & Johnson. Fundația Rockefeller s-a înregistrat în registrul de transparență al UE, ca lobbyist, în mai 2023, precizând că se angajează împreună cu Comisia Europeană în eforturile de combatere a sărăciei și de promovare a unui viitor verde, cu un buget pentru lobby de 294 milioane de euro. The International Aids Vaccine Initiative Inc, din SUA, oficializată ca lobbyist în martie 2021, se declară ca fiind o organizație non-profit de cercetare științifică care dezvoltă vaccinuri și anticorpi pentru HIV, tuberculoză și boli infecțioase emergente (inclusiv Covid-19). Organizația a primit granturi de la UE 2,45 milioane de euro, în 2022, și 3,5 milioane de euro, în 2023. În 2022, organizația a primit și 21 milioane de euro de la Fundația Bill & Melinda Gates și 73 milioane de euro de la Guvernul SUA.

Informații trunchiate

Curtea de Conturi Europeană a constatat că aproximativ o treime dintre cei care s-au încadrat ca „organizații neguvernamentale, platforme, rețele și entități similare” (1.207 din 3.529) au declarat că își reprezentau propriile interese sau interesele colective ale membrilor lor și, prin urmare, nu au prezentat informații privind sprijinul financiar și finanțarea primită.

În ceea ce privește entitățile înregistrate înainte de 2021, Curtea nu a găsit indicii care să arate că secretariatul verificase sistematic declarațiile pe propria răspundere ale ONG-urilor cu privire la interesele reprezentate, în funcție de care trebuie prezentate seturi diferite de informații financiare. Totodată, informațiile despre reuniunile lobbyiștilor acoperă numai reuniunile cu comisarii și directorii generali din cadrul Comisiei și nu există informații cu privire la reuniunile lobbyiștilor cu personalul Consiliului, cu deputații în Parlamentul European sau cu personalul Parlamentului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.