AcasăEconomieFuncționează războiul economic? Sancțiunile împotriva Rusiei lovesc economia occidentală

Funcționează războiul economic? Sancțiunile împotriva Rusiei lovesc economia occidentală

Consecințele financiare ale sancțiunilor occidentale sunt acum o problemă majoră și există o dezbatere dacă războiul economic funcționează sau nu.

Rusia caută și găsește noi parteneri comerciali

Unii analiști susțin că sancțiunile au succes și dăunează economiei rusești. Un studiu realizat de Universitatea Yale a datelor reale de pe piață privind volumele de petrol și gaze tranzacționate efectiv relevă că veniturile din exporturile energetice rusești au scăzut la 14,9 miliarde de dolari – mai puțin de jumătate din ceea ce au fost în prima lună după invazie. Iar producția internă rusă a ajuns la un blocaj total. “Finanțele Kremlinului se află într-o situație mult mai dificilă decât se înțelege în mod conventional”.

Dar daunele colaterale ale sancțiunilor asupra economiei occidentale sunt enorme, subliniază The Spectator. Până în august 2022, acestea au costat corporațiile globale 59 de miliarde de dolari. “Globalizarea a crescut costurile economice ale utilizării sancțiunilor împotriva marilor economii și, de asemenea, le-a făcut ușor de eludat”, a declarat Vaibhav Tandon, vicepreședinte al Global Risk la Northern Trust. “Cu cât sunt folosite mai mult, cu atât devin mai puțin eficiente”.

Problema este dacă merită daunele provocate de sancțiuni companiilor occidentale. “Putin nu va vărsa nici o lacrimă dacă SUA și Marea Britanie vor închide o bancă olandeză cu angajați europeni”, spune Matt Kus, șef de credite sub marca FIBR. “Sancțiunile sunt un instrument necesar, dar mi-aș dori ca Marea Britanie și SUA să se gândească mai mult la efectele secundare și terțiare la simpla sancționare a celor mai bogați ruși și a băncilor private rusești din întreaga lume”.

Pentru unii oameni de afaceri ruși, prețul sancțiunilor nu merită plătit, susține Damian Kudriavtsev un opozant al regimului lui Vladimir Putin.“Realitatea este că Rusia a supraviețuit șocului sancțiunilor, s-a regrupat și s-a mobilizat. Sancțiunile nu i-au distrus economia, așa cum nu au distrus economiile altor regimuri autoritare și nici nu au dus la desființarea acelor regimuri. În schimb, Rusia caută – și găsește – noi piețe”.

O nouă piață este, bineînțeles, China, care este principalul beneficiar al sancțiunilor și al unei Rusii slăbite. “Politica de sancțiuni ar trebui redenumită Beijing Economic Recovery Act (Legea de redresare economică a Beijingului), deoarece China beneficiază enorm și nu poate fi supraestimată”, a declarat avocatul Bob Amsterdam, care a lucrat în Rusia timp de mulți ani.

De când a început războiul din Ucraina, comerțul chinezesc cu Rusia a crescut cu aproape o treime, ajungând la un nivel record de 190 de miliarde de dolari. Sancțiunile au făcut ca Rusia să crească cantitatea de petrol și gaze naturale lichefiate către China, a doua după Arabia Saudită. Rusia are acum un excedent comercial de 38 de miliarde de dolari cu China. O Rusie slabă înseamnă o Chină puternică, care va încasa, de asemenea, bani din contractele de reconstrucție din Ucraina. Dacă sancțiunile nu vor fi aplicate mai selectiv, daunele economice colaterale vor fi imense pentru companiile occidentale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
290 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger