AcasăEconomieFuga de comunism. Exodul miliardarilor chinezi

Fuga de comunism. Exodul miliardarilor chinezi

Cei mai bogați chinezi se îndreaptă spre alte țări și își aduc banii cu ei. Pentru unii, este o mutare temporară pentru a evita restricțiile Covid și impozitele potențial mai mari. Pentru alții, este permanentă.

Exodul averilor este pe cale să se accelereze după Congresul Partidului Comunist de luna trecută, în cadrul căruia președintele Xi Jinping și-a întărit și mai mult controlul asupra economiei.

Demersul lui Xi pentru „prosperitate comună” înseamnă că întreprinzătorii – care odată îmbrățișau maxima lui Deng Xiaoping conform căreia a te îmbogăți este glorios – se îndreaptă spre locuri mai primitoare precum Singapore.

„Migrația afaceriștilor bogați va afecta puternic sectorul privat din China, pentru că își vor pune la adăpost averea în străinătate”, spune Drew Thompson, cercetător senior invitat la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew a Universității Naționale din Singapore.El a precizat că transferul unora dintre cele mai bogate familii din Asia către Singapore este un „proces accelerat”.

Acest oraș-stat, cu un nivel scăzut de impozitare, devine un refugiu sigur pentru banii chinezilor bogați, iar atracția a crescut după protestele din Hong Kong(2019).”Banii importanți se îndreaptă spre Singapore” din China Mare, a declarat Cheah Cheng Hye, cofondator al Value Partners Group.

Singapore nu oferă statistici detaliate despre proveniența imigranților săi bogați. Dar creșterea explozivă a birourilor familiale este simptomatică pentru atracția pe care o exercită asupra magnaților chinezi. Numărul acestor birouri aproape s-a dublat față de anul precedent, ajungând la aproximativ 700 la sfârșitul anului 2021.

Michael Marquardt, a cărei firmă IQ-EQ Asia ajută la înființarea de birouri de familie, a precizat că numărul de solicitări de la clienții chinezi a crescut cu aproximativ 50% chiar înainte de Congresul Partidului.

Efortul lui Xi de a-și consolida conducerea prin promovarea aliaților care au luat o poziție dură împotriva sectorului privat,  împreună cu perspectiva unor noi taxe de moștenire,  i-a împins pe mulți conducători de afaceri să rupă complet legăturile cu țara lor.

În timp ce superbogații au folosit adesea Singapore ca bază pentru afaceri, multe familii chineze aleg acum să locuiască acolo. Această schimbare s-a manifestat într-o multitudine de moduri, de la creșterea vânzărilor de mașini de lux la prețuri vertiginoase pentru proprietăți.

Nu este clar dacă Xi Jinping va încerca să oprească exodul de oameni și de capital. Compania de consultanță în domeniul migrației investițiilor Henley & Partners estimează că o cohortă de 10.000 de rezidenți cu averi mari caută să scoată 48 de miliarde de dolari din China în acest an – a doua cea mai mare ieșire de avere și de persoane după Rusia.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
281 afisari

1 COMENTARIU

  1. Lasati propaganda pedofililor ,poponarilor si drogatilor din NATO din China nu ai cum sa scoti banii iar Amerlicanii drogatii si marii sefa ai omenirii au datorie la China 31 de trilioane de dolari

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger