AcasăEconomieFrica, lăcomia, optimismul. Ce împinge aurul spre maxime record?

Frica, lăcomia, optimismul. Ce împinge aurul spre maxime record?

Aurul este în plină ascensiune în acest moment, atingând recent 2.144 de dolari pe uncie

Aurul este cea mai veche rezervă de valoare din lume și principala clasă de active de refugiu, așa că atunci când prețul crește vertiginos  este de obicei un semn rău.

Creșterea semnalează orice: de la război la inflație, prăbușire a pieței bursiere sau o combinație a tuturor acestora.

Aurul este în plină ascensiune în acest moment, atingând recent un nivel record de 2.144 de dolari pe uncie. Analiștii economici susțin că prețul aurului nu este condus de  lăcomie, ci de frică.

S-a mai întâmplat. În 1979, când Iranul a capturat ostaticii americani și Rusia a invadat Afganistanul, prețul aurului s-a triplat în șase luni, atingând un maxim de 850 de dolari pe uncie în ianuarie 1980.

Prețul aurului a crescut în timpul crizei financiare mondiale, din nou în timpul crizei din zona euro din 2011 și, de asemenea, în timpul pandemiei Covid-19. A atins maximul anterior de 2.074,20 dolari în august 2020.

Când piețele intră în panică, aurul crește. Acesta este un motiv esențial pentru care investitorii îl dețin. Le atenuează pierderile pe care le înregistrează pe acțiuni.

Cu toate acestea, Jason Hollands, director general al Bestinvest by Evelyn Partners, spune că avansul de astăzi a prețului aurului nu este un semn de panică. „Se întâmplă într-un moment în care și acțiunile au crescut puternic”.

Există o linie subțire între  lăcomie și frică. Unii  oamenii cumpără aur pentru că îl consideră un fel de  multiplicator de bogăție, în timp ce alții îl văd ca un refugiu atunci când nu sunt siguri de economiile lor. Ambele cazuri sunt relative.

Mai câștigători sunt  optimiștii care urmăresc cu atenție cotațiile aurului la burse și decid momentul prielnic pentru investiții.

Există și alți factori care susțin aurul. China și Rusia au crescut achizițiile după ce au văzut că SUA au înghețat rezervele valutare rusești deținute în străinătate ca pedeapsă pentru invazia din Ucraina. Washingtonul nu se poate atinge de aurul fizic deținut în seifurile naționale.

Războiul dintre Israel și Hamas a scos și el cumpărătorii la iveală, la fel ca și tensiunile dintre Yemen și SUA.

Cât de sus poate ajunge prețul aurului? Adrian Ash, director la BullionVault, remarcă faptul că, deși aurul are mulți cumpărători în prezent, puțini sunt cei care vând.

Creșterea tensiunilor geopolitice îi determină să adopte o abordare de tip buy-and-hold, mai degrabă decât să vândă pentru a profita de prețul ridicat de astăzi.

Ole Hansen, șeful departamentului de strategie la Saxo Bank, consideră că aurul ar putea ajunge la 2.300 de dolari în 2024.

Un raport recent al World Gold Council a arătat că 24% dintre băncile centrale intenționează să își majoreze rezervele de aur în următoarele 12 luni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
233 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger