AcasăEconomieFrica de recesiune! Băncile centrale renunță la creșterea ratelor „jumbo”

Frica de recesiune! Băncile centrale renunță la creșterea ratelor „jumbo”

Economiștii preconizează că bancherii centrali vor trece la o înăsprire monetară mai graduală, în condițiile în care recentele mișcări „jumbo” ale ratelor de dobândă arată semne de domolire a inflației, iar oficialii recunosc amenințarea tot mai mare a recesiunii.

După ultimele reuniuni ale băncilor centrale și o răcire a inflației din SUA la 7,7% în octombrie, de la 8,2% în septembrie, piețele estimează o probabilitate mai mare de creșteri de 50 puncte de bază decât de 75 în următoarele anunțuri ale Fed, Băncii Centrale Europene, Băncii Angliei, Băncii Naționale a Elveției și Băncii Canadei, precum și creșteri mai mici ale ratelor de dobândă care vor continua până anul viitor.

Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană și Banca Angliei au dat un „semnal clar” că „ne îndreptăm spre o perioadă de înăsprire mai lentă, reflectând ceea ce am văzut în Australia, Canada și Norvegia”, a declarat James Pomeroy, economist la HSBC, citat de Financial Times.

Capital Economics se așteaptă ca cele mai multe dintre următoarele mișcări ale celor peste 20 de bănci centrale pe care le urmărește să fie creșteri ale ratelor de 50 sau 25 de puncte de bază.

Numai Fed, BCE, BoE și BoC au majorat ratele cu un total de 5,5 puncte procentuale în această perioadă, toate acestea oferind cel puțin o creștere de 75 pb. Fed nu mai majorase dobânzile cu 75 pb din 1994, dar din luna iunie a efectuat patru creșteri consecutive de această mărime, rata principală a fondurilor federale fiind în prezent de 3,75-4%.

Creșterile de 75 de puncte de bază ale BCE din septembrie și octombrie, care au dus rata de depozit la 1,5%, au fost cele mai mari mișcări de înăsprire din istoria sa de 24 de ani, în timp ce creșterea similară a BoE din noiembrie a fost cea mai mare din ultimele peste patru decenii, lăsând rata la 3%.

Dar aceste decizii au lovit proucția. Indicii managerilor de achiziții ai S&P Global au indicat în octombrie o adâncire a încetinirii activității în SUA, Regatul Unit și zona euro. Indicele global al comenzilor noi a scăzut la cel mai scăzut nivel din primăvara anului 2020 –  perioada de vârf a pandemiei.

Nivelurile de încredere a consumatorilor și a întreprinderilor sunt aproape de minime record în multe țări, deoarece inflația ridicată și creșterea bruscă a costurilor de împrumut după runda de creșteri mari ale ratelor au afectat cheltuielile gospodăriilor și ale întreprinderilor.

Economiștii își revizuiesc în scădere previziunile de creștere pentru 2023 pentru cele mai bogate țări și se așteaptă ca producția să scadă în Germania, Italia și Regatul Unit.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger