AcasăEconomieFranța încheagă alianța nucleară a UE

Franța încheagă alianța nucleară a UE

Franța construiește o alianță cu alte 12 state ale Uniunii Europene, inclusiv România, pentru a promova energia nucleară în blocul comunitar.

O reuniune organizată marți de   ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher, în marja întâlnirii miniştrilor Energiei din UE de la Stockholm, s-a concentrat  pe contribuţia energiei nucleare la securitatea energetică europeană.

„Aș vrea să vă reamintesc că energia nucleară reprezintă 25% din producția europeană de electricitate”, a spus Pannier-Runacher. „Va fi una dintre sursele importante de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon”.

Participanții la reuniune –  România, Bulgaria, Slovenia, Cehia, Suedia, Italia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croaţia, Olanda şi Finlanda – sunt țări cu opțiuni energetice pro-nucleare.

Aceasta este este cea mai recentă mișcare într-o dispută continuă cu Germania și Spania, care renunță treptat la energia nucleară și ai cărei negociatori au subliniat că electricitatea nucleară nu ar trebui să fie pusă pe picior de egalitate cu cea obținută din energie solară și eoliană.

Și are loc după ce Franța a făcut un lobby intens pentru a include energia nucleară în normele recente ale Comisiei Europene privind hidrogenul verde, care este produs cu energie electrică obținută din energie eoliană și solară, dar care acum permite și sectorul nuclear ca sursă de energie.

Franţa, Suedia şi Ungaria folosesc deja energia nucleară, în timp ce Polonia vrea să construiască primul său reactor. Austria şi Luxemburg sunt împotriva energiei nucleare, din cauza temerilor privind siguranţa şi deşeurile radioactive, în timp ce Germania îşi închide reactoarele nucleare.

Un alt punct important este reforma pieței UE a energiei electrice. Comisia a promis o reformă după ce anul trecut, în urma întreruperii furnizării gazului rusesc, prețurile energiei electrice au crescut vertiginos.

Prețurile europene la energie sunt stabilite printr-un așa-numit sistem de prețuri marginale, în care cea mai scumpă centrală electrică solicitată pentru a satisface cererea într-o anumită zi stabilește prețul angro al energiei electrice pentru toți furnizorii.

Acest lucru înseamnă că centralele electrice pe gaz, care sunt încă necesare pentru a menține lumina aprinsă în multe țări, tind să dicteze prețul energiei electrice pentru restul pieței.

Grecia, Spania și Franța fac presiuni pentru o reformă profundă bazată pe contracte pe termen lung, cu prețuri fixe, încheiate cu producătorii de energie electrică, care sunt mai puțin adaptabile și flexibile, dar care ar putea proteja împotriva creșterilor masive de prețuri. Comisia Europeană va prezenta o propunere de reformă pe 16 martie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
320 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai toata lumea are dreptate,si Franta si Germania.Franta spune ca energia nucleara e ieftina-100%CORECT si Germania spune ca e periculoasa-100%CORECT.Cum reusesti sa impaci capra cu varza?????Trebuie sa folosesti niste reactoare EXTREM DE SIGURE sa nu ai problemele de la FUKUSHIMA DAICHI

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger