AcasăEconomieForță de muncă ieftină. Corporațiile americane alimentează imigrația ilegală

Forță de muncă ieftină. Corporațiile americane alimentează imigrația ilegală

Multe corporații au cerut o creștere a imigrației ca o soluție pentru profituri rapide cu forță de muncă ieftină

Când gigantul alimentar Tyson Foods a anunțat luna trecută că intenționează să închidă fabrica de carne din Perry, Iowa, și să concedieze toți cei 1.200 de angajați, a atras atenția asupra uneia dintre cele mai puțin analizate dinamici ale dezbaterii privind migrația în America. Și anume, rolul jucat de marile corporații cu legături politice care încearcă să atenueze creșterea salariilor.

Tyson Foods caută să angajeze aproximativ 42.000 de imigranți pentru a lucra la fabricile sale din Tennessee, cu salarii mai mici decât americanii, potrivit Bloomberg News. Senatorul din Ohio, J.D. Vance, a descris acțiunile companiei drept „decimarea visului american”.

Multe corporații au cerut o creștere a imigrației ca o soluție pentru profituri rapide cu forță de muncă ieftină. Business Roundtable (BRT) și Camera de Comerț a SUA, grupurile influente care au ajutat la mobilizarea sprijinului pentru reducerile de impozit pe profit ale lui Trump din 2017, au apelat la reforma imigrației pentru a face față dinamicii pieței muncii.

În cadrul întâlnirilor cu Congresul, BRT și-a promovat agenda privind creșterea numărului de vize pentru lucrătorii agricoli și programele de statut de protecție temporară (TPS), acesta din urmă acordând anumitor migranți solicitanți de azil dreptul de a lucra în Statele Unite.

Lobby pentru câștiguri corporative

BRT reprezintă directorii executivi ai celor mai mari întreprinderi din țară. Iar consiliul său de administrație include multe firme care se bazează pe forța de muncă cu salarii mici, printre care McDonald’s, PepsiCo, Walmart și Yum! Brands. Donnie King, directorul general al Tyson Foods, este, de asemenea, membru.

Grupurile de lobby din mediul de afaceri au salutat rapid decizia președintelui Biden de anul trecut de a prelungi protecția TPS pentru peste 470.000 de imigranți venezueleni, iar administrația a anunțat de atunci o prelungire a programelor acordate cetățenilor din El Salvador, Honduras, Nepal și Nicaragua.

Grupurile de afaceri sunt strâns legate de baza activistă pro-migranți. Forumul Național pentru Imigrare și Liga Cetățenilor Latino-Americani Uniți (LULAC) sunt exemple proeminente ale acestei relații.

FNI a primit în 2023 sprijin financiar de la Amazon, Tyson Foods, Walmart, BRT, Camera de Comerț și Marek, o firmă de construcții.

Între timp, Tent Partnership for Refugees, un nou grup care conectează migranții cu angajatorii, a format alianțe cu zeci de angajatori, inclusiv Brightview, Amazon și Walmart. Tyson Foods, într-un comunicat de presă al Tent, a anunțat că va angaja 2.500 de refugiați.

Și mulți dintre refugiații care au intrat în SUA  fără documente au obținut ulterior un statut legal datorită activismului concentrat al grupurilor de susținere a imigrației finanțate de mediul de afaceri și a lobby-ului corporațiilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
114 afisari

1 COMENTARIU

  1. VEZI MARII INVESTITORI INUNDA EUROPA LEGATURA DIRECTA CU EMIGRATIA FORTEI DE MUNCA IEFTINA .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger