AcasăEconomieFondurile europene bagă România în faliment. Primăriile ar putea fi obligate să...

Fondurile europene bagă România în faliment. Primăriile ar putea fi obligate să returneze peste 234 miliarde lei

Pericol uriaș pentru localitățile care au accesat fonduri europene

Autoritățile locale riscă să fie obligate să returneze fondurile europene și fondurile naționale primite și să mai plătească și dobânzi și penalizări. Proiectele contractate nu au putut fi finalizate la timp, mai ales din cauza faptului că nu s-au găsit bani pentru co-finanțare și cheltuieli neeligibile. În prezent, localitățile au nevoie de peste 30 de miliarde de lei, din care mai mult de 17 miliarde de lei pentru proiectele prin PNRR, iar Ministerul Finanțelor a decis să le ofere împrumuturi în limita a 1,5 miliarde de lei.

anunturi fonduri europeneMarea problemă a fondurilor europene este că trebuie să ai bani ca să le accesezi, pentru co-finanțare și cheltuieli neeligibile, astfel se și explică gradul redus de absorbție a acestora. Când vine vorba de autorități locale, problema se agravează, dat fiind că, deși s-au tot împrumutat de la bănci și de la Trezorerie, se află acum într-un risc major de a returna toți banii primiți, ceea ce va însemna un faliment sigur.

Potrivit unei analize realizate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, 14.351 de proiecte în valoare de 234.115.045.888,22 lei finanțate din fonduri externe nerambursabile sau din programe naționale necesită o cofinanțare în valoare de 20.411.336.829,28 lei și cheltuieli neeligible în valoare de 30.479.083.301,66 lei.  Unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale au dificultăți în asigurarea resurselor financiare din bugetele locale pentru suma de 30.665.086.385,23 lei din totalul sumei de peste 234 de miliarde lei, reprezentând cheltuieli neeligibile și cofinanțare aferente proiectelor, arată ministerul. Din această sumă, care reprezintă deficitul de finanțare al bugetelor locale, necesarul pentru finalizarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este de 17.281.528.961 lei.

Banii înapoi

În contextul actualei situații economice, unitățile administrativ-teritoriale se confruntă cu un blocaj ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale. Perioada de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile aferente perioadei de programare 2014-2020 a fost data de 31.12.2023.

De asemenea, în cazul proiectelor nefinalizate și nefuncționale, cheltuielile necesare finalizării/ operaționalizării acestor operațiuni, efectuate de beneficiari după data de 31.12.2023 reprezintă cheltuieli neeligibile și se suportă de către beneficiari din bugetele proprii. În situaţia în care proiectele/operaţiunile nefinalizate și nefuncționale nu sunt implementate integral şi nu sunt operaţionalizate până la data de 31 decembrie 2025, în condiţiile asumate de beneficiari prin actele adiţionale încheiate, autoritatea de management decide încetarea contractelor de finanţare, precum şi restituirea de către beneficiari a sumelor primite din fonduri externe nerambursabile, împreună cu cofinanţarea de la bugetul de stat şi plata eventualelor dobânzi şi penalităţi, semnalează Ministerul Dezvoltării, în expunerea de motive a unui proiect de ordonanță de urgență.

Localitățile, îngropate în datorii

Ministerul Dezvoltării recunoaște că dificultățile primăriilor au fost provocate de conjunctura economică defavorabilă, iar în contextul actual, veniturile la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale au fost afectate semnificativ faţă de anul precedent. Totodată, unele dintre unitățile administrativ-teritoriale au dificultăți în gestionarea creditelor aflate în derulare, unele derulând în paralel atât credite contractate de la sectorul bancar cât și credite contractate de la Trezoreria Statului acordate din venituri din privatizare, acestea suprapunându-se și cu asigurarea necesarului de cofinanțare pentru derularea proiectelor cu finanțare europeană. La 31.12.2024 se înregistra un sold al împrumuturilor acordate de către Trezoreria Statului de aproximativ 2,6 miliarde lei, pentru un număr de 902 unități administrativ-teritoriale. Sprijinul oferit prin proiectul de ordonanță de urgență va însemna că autoritățile locale pot solicita, de la Ministerul Finanţelor, până cel târziu la data de 31 octombrie 2025, contractarea în anul 2025 a unor împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1.500.000 mii lei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
88.516 afisari

25 COMENTARII

  1. Problema e ca și ce s-a făcut, au fost supraevaluate lucrările și lucrul e fost de mântuială, beneficiari fiind firmele ,,câștigătoare,, cu licitații trucate și acoliții lor care au avut dreptul de semnătura. Chestiile astea se aud și mi mai vede tara nimic din cauza escrocilor ăștia. Ziceau ca nu se pot fura fonduri europene, uite ca se fura.Sunt celebre cazuri cu sensuri giratorii prin câmp și toalete la scoli în fundul curții care au costat miliarde de lei ,nu mai zic de șosele distruse la trei zile de la inaugurare si care au costat cat autostrăzile în Germania.

    • 800 de metri de strada pietonala din Constanța a ” umflat ” pentru modernizare 20 milioane de euro ! Ca pentru 10 km.de autostrada….A durat 4 ani și încă nu este gata !

  2. Inapacitatea autorităților de a-și face treaba si hoția bagă in faliment, nu fondurile europene.

  3. U.A.T.-urile sunt în criză dar ceva reduceri la fondul de salarii? Nu, nimic? Nada? Nema?
    Duduie și pe mai departe sporurile, primele, voucherele?

  4. O vorbă înțeleaptă din popor, zice, “DUMNEZEU ÎȚI DĂ, DAR NU-ȚI BAGĂ ȘI-N STRAIȚĂ” !
    (Corupția și incompetența aleșilor locali, preocuparea lor cu precădere pentru căpușarea fondurilor în interesul partidului la putere și a lor personal, și, nu în interesul realizării proiectelor la timp și bine, au făcut, ca acum să dea vina pe Europa pentru toate prostiile lor).
    ORADEA de ce a putut face bine și înțelept totul ?
    Întrebați P.S.D.-iștii, ce au făcut înafară să fure ?

    • Așa este.
      Funcționarii nu cunosc legislația pentru accesare de fonduri și nici procedurile de implementare.
      Se fac evaluări supradimensionate, studii de fezabilitate eronate iar apoi se redactează proiecte de detaliu care cresc valorile investițiilor prin lucrări suplimentare în așa fel încât să fie loc și pentru comisioane ascunse în situațiile de lucrări.

  5. Ce a făcut primul ministru în 2024 cu cele 65 miliarde lei din fondul de rezervă? Așa cum a „donat” acești bani primăriilor pentru voturi, guvernul Ciolacu n-are decât să-i recupereze de la acoliții săi.

  6. Multitudinea de UAT face ca cheltuielile de personal și funcționare a acestora nu mai lasă bani și pentru investiții. Nicio tara din Europa nu are atâtea comune, orașe și municipiu ca noi, ca să nu mai spun de cele 42 de județe și 6 sectoare în capitala României. Aceasta e nenorocirea bugetului țări. Se plâng ca nu-i lasă constituția sa facă regiuni, dar nu e obligatoriu acest lucru când am putea uni doua județe vecine și automat am înjumătăți administrațiile județene. La comune e mai simplu. Dacă nu le mai dam bugete pentru personal și funcționare, se vor închide automat prin faliment. Lae

    • Da, sunt peste 15 ani de când spun că legea care a modificat structura Uat-urilor a fost greșită și trebuie revenit la legea anterioară. Dar lumea are alte preocupări.

  7. Nu stiu cum ai pretentia sa te numesti jurnalist duduie, toate articolele matale sunt tendentioase si anti UE, fara nici un fel de contact cu realitatea. Mai ingrijorator e ca sunt o gramade pe aici care pun botul la ce stii…

  8. Ca de obicei primarii nostri si consiliile locale fie din prostie fie din hotie nu reusesc sa indeplineasca cerintele de finantare pentru banii primiti, desi stiau dinainte care sunt aceste cerinte, dar de vina nu sunt ei, ci Uniunea Europeana.
    Nu Uniunea e de vina ca lucrurile merg prosti ci chiar noi, romanii, prin oamenii incompetenti care ne conduc.
    Iar abordarea asta izolatiinista nu o sa ajute cu nimic altceva decat sa anuleze aceste finantai unde macar mai sunt cativa politicieni, nu prea multi ce e drept, care inca mai fac ceva in tara asta.

  9. UE cand au dat banii știau că se fura,iei nu vor banii inapoi ,vor altceva din țara noastra ,avem paduri,zacaminte,etc

  10. La anonimi este o problemă, fiind-că își dau cu părerea și nu știu realitatea. Nu tot ce zboară se mănâncă. Măi copiii mai aveți de învățat. Unai una alta-i alta. Cei care au acceptat fonduri europene pentru diverse lucruri, știu ce vreau a spune. Din ce ți se promite / scrie procentual scade cu 10÷20%. Asta este CE, însă greșelile sunt la miticii, care vin și pleacă, pentru că… Am fost în situația respectivă și…

  11. Este incompetenta. Nu se pot fura fondurile europene dar ani de zile selecția s-a făcut pe criterii politice și acum ADR urile și primăriile au ajuns sa nu respecte Ghidul solicitantului sau Contractul de finanțare. Trebuie citite cu atenție deoarece nu toate proiectele pe fonduri europene au și componența de cofinanțare locală iar aceasta trebuie cuprinsa in bugetul CL înainte de aprobare și apoi anual. Daca regulile se respecta nu pot sa apară cazurile menționate mai sus.

    • Așa este.
      Funcționarii nu cunosc legislația pentru accesare de fonduri și nici procedurile de implementare.
      Se fac evaluări supradimensionate, studii de fezabilitate eronate iar apoi se redactează proiecte de detaliu care cresc valorile investițiilor prin lucrări suplimentare în așa fel încât să fie loc și pentru comisioane ascunse în situațiile de lucrări.

  12. Sunt procedurile destul de greoaie în accesarea fondurilor europene. Se
    verifica prin eșantionare întrucât sunt puțini funcționari care lucrează efectiv cu fonduri europene. Ministerul este încărcat cu personal destul, dar lucrul efectiv pe dosare în fac vreo 280 de oameni în toată țara pe cele 8 regiuni și sunt mii de proiecte.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger